«Βενεζουέλα» η Καταλονία λίγο πριν από το δημοψήφισμα

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017 22:22 «Βενεζουέλα» η Καταλονία λίγο πριν από το δημοψήφισμα

Λίγες ημέρες πριν από την κάλπη που στήνει η Καταλονία για την ανεξαρτησία της, η Μαδρίτη προσπαθεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Στην Ισπανία μυρίζει μπαρούτι... Λίγες ημέρες πριν από την κάλπη που στήνει η Καταλονία για την ανεξαρτησία της, η Μαδρίτη προσπαθεί να εμποδίσει με κάθε τρόπο την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ακόμη και με μεθόδους που ρίχνουν λάδι στη φωτιά.

Ανδρες της ισπανικής Εθνοφυλακής έθεσαν υπό κράτηση σήμερα τον ΓΓ του συμβουλίου Οικονομίας Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ Λιαδό, στενό συνεργάτη του αντιπροέδρου και υπουργού Οικονομικών της καταλανικής κυβέρνησης Οριόλ Τζουνκέρας, στο πλαίσιο επιχείρησης σε αρκετές έδρες της τοπικής ‘Τζενεραλιτάτ’ για την παρεμπόδιση της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος που έχει κριθεί παράνομο από το Συνταγματικό Δικαστήριο.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις δυνάμεις ασφαλείας, η έρευνες πραγματοποιήθηκαν από την Εθνοφυλακή, έξω από το συμβούλιο Οικονομικών και στο συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και στο Μέγαρο της Τζενεραλιτάτ και άλλες έδρες της κυβέρνησης για τον εντοπισμό εγγράφων και στοιχείων που σχετίζονται με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, αλλά και για να εφαρμοσθεί η απόφαση της κεντρικής κυβέρνησης να θέσει υπό τον έλεγχό της τα οικονομικά της Καταλονίας, σε μία προσπάθεια να αναστείλει το δημοψήφισμα.

Εφοδοι με 12 συλλήψεις

Η Εθνοφυλακή προέβη σε συλλήψεις 12 προσώπων, μεταξύ αυτών και υψηλόβαθμων αξιωματούχων της καταλανικής κυβέρνησης. Εκτός από τον Τζουζέπ Μαρία Τζοβέ, κρατούνται ο ΓΓ του συμβουλίου Οικονομικών Λιουΐς Σαλβαδό, ο υπεύθυνος του Κέντρου Τηλεπικοινωνιών και Τεχνολογίας Πληροφόρησης Τζοσουέ Σαλιέντ Ρίβας, και ο υπεύθυνος του Γραφείου Κοινωνικών Υποθέσεων Τσαβιέρ Πούτς Φαρέ.

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συγκεντρώθηκε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους άνδρες της Εθνοφυλακής και φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας.

Ο πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης Κάρλες Πουτζεμόντ συγκάλεσε αμέσως έκτακτη σύνοδο.

Η είδηση της εισβολής της Εθνοφυλακής προκάλεσε αναστάτωση και μέσα στο Κοινοβούλιο στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ολομέλειας για τον κυβερνητικό έλεγχο. Οι βουλευτές του καταλανικού κόμματος ERC, που συμμετέχει στην τοπική κυβέρνηση, εγκατέλειψαν το Κοινοβούλιο, αφότου ο κοινοβουλευτικός τους εκπρόσωπος Γκαμπριέλ Ρουφιάν ζήτησε από τον πρωθυπουργό Μαριάνο Ραχόι «να πάρει τα βρωμόχερά του από την Καταλωνία».

«De facto η κατάργηση της αυτονομίας μας» 

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του καταλανικού κόμματος En Comu Podem στο ισπανικό Κοινοβούλιο Τσαβιέρ Ντομενέκ δήλωσε πως η παράταξή του θα συμμετέχει σε κινητοποιήσεις εναντίον των «επιθέσεων» της κεντρικής κυβέρνησης, μέσω της Εθνοφυλακής, στην Καταλωνία και κατηγόρησε τη Μαδρίτη πως παραβιάζει το συνταγματικό πλαίσιο με τις μεθοδεύσεις της κατά του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής την 1η Οκτωβρίου.

Ο ίδιος τόνισε πως μετά την αποχώρηση των βουλευτών των κομμάτων της καταλανικής κυβέρνησης PdeCAT και ERC από το Κοινοβούλιο της Μαδρίτης, όπου σήμερα πραγματοποιείτο ο κυβερνητικός έλεγχος, τη στιγμή που η Εθνοφυλακή εισήρχετο σε κτήρια της Τζενεραλιτάτ, ο Ντομενέκ δήλωσε πως οι βουλευτές της παράταξής του θα διαβουλευθούν για να αποφασίσουν εάν θα επιστρέψουν στη Βαρκελώνη, διότι τούτες τις στιγμές πιστεύουν πως οι Καταλανοί θα πρέπει να είναι «ενωμένοι» και να κινητοποιηθούν.

Παράλληλα, ο σύμβουλος (υπουργός) Καταλανικής Επικράτειας Τζουσέπ Ρουλ κατήγγειλε την «κατάσταση πολιορκίας και απροκάλυπτης καταστολής».

Ο ίδιος κατηγόρησε την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι ότι εφαρμόζει «ντε φάκτο και από την πίσω πόρτα το Άρθρο 155 του Συντάγματος (για την αφαίρεση της αυτονομίας από μία περιοχή), διότι επεμβαίνει σε μία αυτόνομη κοινότητα. Πράξεις σαν κι αυτές βρίσκονται πλέον «στο πεδίο της πολιτικής παρανομίας», που φθάνουν έως «τη σύλληψη των αντιπάλων» της κυβέρνησης, ενώ αποτελούν «κόκκινες γραμμές» που οι Καταλανοί δεν πρέπει να αφήσουν να παραβιασθούν»

Στο λογαριασμό του στο Twitter ο Ρουλ τονίζει πως πλέον «η ψήφος την 1η Οκτωβρίου είναι πλέον ένα ζήτημα αξιοπρέπειας, δημοκρατικής αξιοπρέπειας. Οι κάλπες θα στηθούν».

Στον αντίστοιχο λογαριασμό της, η σύμβουλος Εργασίας Ντολόρς Μπάσας επιβεβαίωσε πως η Εθνοφυλακή εισέβαλε και στη δική της έδρα και τονίζει «βιώνουμε μία κατάσταση πολιορκίας, επονείδιστη, θα ψηφίσουμε».

Στο δρόμο οι Καταλανοί 

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της είδησης για την είσοδο της Εθνοφυλακής σε γραφεία της Τζενεραλιτάτ, πλήθος κόσμου συνέρρευσε έξω από τα συγκεκριμένα σημεία, αποδοκιμάζοντας τους Εθνοφύλακες, φωνάζοντας συνθήματα υπέρ της ανεξαρτησίας και μοιράζοντας φυλλάδια με την προτροπή «Ψηφίζουμε για να είμαστε ελεύθεροι».

Ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι είδε, μπροστά από το κτίριο που στεγάζει το συμβούλιο εξωτερικών υποθέσεων, διαδηλωτές να περικυκλώνουν και να χτυπούν ένα όχημα της εθνοφυλακής ενώ σημειώθηκαν και μικροεπεισόδια μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών.

«Έξω οι δυνάμεις κατοχής!» φώναζαν ορισμένοι από τους συγκεντρωμένους. «Θα ψηφίσουμε για να είμαστε ελεύθεροι» είχαν γράψει στα πλακάτ που κρατούσαν.

Η κυβέρνηση «κατήργησε ντε φάκτο την αυτονομία της Καταλονίας και εφαρμόζει ντε φάκτο κατάσταση έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Πουτζεμόντ μετά τις συλλήψεις, κατηγορώντας την κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι για «ολοκληρωτισμό»  και για παραβίαση των «θεμελιωδών δικαιωμάτων».

«Όλοι μας έχουμε την υποχρέωση να τηρούμε τον νόμο» είχε δηλώσει νωρίτερα ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια μιας θυελλώδους συνεδρίασης στο κοινοβούλιο, με μια ομάδα Καταλανών βουλευτών να αποχωρεί από το ημικύκλιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Καταδίκασε την επιχείρηση η Μπαρτσελόνα 

Ο ποδοσφαιρικός σύλλογος FC Barcelona εξέδωσε ανακοινωθέν με το οποίο καταδικάζει την επιχείρηση της ισπανικής Εθνοφυλακής κατά της καταλανικής κυβέρνησης και ιδίως τις συλλήψεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τοπικής Τζενεραλιτάτ, σήμερα το πρωί.

Η δημοφιλής ομάδα αφήνει να εννοηθεί πως υποστηρίζει τις πρωτοβουλίες της τοπικής κυβέρνησης για το δικαίωμά της να αποφασίζει για το μέλλον της αυτόνομης περιοχής. «Η Μπαρτσελόνα παραμένει πιστή στην ιστορική δέσμευση της υπεράσπισης της χώρας, της δημοκρατίας, της ελευθερίας έκφρασης και του δημοψηφίσματος», τονίζεται στην ανακοίνωση της διοίκησης του συλλόγου.

«Η Barca καταδικάζει κάθε πράξη που μπορεί να εμποδίσει το δικαίωμα του αποφασίζειν και την ελευθερία έκφρασης», τονίζεται στο ίδιο κείμενο.

Η καταλανική ομάδα με την ανακοίνωσή της εκφράζει την στήριξή της στα πρόσωπα, τις οντότητες και τους θεσμούς «που εργάζονται για να εγγυηθούν αυτά τα δικαιώματα», εξηγεί η διοίκησή της στην ανακοίνωση, κάνοντας σαφές πως η ομάδα θα υποστηρίξει τη γνώμη της «πλειοψηφίας των Καταλανών» και τονίζει πως ο τρόπος έκφρασης αυτός ήταν πάντοτε «κόσμιος, ειρηνικός και παραδειγματικός».

Ραχόι: Τους είχαμε προειδοποιήσει

Ο Ισπανός πρωθυπουργός υποστήριξε πως απέναντι στην πρόκληση που αντιτείνουν οι αυτονομιστές, που «προσπερνούν τους νόμους» και δρουν κατά του Συντάγματος και του κρατούντος καθεστώτος της Καταλονίας, «το κράτος λογικά οφείλει να αντιδράσει». «Δεν υπάρχει κανένα δημοκρατικό κράτος σε όλον τον κόσμο που να αποδέχεται αυτά που μεθοδεύουν αυτοί οι άνθρωποι: τους είχαμε προειδοποιήσει, γνώριζαν πως το δημοψήφισμα δεν μπορεί να διεξαχθεί διότι καταστρέφει την εθνική κυριαρχία και το δικαίωμα που έχουν όλοι οι Ισπανοί να αποφασίσουν για το πώς θέλουν να είναι η χώρα τους», δήλωσε ο Ραχόι στο περιθώριο της κοινοβουλευτικής συνεδρίασης για τον κυβερνητικό έλεγχο, όπου απάντησε σε επίκαιρες ερωτήσεις για το καταλανικό ζήτημα.

Ο Ραχόι είχε ένα θερμό επεισόδιο με τον Γκαμπριέλ Ρουφιάν, κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του καταλανικού κόμματος ERC, που κάλεσε τον πρωθυπουργό «να πάρει τα βρωμόχερά του» από τους θεσμούς της αυτόνομης περιοχής. 

Για τον Ραχόι, «εάν στην Ισπανία δεν τηρηθεί ο νόμος αυτό που θα ακολουθήσει θα είναι αδικία, αυθαιρεσία και ο νόμος του ισχυρότερου και αυτό δεν πρόκειται να το αποδεχθούμε καθ’ οιονδήποτε τρόπο

 Aπειλούν δημάρχους και δημοσιογράφους 

Οι δήμαρχοι της Καταλονίας έχουν δεχθεί προειδοποιήσεις να μην ορίσουν εκλογικά κέντρα για την 1η Οκτωβρίου, αλλιώς θα έχουν ν’ αντιμετωπίσουν μηνύσεις, ακόμα και για εγκληματικές ενέργειες.

Ακόμα και καταλανικά μέσα ενημέρωσης καταγγέλλουν απειλές και προσπάθεια φίμωσής τους.

Οι Καταλανοί χρησιμοποιούν ως επιχείρημα το αναφαίρετο δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών, όπως αυτό καθορίζεται από δύο αποφάσεις του ΟΗΕ το 1966 καθώς και τα παραδείγματα στην Ε.Ε. κρατών που μετά το 1991 κήρυξαν -και μάλιστα μονομερώς- την ανεξαρτησία τους.

«Η πλούσια Καταλονία»

Με πληθυσμό που αντιστοιχεί στο 16% της Ισπανίας, με έσοδα που συνεισφέρουν κατά 20% στο ΑΕΠ, ανεργία κατά 3 μονάδες μικρότερη από το μέσο όρο της χώρας και ανάπτυξη 2,7% το χρόνο, η Καταλονία είναι μια πλούσια περιοχή. Στην περιοχή δεν επιστρέφει παρά το 5% των φόρων που πληρώνουν οι κάτοικοί της.

Ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κάρλες Πουιτζεμόντ, παρ’ όλο που αντιμετωπίζει την πιθανότητα να κατηγορηθεί για απείθεια και κατάχρηση εξουσίας μαζί με άλλους υπουργούς του, δηλώνει ότι δεν υπάρχει τόσο ισχυρή δύναμη που να σταματήσει την επιθυμία των δημοκρατών Καταλανών. Η ψηφοφορία έχει ήδη ξεκινήσει με την επιστολική ψήφο των Καταλανών της διασποράς.


 

 

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση