Μανχάταν: Αυτός είναι ο Έλληνας αστυνομικός – ήρωας που αφόπλισε τον μακελάρη [pics]

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 08 Νοεμβρίου 2017 18:55 Μανχάταν: Αυτός είναι ο Έλληνας αστυνομικός – ήρωας που αφόπλισε τον μακελάρη [pics]

Πρόκειται για τον Γιάννη Χασιώτη, ή αλλιώς… John Chasiotis, που ανήκει στο δυναμικό της αστυνομίας του Μανχάταν. Μαζί με τον  Ryan Nash, τον συνάδελφό του, ακινητοποίησαν και συνέλαβαν τον Ουζμπέκο μακελάρη.

Οι αστυνομικοί έλαβαν κλήση για ένα ατύχημα στο  κοντά στο Παγκόσμιο Κέντρο Εμπορίου. Όταν έφτασαν αντίκρισαν τον δράστη να βγαίνει από το φορτηγάκι που οδηγούσε, αφού αυτό είχε συγκρουστεί με σχολικό λεωφορείο.

Τότε ο συνάδελφος του Χασιώτη πυροβόλησε τον Σαϊφούλο Σαϊπόφ τραυματίζοντάς τον. Στην συνέχεια ο ομογενής έτρεξε και τον αφόπλισε συλλαμβάνοντάς τον.

Περήφανος τζιχαντιστής

Ο Σαΐποφ βγήκε από το ημιφορτηγάκι που χρησιμοποίησε για την επίθεση και άρχισε να φωνάζει «Αλλαχού Ακμπάρ». Κρατούσε δυο ψεύτικα (όπως αποδείχθηκε) πιστόλια. Οι αστυνομικοί τον πυροβόλησαν και τον τραυμάτισαν στην κοιλιά.

Στο νοσοκομείο Μπέλβιου όπου νοσηλεύεται, μίλησε στους αστυνομικούς και τους εισαγγελείς. Αποκάλυψε πόσο ικανοποιημένος είναι για την πράξη του. Του απαγγέλθηκαν ήδη κατηγορίες για  τρομοκρατία.

Δεν έδειξε την παραμικρή μεταμέλεια. Δήλωσε «ικανοποιημένος για αυτό που έκανε», αναφέρει το 10σέλιδο κατηγορητήριο της εισαγγελίας. Ζήτησε μάλιστα να τον αφήσουν να αναρτήσει το μαύρο λάβαρο του ISIS (!) στο δωμάτιο του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται, ανέφεραν αστυνομικοί και εισαγγελείς.

Από που εμπνεύστηκε το μακελειό στο Μανχάταν

Ο 29χρονος εμπνεύστηκε την επίθεση στο Μανχάταν από τα βίντεο με τους αποκεφαλισμούς από τους τζιχαντιστές. Στα δυο κινητά του τηλέφωνα βρέθηκε άφθονο προπαγανδιστικό υλικό του Ισλαμικού Κράτους.

Ο Σαΐποφ προετοίμαζε την επίθεση του «εδώ και περίπου έναν χρόνο». Αποφάσισε να τη διαπράξει χρησιμοποιώντας αυτοκίνητο πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Είχε νοικιάσει το φορτηγάκι την 22α Οκτωβρίου για να εκπαιδευτεί. Παραδέχτηκε ότι διάλεξε τη μέρα του Χάλογουιν για «να είναι σίγουρος ότι θα υπήρχε πολύς κόσμος στους δρόμους», αναφέρει το ίδιο έγγραφο.

Ήθελε να φτάσει ως το Μπρούκλιν

Αν δεν έπεφτε πάνω στο σχολικό λεωφορείο με αποτέλεσμα το ανοιχτό ημιφορτηγό να αχρηστευθεί, ο Σαΐποφ σκόπευε να συνεχίσει να χτυπάει πεζούς και ποδηλάτες μέχρι τη γέφυρα του Μπρούκλιν, που συνδέει το Μανχάταν με το Μπρούκλιν, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Ο 29χρονος παραδέχτηκε ότι εκείνος είχε γράψει τα μηνύματα στα αραβικά που αναφέρονταν στο Ισλαμικό Κράτος. Βρέθηκαν κοντά στο αυτοκίνητό του από τους αστυνομικούς.

Αν και η εισαγγελία υπογράμμισε ότι η έρευνα απέχει πολύ από το να έχει τερματιστεί, τα μέχρι τώρα ευρήματα επιτρέπουν την ταχεία απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του Σαΐποφ.

Ήδη κατηγορείται για ομοσπονδιακά αδικήματα—χρήση βίας και καταστροφή οχημάτων, υποστήριξη σε ξένη τρομοκρατική οργάνωση—τα οποία επισύρουν ισόβια κάθειρξη. Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Τζουν Κιμ αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Το ίδιο… ζήτησε και ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.

Με… αναπηρικό στο δικαστήριο

Ο Σαΐποφ μεταφέρθηκε με αναπηρικό καροτσάκι στο δικαστήριο, όπου του απαγγέλθηκαν κατηγορίες το βράδυ της Τετάρτης. Κατόπιν οδηγήθηκε σε φυλακή της Νέας Υόρκης, σύμφωνα με το γραφείο του εισαγγελέα.

Φωτογραφίες από το δικαστήριο δεν δόθηκαν στη δημοσιότητα. Δόθηκαν όμως σκίτσα.

 

Ριζοσπαστικοποιήθηκε πριν τη Νέα Υόρκη;

Μια από τις βασικές πτυχές της έρευνας αφορά στο εάν ο δράστης της επίθεσης ριζοσπαστικοποιήθηκε μετά την άφιξή του στις ΗΠΑ. Ο Σαΐποφ έφτασε στις ΗΠΑ το 2010. Πήρε «πράσινη» κάρτα μέσω κλήρωσης.

Οδηγός της Uber, ο Σαΐποφ σύχναζε στο τέμενος της πόλης Πάτερσον, 60 χλμ. από τη Νέα Υόρκη, όπου είχε εγκατασταθεί πρόσφατα, αφού είχε δουλέψει ως οδηγός φορτηγών στη Φλόριντα, σύμφωνα με αμερικανικά ΜΜΕ.

Η σύλληψή του προκάλεσε οργή και αγανάκτηση στη μικρή κοινότητα όπου πολλοί κάτοικοι, μετανάστες πρώτης γενιάς όπως και ο ίδιος, εξέφρασαν τον φόβο ότι θα συνδεθούν με τον τζιχαντισμό.

Γνωστός στην αστυνομία μόνο για παραβάσεις του κώδικα οδικής κυκλοφορίας, ο Σαΐποφ δεν είχε αποτελέσει ποτέ «το αντικείμενο έρευνας» του FBI ή άλλων υπηρεσιών που δρουν για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας.

Τα θύματα

Η αστυνομία επιβεβαίωσε ότι από τους οκτώ ανθρώπους οι οποίοι σκοτώθηκαν στη Νέα Υόρκη, οι έξι ήταν ξένοι—πέντε υπήκοοι της Αργεντινής, μία του Βελγίου. Από τους άλλους 12 ανθρώπους που τραυματίστηκαν, τρεις είναι Βέλγοι κι ένας Γερμανός. Εννιά από τους τραυματίες συνέχιζαν να νοσηλεύονται την Τετάρτη, εκ των οποίων οι τέσσερις είναι σε «σοβαρή αλλά σταθερή» κατάσταση, σύμφωνα με την πυροσβεστική.

Εξάλλου την Τετάρτη το FBI ανακοίνωσε ότι εντόπισε άλλον έναν Ουζμπέκο, τον Μουχαμαντζόιρ Καντίροφ, 32 ετών, τον οποίο καταζητούσε για να ανακρίνει. Το FBI απέφυγε να δώσει οποιαδήποτε διευκρίνιση για τον Καντίροφ ή το πού βρέθηκε.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες που χειρίζονται την υπόθεση, ο Σαΐποφ βρισκόταν σε επαφή με τον Καντίροφ και άλλο ένα πρόσωπο ενδιαφέροντος.

Φωτογραφίες: Reuters

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, με πληροφορίες από bloko.gr / newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση