Bloomberg: Σε ιστορικό υψηλό ακροδεξιοί και λαϊκιστές στην ΕΕ

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017 21:50 Bloomberg: Σε ιστορικό υψηλό ακροδεξιοί και λαϊκιστές στην ΕΕ

Μια εκτενής ανάλυση του Bloomberg στα -ανερχόμενα- ποσοστά 39 ακροδεξιών κομμάτων από 22 ευρωπαϊκές χώρες

Η Ευρώπη νοσεί; Κι αν ναι, μήπως η αιτία της "νόσου" είναι η ακροδεξιά "γρίπη" που εσχάτως έχει μολύνει την Ευρώπη;

Αυτό αναρωτιέται σε εκτενές δημοσίευμα του το Bloomberg, ορμώμενο από τις πρόσφατες "επιτυχίες" των λαϊκιστικών παρατάξεων σε Γερμανία, Τσεχία κι Αυστρία: εκεί όπου το γερμανικό AfD και το αυστριακό FPO ήρθαν τρίτα στις εθνικές εκλογές, ενώ στην Τσεχία είχαμε την επικράτηση του ευρωσκεπτικιστή Αντρέι Μπάμπις.

 

Οι εξελίξεις αυτές, που σαφώς σηματοδοτούν μια πολύ συντηρητική στροφή στην κεντρική Ευρώπη, έρχονται στον αντίποδα αυτού που πολλοί ονόμασαν την προηγούμενη περίοδο "μικρή ευρωπαϊκή άνοιξη". Τουτέστιν, την επικράτηση Μακρόν στις γαλλικές κάλπες και την αποσόβηση του κινδύνου Λεπέν, αλλά και τη νίκη Ρούτε στην Ολλανδία δια της ήττας του Χερτ Βίλντερς. 

Η ανάλυση του Bloomberg στα -ανερχόμενα- ποσοστά 39 ακροδεξιών και λαϊκιστικών κομμάτων από 22 ευρωπαϊκές χώρες, καταδεικνύει πως εν έτει 2017 η λαϊκή υποστήριξη για τις παρατλαξεις αυτές είναι υψηλότερη από ποτέ.

"Τα κόμματα αυτά έχουν κερδίσει ένα -κατά μέσο όρο ευρωπαϊκό- ποσοστό της τάξης του 16%, σε αντίθεση με 11% το 2007 και 5% το 1997", αναφέρεται στην ανάλυση.

"Τα κόμματα για τα οποία μιλάμε συνδυάζουν στοιχεία λαϊκισμού και αυταρχισμού: μιλάμε για παρατάξεις όπως αυτές του Αντρέι Μπάμπις, ευρωσκεπτικιστή, λαϊκιστή, γνωστού και ως "Τραμπ της Τσεχίας", που εκλέχτηκε πρωθυπουργός της χώρας του", τονίζει το άρθρο. 

Η επίμαχη λίστα, η οποία συντάχθηκε από τον επίκουρο καθηγητή του πανεπιστημίου του Αμστερνταμ Μάτις Ρούντουιν, συμπεριλαμβάνει τα 39 ευρωπαϊκά ακροδεξιά κόμματα που φλερτάρουν ανοιχτά με ξενοφοβικές και ρατσιστικές απόψεις, απαιτούν συνοριακό έλεγχο για τις προσφυγικές ροές και φυσικά είναι έντονα ευρωσκεπτικιστικά.

Κάποια από αυτά τα κόμματα είναι τα εξής:

Γερμανία: Ξεκινώντας από την πρόσφατη αναμέτρηση στη Γερμανία, το εκεί ακροδεξιό κόμμα AfD συγκέντρωσε 12,6% και μπήκε για πρώτη φορά στη γερμανική βουλή μετά από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ιταλία: 4,1% στις τελευταίες εκλογές του Φλεβάρη του 2013 για τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι.

Ουγγαρία: 20,2% για το ακροδεξιό κόμμα του Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές του Απριλίου 2014

Γαλλία: 33,9% συγκέντρωσε η Λε Πεν ως υποψήφια Πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου τον Μάη του 2017 (β’ γύρος)

Βέλγιο: 3,7% το ακροδεξιό κόμμα της χώρας Vlaams Belang στις εκλογές του Μάη 2014

Ολλανδία: 13,1% το ακροδεξιό κόμμα του Xέρτ Βίλντερς στις εκλογές του Μάρτη 2017

Πολωνία: 8,9% για το ακροδεξιό κόμμα της χώρας στις εκλογές του Οκτώβρη του 2015

Δανία: 21,1% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Ιούνη του 2015

Σουηδία: 12,9% συγκέντρωσαν οι ακροδεξιοί Σουηδοί Δημοκράτες στις εκλογές του Σεπτέμβρη του 2014

Φινλανδία: 17,8% το ποσοστό του ακροδεξιού κόμματος από τις εκλογές του Απρίλη του 2015

Σλοβακία: 8,6% για το ακροδεξιό κόμμα στις εκλογές του Μάρτη του 2016

Ελβετία: 29,4% στις εκλογές του 2016 και πρώτο κόμμα το ακροδεξιό Swiss People’s Party της χώρας

Οι αιτίες της ανόδου

Μερικές από τις αιτίες των αυξημένων ποσοστών που συγκέντρωσαν τα κόμματα αυτά είναι, σύμφωνα με την έρευνα, "η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, η απώλεια της εθνικής κυριαρχίας, η αυξημένη ανεργία ειδικά στους νέους, οι διεφθαρμένες οικονομικές ελίτ, οι απώλεια θέσεων εργασίας στο κατασκευαστικό τομέα και ασφαλώς το ολοένα και μεγαλύτερο "άνοιγμα" στην ψαλίδα της κοινωνικής ανισότητας".

Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου «Το μέλλον της Ευρώπης - Απόψεις χωρών εκτός ΕΕ». Οι χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) είναι εναντίον της εξωτερικής μετανάστευσης
Μερικά από τα βασικά συμπεράσματα της τελευταίας έρευνας του τακτικού Ευρωβαρόμετρου «Το μέλλον της Ευρώπης - Απόψεις χωρών εκτός ΕΕ». Οι χώρες του Βίσενγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Τσεχία) είναι εναντίον της εξωτερικής μετανάστευσης

Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα του τακτικού Ευρωβαρόμετρου «Το μέλλον της Ευρώπης - Απόψεις χωρών εκτός ΕΕ», η τρομοκρατία αποτελεί σήμερα το κορυφαίο ζήτημα που απασχολεί τους πολίτες όσον αφορά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ (44%, +12 ποσοστιαίες μονάδες από το φθινόπωρο του 2016).

Η μετανάστευση, η οποία ήταν η κορυφαία ανησυχία από την άνοιξη του 2015, αποτελεί πλέον το δεύτερο συχνότερα αναφερόμενο πρόβλημα (38%, -7 μονάδες). Το εν λόγω ζήτημα προηγείται κατά πολύ της οικονομικής κατάστασης (18%, -2 μονάδες), της κατάστασης των δημόσιων οικονομικών των κρατών μελών (17%, αμετάβλητη) και της ανεργίας (15%, -1 μονάδα). 

Επίσης, το 40% των ευρωπαίων πολιτών δηλώνουν απαισιόδοξοι για το μέλλον της Ε.Ε., ενώ 1 στους 5 αρνείται να δεχτεί πως η παγκοσμιοποίηση αποτελεί παράγοντα ανάπτυξης.

Τα εκλογικά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων σε κάθε χώρα της Ε.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια
Τα εκλογικά ποσοστά των ακροδεξιών κομμάτων σε κάθε χώρα της Ε.Ε. τα τελευταία 30 χρόνια
Μπορούν αυτά να επηρεάσουν τις εκλογές που έρχονται το 2018;

Το δημοσίευμα υπενθυμίζει πως μέσα στο επόμενο έτος έχουμε την διεξαγωγή εκλογών σε τρεις χώρες. Και το αποτέλεσμα της εκλογικής μάχης ίσως κριθεί από τις επιδόσεις των ακροδεξιών αυτών κομμάτων:

Οι εκλογές που θα διεξαχθούν στην Ουγγαρία το 2018 θα καθορίσουν αν η ακροδεξιά κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν, η οποία είναι στην εξουσία από το 2010, θα παραμείνει στην εξουσία.

Στην Ιταλία έχουμε επίσης εκλογές, με το Κίνημα Πέντε Αστέρων του Μπέπε Γκρίλο να διεκδικεί καλά ποσοστά -ενώ σημάινοντα ρόλο αναμένεται να παίξει ασφαλώς και η ξενοφοβική Λέγκα του Βορρά, ο επικεφαλής της οποίας Ματέο Σαλβίνι, σε συνέντευξή του προς το τηλεοπτικό δίκτυο Sky Italia, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο συμμαχίας με το Κίνημα Πέντε Αστέρων.

Τέλος, έχουμε εκλογές και στην Σουηδία, με τους Σουηδούς Δημοκράτες να εμφανίζονται έτοιμοι για ένα ποσοστό ακόμη μεγαλύτερο από εκείνο του 12.9% που είχαν καταλάβει στις εκλογές του 2014.

"Το μέλλον της Ε.Ε. είναι σε κίνδυνο;"

"Το αντι-ευρωπαϊκό συνάισθημα είναι έντονο στην λαϊκιστική ακροδεξιά: 28 από τα 39 αυτά κόμματα συμπεριλαμβάνονται σε έναν αντίστοιχο κατάλογο με όλα τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα που συνέταξε ο καθηγητής Πολ Τάγκαρτ του βρετανικού πανεπιστημίου του Σάσεξ", σημειώνει το άρθρο.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως πολλά εξ' αυτών [όπως το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, το κόμμα του Χερτ Βίλντερς στην Ολλανδία και το Κόμμα των Ελευθέρων του Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε στην Αυστρία] έχουν ενταχθεί στην "Ευρώπη των Εθνών και της Ελευθερίας" (Europe of Nations and Freedom), μια πολιτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αποτελείται από κόμματα της Ακροδεξιάς και σημεία πολιτικής σύγκλισης των μελών της θεωρούνται ο Εθνικισμός, η αντίθεση στην Ευρωπαϊκή ενοποίηση και η αντίθεση στη μετανάστευση. 

"Οι γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες πρέπει να ανησυχούν για τα κέρδη των κομμάτων αυτών στο ευρωκοινοβούλιο. Στις ευρωεκλογές του 2014 οι παρατάξεις αυτές κέρδισαν το 15% των εδρών, σε αντίθεση με 10% το 2009 και 3% το 1999 -και το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις ερχόμενες ευρωεκλογές του 2019", καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα του Bloomberg. 

Ο αριθμός των εδρών που κατέχουν τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1979 μέχρι σήμερα
Ο αριθμός των εδρών που κατέχουν τα ακροδεξιά κόμματα στο Ευρωκοινοβούλιο από το 1979 μέχρι σήμερα

πηγή:thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση