Αποκαλυπτικό παρασκήνιο! Η απάντηση Ερντογάν που άφησε άναυδους Τουσκ και Γιούνκερ για την κυπριακή ΑΟΖ

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 01 Απριλίου 2018 12:41 Αποκαλυπτικό παρασκήνιο! Η απάντηση Ερντογάν που άφησε άναυδους Τουσκ και Γιούνκερ για την κυπριακή ΑΟΖ

Δευτέρα, 26.03.2018 και στην Βάρνα, της Βουλγαρίας, ο Ερντογάν… τα λέει με τους Ευρωπαίους. Δηλαδή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ και τον Πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Οι προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ είναι στο… τραπέζι, αλλά ο «σουλτάνος» εμφανίστηκε… σταθερός στην σκληρή του στάση!

Τι… άκουσαν Γιούνκερ και Τουσκ

Ήταν μια σύνοδος κρίσιμη για πολλά ζητήματα, μεταξύ των οποίων και οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται στην Τουρκία εδώ κι ένα μήνα.

Ένα ακόμη «καυτό» θέμα, όμως, ήταν αυτό των τουρκικών… τσαμπουκάδων στην κυπριακή ΑΟΖ. Και όπως γίνεται συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, τα… καλύτερα τα μαθαίνουμε κάποιες μέρες μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λοιπόν, ρωτήθηκε για το ζήτημα από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους. Και απάντησε σύντομα και κοφτά: «Με λύση ή χωρίς λύση οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες»!

Άφησε, παράλληλα, να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την τακτικών των αμφισβητήσεων στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κύπρου. 

Κατά τη συνάντηση, το θέμα των τουρκικών προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ έθεσε ο Ντόναλντ Τουσκ. Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κάλεσε τον Τούρκο Πρόεδρο να σταματήσει αμέσως τις προκλητικές αυτές ενέργειες.

Υπέδειξε δε στον Ερντογάν πως εάν το Κυπριακό επιλυθεί, τότε η Τουρκία θα έχει οφέλη. Ο Ερντογάν απάντησε σε Τουσκ και Γιούνκερ πως οι Τουρκοκύπριοι θα έχουν μερίδιο στους υδρογονάνθρακες ανεξαρτήτως τι θα γίνει στο Κυπριακό.

Από την τοποθέτηση του προκύπτει πως οι παραβιάσεις στην κυπριακή ΑΟΖ όπως και οι αμφισβητήσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας θα συνεχιστούν ενώ ήταν σαφές πως δεν ασχολείται με το Κυπριακό.

Τι σκέφτεται ο Ερντογάν για τις γεωτρήσεις και την κυπριακή ΑΟΖ

Στην ίδια συνάντηση ο Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι η Τουρκία δηλώνει αποφασισμένη να συνεχίσει στη γραμμή της ευρωπαϊκής προοπτικής πορείας της χώρας. Υπέδειξε, ωστόσο, στον Ερντογάν πως η συνέχιση αυτής της πορείας εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία.

Στο μεταξύ, ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως δεν αναμένεται πως η Τουρκία θα παρενοχλήσει το τρυπάνι της ExxonMobil. Η Άγκυρα φαίνεται πως θα επιλέξει να προχωρήσει η ίδια σε παράλληλες έρευνες με το δικό της γεωτρύπανο. Σημειώνεται συναφώς ότι ενόψει του γεγονότος ότι η αμερικανική εταιρεία προγραμματίζει να προχωρήσει στις έρευνές της στο τέλος Σεπτεμβρίου – αρχές Οκτωβρίου, του τρέχοντος χρόνου, αυτό βολεύει την Τουρκία.

Κι αυτό γιατί της προσφέρει το χρόνο να προετοιμαστεί. Αφού ακόμη βρίσκονται σε αναζήτηση εξειδικευμένου προσωπικού, που θα εργοδοτηθεί στην πλατφόρμα. Το θέμα είναι πού θα διενεργήσει τις έρευνες η Τουρκία. Είτε θα επιλέξει ένα από τα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ, νοτίως του νησιού… Είτε την θαλάσσια περιοχή μεταξύ κατεχόμενης Κύπρου και Τουρκίας.

Πηγή: hellasjournal.com

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση