Υπό διωγμό η ελευθεροτυπία στην Τουρκία- Ανακλήθηκαν 889 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 10:46 Υπό διωγμό η ελευθεροτυπία στην Τουρκία- Ανακλήθηκαν 889 διαπιστεύσεις δημοσιογράφων

Τα στοιχεία έδωσε στη Βουλή ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Τουρκίας ο οποίος προσπάθησε να δικαιολογήσει το μεγάλο αριθμό των δημοσιογραφικών ταυτοτήτων που ανακλήθηκαν

Οι δημοσιογραφικές ταυτότητες συνολικά 889 δημοσιογράφων ακυρώθηκαν στην Τουρκία το 2016, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στο κοινοβούλιο της γειτονικής χώρας ο ίδιος ο Υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντούλχαμίτ Γκιουλ μετά από ερώτηση βουλευτή της αντιπολίτευσης.

Ο Γκιουλ δήλωσε ότι ορισμένες από τις ακυρωμένες ταυτότητες ανήκουν σε φυλακισμένους δημοσιογράφους, αλλά δεν ακυρώθηκαν "λόγω δημοσιογραφικών δραστηριοτήτων", αλλά για άλλους λόγους αναφέροντας τη "συμμετοχή σε ένοπλη τρομοκρατική οργάνωση" για την κατάργηση της συνταγματικής τάξης ".

Σύμφωνα με τον υπουργό, υπήρχαν πολλοί λόγοι πίσω από την ακύρωση 889 ταυτοτήτωντο 2016, με ορισμένες από αυτές να ακυρώνονται λόγω των δημοσιογράφων που εγκατέλειψαν τη δουλειά τους, την πολιτική εθνικής ασφάλειας, το θάνατο, την ημερομηνία λήξης της κάρτας , την έλλειψη θεσμικών εγγράφων, την ύπαρξη ενός άλλου επαγγέλματος εκτός της δημοσιογραφίας, τον τίτλο του δημοσιογράφου ή το δίκτυο των μέσων ενημέρωσης που δούλευαν.

"Η ελευθερία του Τύπου έχει γίνει κάτι που δεν μπορούμε να συζητήσουμε στη χώρα μας", ανέφερε ο βουλευτής του CHP,  Gürer σε γραπτή δήλωση του , αναφέροντας επίσης στοιχεία της Ένωσης Συντακτών της Τουρκίας (TGS) αναφορικά με 156 δημοσιογράφους και προσωπικό των μέσων ενημέρωσης που βρίσκονται υπό κράτηση στη χώρα.

"Ρεπορτάζ που δεν αρέσουν στην κυβέρνηση αντιμετωπίζονται ως εγκλήματα. Βρισκόμαστε σε μια διαδικασία πολύ μακριά από την αντίληψη ότι ο Τύπος είναι ελεύθερος και δεν μπορεί να λογοκρίνεται. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι οι φυλακισμένοι δημοσιογράφοι θα επιστρέψουν στις δουλειές τους », είπε κλείνοντας τη δήλωσή του.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση