Ασυνείδητος! Γέμισε την αγορά μολυσμένα στεροειδή και προκάλεσε επιδημία μηνιγγίτιδας!

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 27 Ιουνίου 2017 09:07 Ασυνείδητος! Γέμισε την αγορά μολυσμένα στεροειδή και προκάλεσε επιδημία μηνιγγίτιδας!

Για να κερδίσει η εταιρία του περισσότερα χρήματα, έριξε στην αγορά μολυσμένα στεροειδή, με αποτέλεσμα να προκληθεί επιδημία μηνιγγίτιδας και να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 76 άνθρωποι το 2012. Τώρα, ήρθε η ώρα να πληρώσει το (μικρό) τίμημα.

Ο Μπάρι Κάντεν, συνιδρυτής, πρώην πρόεδρος και πρώην διευθυντής της φαρμακοβιομηχανίας New England Compounding Center, καταδικάστηκε σε κάθειρξη 9 χρόνων για εκβιασμό και απάτη, για το ρόλο που έπαιξε στη θανατηφόρα επιδημία μηνιγγίτιδας που ξέσπασε στις ΗΠΑ το 2012 και την οποία συνδέουν με μολυσμένα φάρμακα της εταιρείας του.

Ο 50χρονος είχε κριθεί ένοχος (για τις συγκεκριμένες κατηγορίες) τον Μάρτιο από ομοσπονδιακό δικαστήριο στη Βοστώνη αλλά αθωώθηκε για τις βαρύτερες κατηγορίες ανθρωποκτονίας. Οι εισαγγελείς ζήτησαν από τον ομοσπονδιακό δικαστή της περιφέρειας στη Βοστώνη Ρίτσαρντ Στερνς να καταδικάσει στον Κάντεν σε φυλάκισης 35 ετών, υποστηρίζοντας ότι επέβλεψε την παρασκευή φαρμάκων με μη υγιειονομικό και με επικίνδυνο τρόπο για να αυξήσει τα έσοδα της εταιρείας, η οποία ειδικευόταν σε παρασκευάσματα για μεμονωμένες ανάγκες ασθενών.

Ο κατηγορούμενος Μπάρι Κάντεν
Ο κατηγορούμενος Μπάρι Κάντεν

Η απληστία του και οι παρακάμψεις κανονισμών του έβλαψαν 778 ασθενείς σε πανεθνικό επίπεδο αφού πήραν μολυσμένα στεροειδή, σύμφωνα εισαγγελείς. Ο αριθμός περιλαμβάνει και 76 άτομα που πέθαναν.

Ο δικαστής Στερνς είπε ότι εάν ήταν και ο ίδιος θύμα, θα έκλινε προς την μέγιστη κάθειρξη, όπως ζήτησαν μερικοί, και πρόσθεσε ότι όλο το Σαββατοκύριακο εξέταζε τις καταθέσεις θυμάτων. "Η πιό κοινή λέξη που επαναλαμβάνεται είναι "πόνος", είπε. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να επιτρέψει την οργή να παρεμποδίσει τη λήψη μίας δίκαιης απόφασης.

Μερικά θύματα εξέφρασαν απογοήτευση. Η Ντον Έλιοτ, από την πολιτεία Ιντιάνα, η οποία είχε λάβει ενέσεις στεροειδών και ως αποτέλεσμα έμεινε κατάκοιτη ένα χρόνο, είπε για την απόφαση ότι αποτελεί "χαστούκι".

Οι δικηγόροι του Κάντεν ζήτησαν ποινή φυλάκισης τριών χρόνων μόνο, ενώ ο Κάντεν ζήτησε συγγνώμη με δάκρυα στα μάτια. "Ως επικεφαλής μιας εταιρείας που κατασκεύαζε φάρμακα τα οποία σκότωσαν και αρρώστησαν αυτά τα άτομα, λέω με πλήρη ειλικρίνεια ότι μου ραγίζει την καρδιά να διαβάσω πόσο επώδυνος ήταν ο θάνατός τους", είπε.

Η Robin Hannabass, ένα από τα θύματα
Η Robin Hannabass, ένα από τα θύματα

Ο Κάντεν ήταν ένα από 14 άτομα της εταιρείας, με έδρα το Φρέιμινγχαμ της Μασσαχουσέτης, που είχαν κατηγορηθεί το 2014 για την έξαρση της μηνιγγίτιδας. Μόνο ο Κάντεν και άλλο ένα άτομο αντιμετώπισαν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας.

Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο Κάντεν, ως επιβλέπων φαρμακοποιός, διοικούσε την εταιρεία σαν εγκληματική οργάνωση πώλησης κατώτερης ποιότητας και μη αποστειρωμένων φαρμάκων που παράγονταν σε βρωμερές συνθήκες και αποστέλλονταν σε ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα.

Υποστήριξαν επίσης ότι ο Κάντεν επέβλεπε την αποστολή χιλιάδων φιαλιδίων μολυσμένων στεροειδών που συχνά συνταγογραφούν οι γιατροί για πόνο στη μέση παρά το γεγονός ότι αυτός και οι υπάλληλοί του ήξεραν πως είχαν παρασκευαστεί κάτω από επικίνδυνες συνθήκες.

Ο Κάντεν αρνήθηκε την ενοχή του και οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ουδέποτε είχε την πρόθεση να πουλήσει μολυσμένα φάρμακα. "Ποιός του έδωσε το δικαίωμα να το παίζει Θεός;" αναρωτήθηκε η Πένι Λαπεριέρ, ο σύζυγος της οποίας πέθανε μετά τη λήψη ένεσης στεροειδών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση