«Φιρμάνι» της εποχής Ερντογάν γυρίζει την Τουρκία στον… 17ο αιώνα! [vid]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 13 Σεπτεμβρίου 2017 17:45 «Φιρμάνι» της εποχής Ερντογάν γυρίζει την Τουρκία στον… 17ο αιώνα! [vid]

Στροφή στην θρησκευτική μουσική των Οθωμανών κάνει η Τουρκία, απορρίπτοντας την κλασσική μουσική της Δύσης. Με... "φιρμάνι" του τουρκικού Υπουργείου Εσωτερικών, εις το εξής, στις κηδείες στρατιωτικών και μελών του υπουργείου δεν θα ακούγεται το κλασσικό πένθιμο εμβατήριο (Marche Funebre) του Σοπέν, όπως γινόταν ως τώρα, αλλά το θρησκευτικό "Sagah Tekbir" της Οθωμανικής εποχής.

Sagah Tekbir είναι τα άσματα που εξυμνούν τον Αλλάχ (Tekbir σημαίνει στα αραβικά "Ο Θεός είναι μεγάλος") και ο διασημότερος συνθέτης τους είναι ο Itris, ο οποίος έζησε τον 17ο αιώνα (μπορείτε να ακούσετε πως είναι τα άσματα αυτά στο βίντεο που ακολουθεί). Ο Itris και η Οθωμανική εποχή επιστρέφουν λοιπόν στη σημερινή Τουρκία η οποία στην μετά το δημοψήφισμα εποχή Ερντογάν φαίνεται να κάνει όλο και περισσότερα -μεγάλα- βήματα προς τα πίσω...

Το θέμα άρχισε πριν από ένα χρόνο, όταν σε κηδεία ενός στρατιωτικού οι φίλοι του εκλιπόντος είπαν στη μουσική να σταματήσει και αντί για το πένθιμο εμβατήριο του Σοπέν έψαλλαν θρησκευτικά άσματα. Από τότε ξεκίνησε πραγματική εκστρατεία θρησκόληπτων στρατιωτικών και πολιτών που δεν ήθελαν τη Δυτική μουσική στις κηδείες των "μαρτύρων" τους. Ούτε σάλπιγγα ούτε τίποτε άλλο "δυτικό". 

Το θέμα ανέλαβε να επιλύσει η Diyanet, η Γενική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων, η οποία πρότεινε στη θέση του πένθιμου εμβατηρίου του Σοπέν να ακούγονται τα "Tekbir" του Itris της Οθωμανικής εποχής. Στις 29 Αυγούστου, για πρώτη φορά στην κηδεία ενός δεκανέα της Στρατοχωροφυλακής (Jandarma) ακούστηκε το "Sagah Tekbir" αντικαθιστώντας τον Σοπέν και από χθες είναι πια και νόμος του κράτους.

Το τουρκικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι μόνο με αυτά τα άσματα θα γίνονται οι κηδείες επειδή "αυτά ταιριάζουν με τις ηθικές αξίες και βρίσκονται στην καρδιά του έθνους μας". 

onalert.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση