Ο Ερντογάν πάει… πόλεμο! Τουρκική εισβολή στην Αφρίν της Συρίας - "Θα γίνει ο τάφος σου!" προειδοποιούν οι Κούρδοι

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 20 Ιανουαρίου 2018 15:06 Ο Ερντογάν πάει… πόλεμο! Τουρκική εισβολή στην Αφρίν της Συρίας - "Θα γίνει ο τάφος σου!" προειδοποιούν οι Κούρδοι

«Φωτιά» σε μια έτσι κι αλλιώς φλεγόμενη περιοχή βάζει ο Ερντογάν. Και φτάνει ως το σημείο να εισβάλει σε μια άλλη χώρα. Στη Συρία εν προκειμένω και πιο συγκεκριμένα στην περιοχή Αφρίν, εκεί όπου «κουμάντο» κάνουν οι Κούρδοι μαθητές.

Και αυτό είναι που τον πειράζει περισσότερο τον «σουλτάνο»: οι Κούρδοι. Σκοπός του, από την επιχείρηση στην Αφρίν, δεν είναι άλλος από το να εμποδίσει τη δημιουργία κουρδικού κράτους.

Η επιχείρηση της Τουρκίας (με τις πλάτες της Ρωσίας και του Βλαντιμίρ Πούτιν απ’ ό,τι φαίνεται) ξεκίνησε από χθες. Σήμερα (20.01.2018) ο ίδιος ο Ερντογάν ανακοίνωσε πως ξεκίνησε και η χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην Αφρίν. Ο Τούρκος πρόεδρος μίλησε για «de facto» επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων!

Τουρκία Αφρίν Ερντογάν

Η περιοχή Αφρίν βρίσκεται πολύ κοντά στα σύνορα της Τουρκίας και ελέγχεται από τις συριακές κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG). Η Άγκυρα χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» την οργάνωση αυτή, την οποία θεωρεί ότι είναι παρακλάδι του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

 

 

Ερντογάν: Στόχος το PKK

«Η επιχείρηση Αφρίν ξεκίνησε ντε φάκτο επί του πεδίου» είπε ο Ερντογάν, σε μια ομιλία του που μεταδόθηκε από την τηλεόραση. Αλλά δεν έδωσε περισσότερες διευκρινίσεις. Είπε όμως ότι αυτή είναι μόνο η αρχή. «Μετά, θα ακολουθήσει το Μάνμπιτζ», τόνισε.

Μάνμπιτζ είναι μια άλλη πόλη της Συρίας που βρίσκεται ανατολικότερα και είναι και αυτή υπό τον έλεγχο των Κούρδων.

 

 

Ο Ερντογάν δεν θέλησε να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του. Παραδέχτηκε ότι στόχος του είναι οι Κούρδοι. «Κάποιοι προσπαθούν να μας εξαπατήσουν αλλάζοντας το όνομα των δυνάμεων που δρουν στη Συρία», είπε αναφερόμενος στην κουρδική πολιτοφυλακή. «Η ονομασία αυτής της δύναμης είναι PKΚ», πρόσθεσε.

Πριν από τη χερσαία επιχείρηση, ο τουρκικός στρατός είχε εξαπολύσει πλήγματα κατά του YPG. Οι Τούρκοι υποστήριξαν πως ήταν σε… άμυνα και απάντησαν σε πυρά από την Αφρίν.

«Ερντογάν, η Αφρίν θα γίνει ο τάφος σου»

Χιλιάδες Κούρδοι βγήκαν στους δρόμους της Αφρίν για να διαδηλώσουν κατά της τουρκικής επιχείρησης και εισβολής. Και το μήνυμα που έστειλαν στον Ερντογάν ήταν πέρα για πέρα ξεκάθαρο.

«Θέλουμε να πούμε στον Ερντογάν πως όπως το όνειρό του εξαφανίστηκε όταν προσπάθησε να μπει στο Κομπάνι, έτσι και η Αφρίν θα γίνει ο τάφος του!» δήλωσε ένας άνδρας στο Ruptly.

 

 

Οι κάτοικοι της Αφρίν διαμηνύουν στον Τούρκο πρόεδρο ότι δεν θα εγκαταλείψουν ποτέ τη γη τους. «Όπως οι πολίτες στο Κομπάνι συνήθιζαν να λένε: δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ το έδαφός μας μέχρι τέλους, μέχρι την τελευταία σταγόνα του αίματός μας».

Οι Κούρδοι, οι ΗΠΑ και η Ρωσία

Ο Ερντογάν φαίνεται πως «παίζει» με τη φωτιά και για ακόμη έναν λόγο: οι Κούρδοι του YPG είναι στενοί σύμμαχοι των ΗΠΑ. Και οι μαχητές τους έχουν μεγάλο μερίδιο στη μάχη κατά του ISIS.

Επίσης, αναλυτές εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν θα μπορούσε να ξεκινήσει ευρεία επιχείρηση στη Συρία χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ρωσίας, η οποία έχει στρατιωτική παρουσία στην Αφρίν και διατηρεί καλές σχέσεις με τη YPG.

Ο επικεφαλής του τουρκικού στρατού στρατηγός Χουλουσί Ακάρ και ο επικεφαλής των υπηρεσιών Πληροφοριών Χακάν Φριντάν μετέβησαν την Πέμπτη (18.01.2018) στη Μόσχα για να συζητήσουν το θέμα της Συρίας με τους Ρώσους ομολόγους τους.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ διέψευσε τις πληροφορίες που μετέδωσαν ΜΜΕ περί απόσυρσης των μονάδων του ρωσικού στρατού από την Αφρίν.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προειδοποίησε ότι μια τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα υπονομεύσει την περιφερειακή σταθερότητα και δεν θα συμβάλει στην προστασία της μεθοριακής ασφάλειας της Τουρκίας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ και rt.com

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση