Σύνοδος Κορυφής: Η Μέρκελ ζητά 'ψαλίδι' στην προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 20 Οκτωβρίου 2017 12:55 Σύνοδος Κορυφής: Η Μέρκελ ζητά 'ψαλίδι' στην προενταξιακή χρηματοδότηση της Τουρκίας

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εξεταστεί το ενδεχόμενο για περικοπές στα κεφάλαια που χορηγούνται στην Άγκυρα, προκειμένου να υπάρξει αντίδραση στην "απαράδεκτη" κατάσταση ως προς τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία, σύμφωνα με την κ. Μέρκελ

Έντονη ήταν η κριτική των ηγετών των κρατών μελών για την Τουρκία στο δείπνο που έκλεισε την πρώτη μέρα της Συνόδου Κορυφής. Κοινός τόπος των Ευρωπαίων επικεφαλής των κρατών ήταν ότι η Τουρκία απομακρύνεται από τα κριτήρια της Κοπεγχάγης και ειδικότερα από τις δημοκρατικές αξίες και το κράτος Δικαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, διατυπώθηκε επίσης ανησυχία για τις εξελίξεις στο εσωτερικό της μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, καθώς και για το ρόλο της χώρας στην περιοχή.

Ηταν μια συζήτηση που είχε ζητήσει η Άνγκελα Μέρκελ. Κατά την προεκλογική της περίοδο στη Γερμανία, η Τουρκία είχε αποτελέσει ένα από τα βασικά θέματα. Η ίδια η Καγκελάριος είχε «ανεβάσει» το θέμα μπαίνοντας στη Σύνοδο, μιλώντας για περικοπή ή αναστολή των κονδυλίων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

Παρόλο που αντίστοιχες σκέψεις είχαν διατυπωθεί και σε άλλες χώρες, χθες ήταν η πρώτη φορά που η κουβέντα έγινε μεταξύ όλων των Ευρωπαίων ηγετών και μάλιστα με την «ασφάλεια» του δείπνου, από όπου ένα κοινό ανακοινωθέν δεν είναι απαραίτητο.

Επί της ουσίας, οι ηγέτες αποφάσισαν ότι τα κονδύλια δεν θα περικοπούν-έτσι κι αλλιώς, τα ποσά είναι «συνδεδεμένα» με συγκεκριμένα προαπαιτούμενα από πλευράς Τουρκίας. Οσο δεν προχωράει σε αυτά, δεν τα δικαιούται. Ωστόσο, πηγές του Συμβουλίου ενημέρωσαν το News 24/7.gr ότι θα αλλάξει ο τρόπος κατανομής τους και θα δοθεί έμφαση στην κοινωνία των πολιτών και το προσφυγικό. Οι ίδιες πηγές εξήγησαν ότι με αυτόν τον τρόπο οι Βρυξέλλες αισιοδοξούν να βοηθήσουν στον εκδημοκρατισμό της χώρας.

Αυτό που παραδέχθηκαν οι αρμόδιοι των Βρυξελλών χθες το βράδυ είναι ότι η Τουρκία δεν εφαρμόζει την συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ. Και αποφασίστηκε να γίνει σχετική σύσταση.

Παρέμβαση Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι τα ζητήματα που αφορούν στη Δημοκρατία και το Κράτος Δικαίου στην Τουρκία, δεν είναι για την Ελλάδα μόνο θέματα αρχής, αλλά δυνητικά επηρεάζουν την άμυνα, την ασφάλεια και τη δημόσια τάξη της χώρας μας. Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, η Ελλάδα έχει αυξημένο ενδιαφέρον για αυτά τα ζητήματα.

Ο ίδιος αναφέρθηκε εκτενώς στις παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, λέγοντας ότι αυτή η δραστηριότητα σε συνδυασμό με την στάση της χώρας απέναντι στην Κυπριακή Δημοκρατία, πρέπει να αποτελέσουν τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η ΕΕ πρέει να διατηρήσει την ως τώρα ψύχραιμη στάση της απέναντι στις ανωτέρω εξελίξεις, αλλά την ίδια στιγμή να στείλει αυστηρά αλλά στοχευμένα, μηνύματα. Όπως είπε, υπάρχουν μέτρα που μπορούν να ληφθούν, ώστε να δοθούν συγκεκριμένα μηνύματα προς την Τουρκία. «Ομως η στρατηγική επιλογή της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, πρέπει να διατηρηθεί τόσο προς όφελος της Ευρώπης όσο και του Τουρκικού λαού» κατέληξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τη σημασία της ενίσχυσης του χρηματοδοτικού μηχανισμού για τους πρόσφυγες στην Τουρκία και επισήμανε την ανάγκη να διατηρηθεί η συνεργασία με την Τουρκία στο προσφυγικό. Ως «στρατηγικό σύμμαχο» στο συγκεκριμένο θέμα, άλλωστε, χαρακτήρισαν την Τουρκία οι περισσότεροι ηγέτες.

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση