Νέος βομβαρδισμός των Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας – «Απάντηση» στην επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 20:27 Νέος βομβαρδισμός των Ισραηλινών στην Λωρίδα της Γάζας – «Απάντηση» στην επίθεση με ρουκέτες της Χαμάς

Αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις τόσο στους Παλαιστινίους που κάλεσαν σε «ιντιφάντα», όσο και στον υπόλοιπο αραβικό κόσμο που δεν θέλει την Ιερουσαλήμ να γίνεται πρωτεύουσα του Ισραήλ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του στρατού η επιχείρηση έχει σαν στόχο θέσεις της Χαμάς. Ακόμα δεν υπάρχουν αναφορές για νεκρούς η τραυματίες.

«Άκυρο» από Ε.Ε σε Νετανιάχου

Μετά της ΗΠΑ ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «έφερε» και στην Ευρώπη το θέμα της μεταφοράς της πρωτεύουσας του Ισραήλ από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ. Ωστόσο οι υπουργοί Εξωτερικών της Ε.Ε αρνήθηκαν να κάνουν ότι ο Ντόναλντ Τραμπ και θεωρούν ότι η κίνηση αυτή συνιστά πλήγμα κατά της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Κατά την πρώτη επίσκεψή του στην έδρα της ΕΕ στις Βρυξέλλες, ο Νετανιάχου δήλωσε πως η κίνηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την Ιερουσαλήμ κατέστησε δυνατή την ειρήνη στη Μέση Ανατολή «επειδή αναγνώρισε πως η πραγματικότητα είναι η ουσία της ειρήνης, το θεμέλιο της ειρήνης».

Όμως ακόμη και οι στενότεροι ευρωπαίοι σύμμαχοι του Ισραήλ έχουν απορρίψει αυτή τη λογική και υποστηρίζουν πως η μονομερής αναγνώριση της πρωτεύουσας του Ισραήλ υπάρχει κίνδυνος να αναζωπυρώσει τη βία και να καταστρέψει περαιτέρω τις πιθανότητες για ειρήνη.

«Δεν κάνουμε ότι ο Τραμπ»

Έπειτα από ένα πρόγευμα εργασίας ανάμεσα στον Νετανιάχου και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ, η σουηδή υπουργός Εξωτερικών δήλωσε πως κανένας από τους Ευρωπαίους που συμμετείχαν σ’ αυτή την κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση δεν εξέφρασε υποστήριξη για την απόφαση του Τραμπ και καμιά χώρα δεν είναι πιθανό να ακολουθήσει το παράδειγμα των Ηνωμένων Πολιτειών και να ανακοινώσει σχέδια για τη μεταφορά της πρεσβείας της.

«Δυσκολεύομαι να πιστέψω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε άλλη χώρα και δεν πιστεύω ότι θα το κάνει οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ», δήλωσε στους δημοσιογράφους η Μαργκότ Βάλστρομ.

Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ που προσέρχονταν στη συνάντηση επαναλάμβαναν τη θέση της Ένωσης ότι τα εδάφη που κατέλαβε το Ισραήλ κατά τον πόλεμο του 1967 –περιλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ καθώς και της Δυτικής Όχθης και των Υψωμάτων του Γκολάν– δεν βρίσκονται εντός των συνόρων του Ισραήλ.

Συμπαραστάτες Ουγγαρία και Τσεχία

Η θέση του Ισραήλ φαίνεται πως βρίσκει περισσότερη υποστήριξη σε ορισμένα κράτη της ΕΕ απ’ ό,τι σε άλλα. Την περασμένη εβδομάδα το τσεχικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε πως θα αρχίσει να εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η τσεχική πρεσβεία από το Τελ Αβίβ στην Ιερουσαλήμ, ενώ η Ουγγαρία μπλόκαρε ένα σχέδιο δήλωσης της ΕΕ που καταδίκαζε την κίνηση των ΗΠΑ.

Όμως η Πράγα ανακοίνωσε αργότερα πως δέχεται την κυριαρχία του Ισραήλ μόνο επί της Δυτικής Ιερουσαλήμ και η Βουδαπέστη ανακοίνωσε πως δεν έχει αλλάξει η θέση της υπέρ μιας λύσης των δύο κρατών.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση