Guardian: Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και για τις δύο χώρες

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2017 14:25 Guardian: Σημαντική η συνάντηση Τσίπρα - Τραμπ και για τις δύο χώρες

Σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ η Ελλάδα, ενώ οι σχέσεις με την Άγκυρα επιδεινώνονται, σχολιάζει ο αμερικανός πρώην πρέσβης στην Αθήνα Νίκολας Μπερνς.

Στη σημερινή συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αναφέρεται σημερινό δημοσίευμα του Guardian που εστιάζει σε θέματα γεωστρατηγικής σημασίας αλλά και στο χρέος.

Πρόκειται για «μια σημαντική συνάντηση για τις δύο χώρες» σχολιάζει ο Νίκολας Μπερνς, πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα και πρώην υφυπουργός Εξωτερικών στη χώρα του, επισημαίνοντας ότι: «Οι σχέσεις είναι καλύτερες σήμερα σε σχέση με τις περασμένες δεκαετίες όταν κυριαρχούσε αντιαμερικανικό αίσθημα στην ελληνική πολιτική».

Το δημοσίευμα εστιάζει επίσης στην πολιτική συγκυρία στη γειτονιά μας, σχολιάζοντας ότι «οι ραγδαία επιδεινούμενες σχέσεις με την Άγκυρα έχουν κάνει την Ουάσιγκτον να αναθεωρήσει τους δεσμούς». Όπως το θέτει και ο Μπερνς «αν αναλογιστούμε όλα τα προβλήματα με την Τουρκία, η Ελλάδα είναι σχετικά ένας σταθερός σύμμαχος στη νοτιοανατολική Ευρώπη».

Ο Μπερνς σχολιάζει ακόμη ότι «ο Τσίπρας θα χρειαστεί να διαβεβαιώσει την Ουάσιγκτον ότι δεν είναι προσκολλημένος στη Ρωσία και στην Κίνα σε βασικά θέματα παγκόσμιου ενδιαφέροντος», συμπληρώνοντας ότι το Πεκίνο έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις στη χώρα μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

Το δημοσίευμα ωστόσο, κάνει λόγο για επίσκεψη – έκπληξη, καθώς όπως σχολιάζει ο έλληνας πρωθυπουργός είχε «εκφραστεί ανοιχτά κατά της εκλογικής κούρσας του Τραμπ για την προεδρία των ΗΠΑ» και τον χαρακτηρίζει «ένα απρόσμενο επισκέπτη στο Οβάλ Γραφείο». Ωστόσο, προσθέτει: «Η Αθήνα έχει κερδίσει την εύνοια της διοίκησης Τραμπ αφιερώνοντας περίπου το 2,38% του ΑΕΠ στην άμυνα – το δεύτερο μεγαλύτερο ποσοστό στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, μετά τις ΗΠΑ, παρά την παρατεταμένη κρίση και την εύθραυστη οικονομική κατάσταση της χώρας».

Έτσι, κατά την αρθρογράφο, «ο Τσίπρας αναμένεται κατά τη συνάντησή του με τον Τραμπ να δώσει έμφαση στο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας εστιάζοντας στη βάση της Σούδας στην Κρήτη, που είναι το κέντρο επιχειρήσεων του 6ου αμερικανικού στόλου στη ανατολική Μεσόγειο». Επίσης, σχολιάζει ότι «παρόλο που η βάση της Σούδας δεν μπορεί να υποκαταστήσει εκείνη του Ιντσιρλίκ στην Τουρκία, που είναι επίσης κεντρική για τις αμερικανικές επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, η βάση έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική για τις συμμαχικές δυνάμεις στη Συρία και των επιδρομών κατά του ISIS στην περιοχή»

Το δημοσίευμα κάνει εκτενή αναφορά και στο ζήτημα του χρέους αλλά και του 3ου προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, σημειώνοντας ότι «με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης στόχος του Τσίπρα είναι η έξοδος απ' το πρόγραμμα τον επόμενο Αύγουστο, οπότε και λήγει επίσημα».

Αυτό, όμως, συμπληρώνει, «εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απ' τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της διοίκησης του Τραμπ ως προς το αν πρέπει να γίνει κούρεμα του χρέους. Ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, οι ΗΠΑ έχουν μεγάλη επιρροή μέσω του βέτο σε πολλές αποφάσεις του οργανισμού».

«Αν πείσουν τον Τραμπ να μιλήσει για ανακούφιση χρέους δημόσια, θα είναι πολύ μεγάλο κατόρθωμα» δήλωσε ο Alec Mally, πρώην αμερικανός διπλωμάτης που χειριζόταν τις σχέσεις με την Ελλάδα στο State Department.

πηγή:news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση