Φεύγει προσωρινά από την Κύπρο το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2018 10:26 Φεύγει προσωρινά από την Κύπρο το γεωτρύπανο της ΕΝΙ

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι η αναχώρηση είναι προσωρινή και ότι το γεωτρύπανο πρόκειται να επιστρέψει στην περιοχή.

Για το Μαρόκο αναχωρεί το πλωτό γεωτρύπανο SAIPEM 12000 της ιταλικής ΕΝΙ το οποίο βρέθηκε στην κυπριακή ΑΟΖ, χωρίς να καταφέρει να αρχίσει τις έρευνες του λόγω των τουρκικών προκλήσεων.

Η εταιρεία διαβεβαιώνει πάντως ότι η αναχώρηση είναι προσωρινή και ότι το γεωτρύπανο πρόκειται να επιστρέψει στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ιταλικής εταιρείας παρέπεμψε σε δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΝΙ Κλαούντιο Ντεσκάλτσι ο οποίος τόνισε ότι «είναι σαφές ότι από τη στιγμή που μετά από τη γεώτρηση αυτή πρέπει να πάμε σε άλλη χώρα, είναι πολύ πιθανό ότι τις ημέρες αυτές θα πρέπει να μετακινηθούμε, θέτοντας υπό συνθήκες ασφαλείας την αναζήτηση αυτή.

» Στη συνέχεια, θα επιστρέψουμε, περιμένοντας τη διεθνή, ευρωπαϊκή, τουρκική, ελληνική και κυπριακή διπλωματία να βρουν μια λύση», είπε.

Ο Ντεσκάλτσι απέρριψε το ενδεχόμενο να εγκαταλείψει η εταιρεία του την έρευνα στην περιοχή λόγω των εντάσεων. «Όχι, είμαστε συνηθισμένοι σε τέτοιες διαφορές. Συνήθως, στις περιπτώσεις αυτές, θέτουμε υπό συνθήκες ασφαλείας τον στόχο. Δεν φύγαμε από τη Λιβύη ή από άλλες χώρες όταν υπήρχαν πολύπλοκες καταστάσεις, είμαστε όλοι πολύ νηφάλιοι και ήσυχοι».

Η ΕΝΙ διέψευσε δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου σχετικά με ενδεχόμενη συνάντηση εκπροσώπων της τουρκοκυπριακής κοινότητας με την ηγεσία της ENI.

Εδώ και δύο εβδομάδες τουρκικά πολεμικά πλοία παρεμποδίζουν το γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρείας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ. Η Αγκυρα έχει εκδώσει NAVTEX με την οποία δεσμεύει για ασκήσεις θαλάσσιες εκτάσεις μέσα στα επίπεδα παρεμποδίζοντας την δραστηριότητα του γεωτρύπανου.

Εν τω μεταξύ, από την Αγκυρα εξακολουθούν να έρχονται νέες απειλές.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Ενέργειας Μπεράκ Αλμπαϊράκ (ο οποίος είναι και γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν) δήλωσε ότι δεν θα επιτρέψει «μονομερείς ενέργειες» από την Κύπρο και ξεκαθάρισε ότι η Αγκυρα θα μπλοκάρει την έρευνα για υδρογονάνθρακες από τη στιγμή που δεν υπάρχει συμφωνία για την επανένωση της Κύπρου.

Το ζήτημα των τουρκικών παρενοχλήσεων θα τεθεί από τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη στη άτυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ που διεξάγεται σήμερα Παρασκευή στις Βρυξέλλες. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη στήριξη και του Αλέξη Τσίπρα, με τον οποίο θα συναντηθεί

Ιδιαίτερη σημασία έχει και η παρέμβαση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο συναντήθηκε ο πρόεδρος Αναστασιάδης. Ο Τουσκ, σύμφωνα με ανταπόκριση του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων από Βρυξέλλες, «άκουσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη, αντιλαμβάνεται τα δεδομένα και την κατάσταση και συμμερίζεται την άποψη πως θα πρέπει να υπάρξει αντίδραση από πλευράς ΕΕ».

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση