Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο: 21 συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης [pics]

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2018 10:05 Νέο ναυάγιο στη Μεσόγειο: 21 συγκλονιστικές φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης [pics]

Είναι φωτογραφίες από το πιο πρόσφατο ναυάγιο στη Μεσόγειο που έδωσε στη δημοσιότητα η οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα. Εικόνες που θυμίζουν σε όλους ότι το προσφυγικό δράμα δεν έχει τελειώσει. Κι ας το έχουμε ξεχάσει.

Το ναυάγιο έγινε το περασμένο Σάββατο. Δυο γυναίκες έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 36 άνθρωποι (άνδρες, γυναίκες, παιδιά) αγνοούνται και πιστεύεται πως είναι νεκροί. 99 πρόσφυγες σώθηκαν. Στα δικά τους πρόσωπα έχει αποτυπωθεί η αγωνία, η απελπισία, η απόγνωση, ο φόβος.

Οι 99 πρόσφυγες σώθηκαν από το σκάφος Γιατρών Χωρίς Σύνορα και της SOS MEDITERRANEE, το Aquarius. Δυο γυναίκες νεκρές. Τρία παιδιά ορφανά.

Μέσα από τις 21 συγκλονιστικές φωτογραφίες απεικονίζεται η λεπτή γραμμή ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο.

Ένας διασώστης τεντώνει το χέρι του για να πιάσει έναν πρόσφυγα που έχει βυθιστεί κάτω από τη φουσκωτή βάρκα.

Ένας άλλος κρεμιέται από το ελικόπτερο για να σώσει ένα παιδί. Άλλος κατεβαίνει από μια σκάλα για να βγάλει από τη θάλασσα έναν άνδρα.

Δραματικές στιγμές στο σημείο όπου έγινε το ναυάγιο

Δεκάδες άνθρωποι ήταν ήδη στη θάλασσα όταν το Aquarius έφτασε στο σημείο του ναυαγίου στις 09:30 το πρωί του περασμένου Σαββάτου. Η βάρκα είχε ήδη αρχίσει να ξεφουσκώνει. Αμέσως, οι διασώστες του Aquarius άρχισαν να βγάζουν ανθρώπους από το νερό.

Οι ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που βρίσκονταν στο σκάφος επανέφερε στη ζωή έξι παιδιά και μια γυναίκα. Δεν κατάφεραν το δυο με δυο άλλες γυναίκες. Εκείνες έφυγαν από τη ζωή κι άφησαν πίσω τους, τρία παιδιά ορφανά.

Πρόσφυγες που είχαν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας αλλά και διασώστες, συνολικά 16 άνθρωποι, μεταφέρθηκαν από το Aquarius στο Σφαξ της Τυνησίας με ελικόπτερο του ιταλικού Ναυτικού.

Ανάμεσά τους τα έξι παιδιά που επανήλθαν στη ζωή και πολλές γυναίκες με νερό στους πνεύμονες. Η ιατρική ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα φρόντισε ανθρώπους που έφεραν πολλά σοβαρά εγκαύματα από καύσιμα. Υπήρξαν και 12 περιστατικά υποθερμίας.

Πολλοί από τους διασωθέντες είχαν χάσει τον προσανατολισμό τους και ήταν μπερδεμένοι γιατί είχαν εισπνεύσει καύσιμα που διέρρευσαν από τη φουσκωτή βάρκα.

Το δράμα σε αριθμούς

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες του 2017 οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα και η οργάνωση SOS MEDITERRANEE διέσωσαν συνολικά 3.645 πρόσφυγες και μετανάστες που διέσχιζαν τη Μεσόγειο στην προσπάθειά τους να βρουν ασφάλεια στην Ευρώπη.

Χιλιάδες άλλοι, αντί για την πολυπόθητη ασφάλεια, συνάντησαν το θάνατο. Η ανυπαρξία και τα (πολιτικά) παιχνίδια κάποιων, έχουν μετατρέψει τη Μεσόγειο σε ένα απέραντο νεκροταφείο.

Φωτογραφίες: Laurin Schmid/SOS MEDITERRANEE

πηγή: newsit.gr