Τον καρατόμησε! Άλλαξε… διάδοχο η Σαουδική Αραβία

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 09:40 Τον καρατόμησε! Άλλαξε… διάδοχο η Σαουδική Αραβία
Εν μια νυκτί, με μια απόφαση (δεν χρειαζόταν κάτι άλλο από τη στιγμή που ο βασιλιάς αποφάσισε) ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ "καρατομήθηκε" και δεν θα καθίσει ποτέ στο θρόνο της Σαουηδικής Αραβίας. Αντικαταστάθηκε από τον αναπληρωτή διάδοχο του θρόνου, πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, σύμφωνα με βασιλικό διάταγμα.

Ο 31 ετών γιος του βασιλιά Σαλμάν, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα είναι ο επόμενος βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Ο ίδιος, αναλαμβάνει παράλληλα τα καθήκοντα του αναπληρωτή πρωθυπουργού, ενώ διατηρεί τα χαρτοφυλάκια των καθηκόντων του, στο υπουργείο Άμυνας, αλλά και σε άλλες υπηρεσίες, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα που δημοσιοποίησε το πρακτορείο ειδήσεων της Σαουδικής Αραβίας (SPA).

Παράλληλα, σύμφωνα με το ίδιο διάταγμα, ο πρίγκιπας Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ απαλλάσσεται από όλα τα καθήκοντα του! Διατέλεσε υπεύθυνος των υπηρεσιών καταπολέμησης της τρομοκρατίας και εξάρθρωσε βομβιστική εκστρατεία της αλ Κάιντα την περίοδο 2003-2006.

Ο νέος διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν ΣαλμάνΟ νέος διάδοχος του θρόνου Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν

 

Ακόμη κι από την θέση του αναπληρωτή διαδόχου του θρόνου, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, ήταν υπεύθυνος για τον πόλεμο στην Υεμένη, τον καθορισμό της ενεργειακής πολιτικής του βασιλείου, με παγκόσμιες επιπτώσεις, ενώ είχε ρόλο και στην κατάρτιση των σχεδίων για την οικονομική παρουσία της Σαουδικής Αραβίας, μετά την εποχή του πετρελαίου.

Η προαγωγή του πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν εγκρίθηκε από το αρμόδιο συμβούλιο, ενώ η επίσημη τελετή αναμένεται να γίνει το βράδυ στην Μέκκα.

Οι λόγοι της αντικατάστασης του Μοχάμεντ μπιν Ναγιέφ δεν έχουν γίνει γνωστοί αλλά είναι μάλλον… προφανείς. Μη μπορώντας να κάνει κάτι άλλο, ο απερχόμενος… διάδοχος δήλωσε πίστη και αφοσίωση στον νέο διάδοχο του θρόνου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Reuters

Προσαρμοσμένη αναζήτηση