Πλημμύρισαν την Μαδρίτη οι υποστηρικτές του Podemos (ΦΩΤΟ)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015 23:09 Πλημμύρισαν την Μαδρίτη οι υποστηρικτές του Podemos (ΦΩΤΟ)

Φωνάζοντας το σύνθημα «ναι, είναι εφικτό» ("Si se puede, si se puede!"), τουλάχιστον 100.000 υποστηρικτές του κόμματος Podemos διαδήλωσαν σήμερα στους δρόμους του κέντρου της Μαδρίτης για να εκφράσουν τη θέλησή τους να υπάρξει αλλαγή στην Ευρώπη, λίγους μήνες πριν διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, στις οποίες το κίνημα αυτό φιλοδοξεί να επαναλάβει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Το Ποδέμος οργάνωσε μια συγκέντρωση στο κέντρο της Μαδρίτης, συγκεντρώνοντας μεγάλο πλήθος, θυμίζοντας σε πολιτικούς παρατηρητές τη συμμετοχή στις κινητοποιήσεις των «Αγανακτισμένων» της Ισπανίας, ενός ετερόκλιτου κινήματος που είχε γεννηθεί την 15η Μαΐου 2011 στους ίδιους δρόμους. Το Ποδέμος ανέφερε ότι οι συμμετέχοντες ξεπέρασαν τους 300.000, ενώ η ισπανική αστυνομία εκτίμησε πως οι διαδηλωτές ήταν 100.000.

«Ο άνεμος της αλλαγής άρχισε να πνέει στην Ευρώπη», διαβεβαίωσε τους συγκεντρωμένους στην Πουέρτα δελ Σολ ο 36χρονος Πάμπλο Ιγκλέσιας, ο επικεφαλής του Ποδέμος. Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση ανέμιζαν μεταξύ άλλων σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο το Ποδέμος έχει συμμαχήσει, καθώς και των Δημοκρατικών, της ισπανικής αριστεράς. Κρατούσαν πανό και πλακάτ με συνθήματα όπως «ναι, μπορούμε», «η αλλαγή γίνεται τώρα», ή «Ο Πάμπλο πρόεδρος» (σ.σ. της κυβέρνησης).

Κατόπιν οι διαδηλωτές έκαναν μια «μεγάλη πορεία για την αλλαγή» στους δρόμους στο κέντρο της πόλης.

Το Ποδέμος καταγγέλλει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, τις πολιτικές λιτότητας και τη διαφθορά στην Ισπανία, το «κατεστημένο», την «κάστα» των ανθρώπων των κομμάτων εξουσίας και του κρατικού μηχανισμού, που κατηγορεί ότι έχουν οδηγήσει το λαό της χώρας σε μια κατάσταση «ταπείνωσης και πτώχευσης». Ο λόγος του Ποδέμος εναντίον των «προνομιούχων» συνεγείρει πολλούς στην Ισπανία.

Φωτό - Reuters
Φωτό - Reuters

«Δεν αποδέχομαι αυτή την ιδέα της ζοφερής Ισπανίας, που θέλουν να σκιαγραφήσουν ορισμένοι», ήταν η αντίδραση του Μαριάνο Ραχόι, του συντηρητικού πρωθυπουργού της Ισπανίας, ο οποίος εξέφρασε την κρίση πως αν και «είναι της μόδας» ο ριζοσπαστισμός, το φαινόμενο στην Ισπανία δεν θα διαρκέσει για πολύ.

Το Ποδέμος, που ιδρύθηκε πριν από μόλις έναν χρόνο, είχε κάνει την έκπληξη στις ευρωεκλογές, τον Μάιο του 2014, συγκεντρώνοντας 1,2 εκατ. ψήφους και αναδεικνύοντας πέντε μέλη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
 

Η συγκέντρωση του Ποδέμος ολοκληρώθηκε πριν από λίγη ώρα σε κλίμα ηρεμίας

Έκτοτε καταγράφει μεγάλη άνοδο στις δημοσκοπήσεις, ξεπερνώντας το Σοσιαλιστικό Κόμμα αλλά ακόμη και το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα, σύμφωνα με ορισμένες από τις έρευνες, στην πρόθεση ψήφου. Σύμφωνα με μία από τις δημοσκοπήσεις αυτές, το 25% των εκλογέων που είχαν ψηφίσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα το 2011 θα ψήφιζε σήμερα το Ποδέμος, ενώ το ίδιο ανέφερε το 50% των ψηφοφόρων της Ενωμένης Αριστεράς.

Έπειτα από τρία χρόνια μιας καταστροφικής οικονομικής κρίσης, η Ισπανία επανήλθε στην ανάπτυξη το 2014 (1,4%), αλλά αυτό λίγη σημασία έχει για τα 1,79 εκατ. νοικοκυριά κανένα μέλος των οποίων δεν έχει εργασία.

Παράλληλα, τα κόμματα εξουσίας συνταράσσονται από αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς στα οποία επίσης ενέχονται συνδικαλιστές, διασημότητες αλλά και η κόρη του τέως μονάρχη Χουάν Κάρλος, ο οποίος παραχώρησε τον θρόνο στον γιο του Φελίπε Στ΄ τον περασμένο Ιούνιο.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση