Σαουδική Αραβία: Συνελήφθη η κοπέλα με τη μίνι φούστα

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 18 Ιουλίου 2017 21:52 Σαουδική Αραβία: Συνελήφθη η κοπέλα με τη μίνι φούστα
Αψήφησε τη σαρία και εμφανίσθηκε με «προκλητικά» ρούχα έξω από ιστορικό φρούριο - Για τα ΜΜΕ της χώρας, το κορίτσι θα πρέπει να υποστεί συνέπειες γι' αυτή την εμφάνιση

Η τηλεόραση της Σαουδικής Αραβίας μετέδωσε ότι συνελήφθη τελικά η κοπέλα που εμφανίστηκε με μίνι φούστα έξω από ιστορικό φρούριο της χώρας.

Η κοπέλα είχε αναρτήσει βίντεο στο διαδίκτυο που είχε ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών στη χώρα στην οποία οι γυναίκες είναι υποχρεωμένες να ακολουθούν συγκεκριμένο ενδυματολογικό κώδικα. 

Οι αρχές της χώρας είχαν εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό μιας νεαρής κοπέλας που τόλμησε να κυκλοφορήσει σε δημόσιο χώρο φορώντας μίνι φούστα και κοντό μπλουζάκι- με έξω την κοιλιά - και την κάμερα να καταγράφει τη βόλτα της σε σοκάκια στο ιστορικό φρούριο "Ushayqir".
  
Το καλλίγραμμο κορίτσι που αψήφησε τον ισλαμικό νόμο της σαρίας, είναι μοντέλο στο επάγγελμα και ονομάζεται "Khulood", όπως αναφέρει το βρετανικό δίκτυο "BBC".
  
Το περασμένο Σαββατοκύριακο, η καλλίγραμμη κοπέλα ανέβασε στο snapchat το βίντεο αυτό, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην υπερσυντηρητική κοινωνία της Σαουδικής Αραβίας όπου ισχύει ο ισλαμικός νόμος της σαρία.
  
Το βίντεο έχει προκαλέσει την οργή πολλών πολιτών.Οι καταγγελίες ορισμένων εξ αυτών έφτασαν στις αρμόδιες αρχές με τους αξιωματούχους να δηλώνουν ότι θα ληφθούν μέτρα κατά της κοπέλας.
 
Για τα ΜΜΕ της Σαουδικής Αραβίας,το μοντέλο θα πρέπει να υποστεί τις συνέπειες για αυτή την προκλητική της εμφάνιση.Υπάρχουν αυτοί που θεωρούν πως, εφόσον είναι πολίτης στη Σαουδική Αραβία, θα πρέπει να αποδεχθεί τους νόμους της. Ωστόσο, υπάρχουν και αυτοί που την θεωρούν πολύ γενναία υπενθυμίζοντας πως υπάρχουν ξένοι που ντύνονται με παρόμοιο τρόπο όταν επισκέπτονται τη Σαουδική Αραβία και εξαιρούνται από τον κώδικα ενδυμασίας της χώρας.

Όπως επιτάσσει ο κώδικας ενδυμασίας των γυναικών στη Σαουδική Αραβία, οι γυναίκες οφείλουν να κυκλοφορούν με νικάμπ. Υπήρξαν και κάποιοι χρήστες των social media  οι οποίοι έκαναν photoshop στην νεαρή κοπέλα σκεπάζοντας τα γυμνά σημεία του σώματός της.
  
Η θρησκευτική αστυνομία ερευνά εξονυχιστικά το βίντεο προκειμένου να αποσπάσει όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες για την κοπέλα με τη μίνι φούστα. Αναβρασμός επικρατεί στα social media με τους χρήστες να διερωτώνται που μπορεί να είναι κρυμμένη η κοπέλα αλλά και να αναλύσουν την σπουδαιότητα της πράξης της.

Οι περισσότεροι χρήστες στο Twitter ζητούν την παραδειγματική τιμωρία του μοντέλου εξηγώντας τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει να συλληφθεί.

Το 50% των νέων λέει ότι οι γυναίκες πρέπει να φορούν ο,τι θέλουν 

Έρευνα που διεξήχθη τον Ιανουάριο του 2014 έδειξε ότι, το 50% των νέων στη Σαουδική Αραβία  πιστεύουν ότι οι γυναίκες πρέπει να είναι ελεύθερες να φορούν ότι θέλουν,τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι οι γυναίκες θα πρέπει να φορούν νικάμπ (μαντήλι το οποίο καλύπτει το κεφάλι αφήνοντας έκθετα μόνο τα μάτια) και το 11% να φορούν μπούρκα (καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο και το σώμα). Οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία αντιμετωπίζονται σαν να είναι "πολίτες δεύτερης κατηγορίας", σύμφωνα πάντα με τον ισλαμικό νόμο.Απαγορεύεται να οδηγούν και στο αυτοκίνητο κάθονται χωριστά από τους άνδρες.Όπως επισημαίνει η γαλλική εφημερίδα "Le Figaro", το καλλίγραμμο μοντέλο τόλμησε να κάνει τη βόλτα της στο ιστορικό φρούριο που θεωρείται μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην επαρχία Najd, η οποία θεωρείται από τις πλέον συντηρητικές ως γενέτειρα του «ουαχαμπισμού», του σουνιτικού ισλάμ.

Οι χρήστες στα social media ζητούν την σύλληψή της 

Η "προκλητική" εμφάνιση του μοντέλου στην περιοχή Najd,όπου βρίσκονται πολλές από τις πιο συντηρητικές οικογένειες της Σαουδικής Αραβίας, πυροδότησε οργισμένες αντιδράσεις στα social media, με ορισμένους να ζητούν και τη σύλληψή της. 

Αρκετοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν πως, όσοι δεν σέβονται τους κανόνες του βασιλείου δεν αξίζουν να ζουν στη Σαουδική Αραβία, πως αυτό που έκανε δεν εμπίπτει στους νόμους της προσωπικής ελευθερίας και πως ήθελε απλά να προκαλέσει τους πολίτες και να αντιταχθεί στους κανόνες και τις νόρμες της χώρας. 
 
"Θα πρέπει να τιμωρηθεί για αυτό", υποστηρίζει ο Σαουδάραβας συγγραφέας Ibrahim al-Munayif. "Όπως ακριβώς καλούμε τους ανθρώπους να σέβονται τους νόμους στις χώρες που ταξιδεύουν, έτσι και οι πολίτες πρέπει να σέβονται και τους νόμους αυτής της χώρας".

Υπήρξαν ωστόσο και εκείνοι που υπερασπίστηκαν το νεαρό μοντέλο, αναρτώντας εικόνες από την επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου,Ντόναλντ Τραμπ και εστιάζοντας στο πώς έλαμπαν με τις ενδυματολογικές τους επιλογές η Μελάνια Τραμπ και η κόρη του Ιβάνκα.
 
"Περπατά ελεύθερα γύρω από το Ashaiqer ανεξάρτητα από τις αντιδράσεις. Είναι υπέροχη ιδέα", σχολίασε χρήστης του Twitter για το επίμαχο βίντεο.

Η περίπτωση της κοπέλας με το μίνι ξύπνησε μνήμες από τη σύλληψη μιας νεαρής γυναίκας τον περασμένο Δεκέμβριο επειδή απλά φωτογραφήθηκε σε δρόμο του Ριάντ φορώντας δυτικά ρούχα.
 

Ξυπνούν μνήμες

Τον περασμένο Δεκέμβριο,η θρησκευτική αστυνομία του Ριάντ συνέλαβε μια νεαρή γυναίκα που είχε αναρτήσει ένα μήνα πριν στο Twitter μια φωτογραφία της σε κεντρικό δρόμο του Ριάντ χωρίς να φορά την παραδοσιακή μπούρκα, αλλά μια ζακέτα κι ένα πολύχρωμο φόρεμα.

Η κοπέλα, ονόματι Μαλάκ αλ Σέχρι, είχε προαναγγείλει στο Twitter ότι θα βγει απ' το σπίτι της αψηφώντας τον ενδυματολογικό κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στη Σαουδική Αραβία.Tότε πολλοί είχαν ζητήσει να συλληφθεί η Μαλάκ, ενώ ορισμένοι πρότειναν να εκτελεστεί και να πετάξουν το άψυχο κορμί της στα σκυλιά... Κάποιος, πάντως, δεν έμεινε στα λόγια, αλλά υπέβαλε μήνυση εναντίον της στη θρησκευτική αστυνομία, η οποία συνέλαβε τη νεαρή γυναίκα. 

protothema.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση