Μεράλ Ακσενέρ: Η «Θεσσαλονικιά» Λε Πεν της Τουρκίας που… τρέμει ο Ερντογάν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 18 Απριλίου 2018 23:49 Μεράλ Ακσενέρ: Η «Θεσσαλονικιά» Λε Πεν της Τουρκίας που… τρέμει ο Ερντογάν

Η Μεράλ Ακσενέρ δεν το βάζει ποτέ στα πόδια. Η πρώην υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης της Τανσού Τσιλέρ δεν ονομάζεται τυχαία «λύκαινα».

Όταν το 1997, ο στρατός προσπάθησε να ρίξει την κυβέρνηση, εκείνη «ύψωσε τα στήθη της» και τα έβαλε με τους στρατηγούς. Τότε, ένας από αυτούς, την απείλησε ότι θα την σουβλισει και θα την βάλει για παραδειγματισμό έξω από το υπουργείο της.
Σήμερα, οι οπαδοί της που την λατρεύουν σαν Θεά, πιστεύουν ότι με το θάρρος αυτό που την διακρίνει θα μπορέσει να σταματήσει την κατάρρευση της δημοκρατίας στην χώρα της. Μήπως, όμως, ποντάρουν σε λάθος άνθρωπο;

Η πρώτη κόντρα και η νίκη απέναντι στον Ερντογάν

Υπερεθνικίστρια, η Μεράλ Ακσενέρ έκανε μια απίστευτη εκστρατεία απέναντι στον κραταιό Ταγίπ Ερντογάν. Και μπορεί ο προεδρος της Τουρκίας να κέρδισε στο δημοψήφισμα για την συνταγματική αναθεώρηση, που του έδινε υπερεξουσίες, αλλά η Ακσενέρ κέρδισε κάτι περισσότερο. Αναγνωρισιμότητα. Και αποδοχή. Και σε κάθε εμφάνιση της, το πλήθος να παραληρεί και να την φωνάζει «πρωθυπουργό Μεράλ».

Φόβος και τρόμος η «λύκαινα» στον δρόμο για τις εκλογές

Η Μεράλ Ακσενέρ ξέρει ότι τρομάζει τον Σουλτάνο. Στις πολλές συνεντεύξεις που δίνει από το σπίτι της στην Κωνσταντινούπολη, μπορεί κανείς να δει πώς φωτίζεται το πρόσωπο της ,όταν λέει ότι ξέρει πως η παρουσία της βγάζει τον Ερντογάν από τα νερά του.
Η αλήθεια είναι ότι είναι η μοναδική που τα έβαλε με τον Ερντογάν και είναι ακόμα ζωντανή ή δεν είναι στην φυλακή.

Η Ακσενέρ είναι ακομπλεξάριστα συντηρητική και το υποστηρίζει με τόση φυσικότητα που δεν αποκαλείται τυχαία «Μαρίν λε Πεν της Τουρκίας».

Καλό κόμμα: όλοι οι καλοί και οι κακοί χωράνε

Έχει καταφέρει να συγκεντρώσει στο κόμμα της πρόσωπα από το πολιτικό φάσμα που έχουν εντελώς διαφορετικές καταβολές. Απογοητευμένα στελέχη του κόμματος του Ερντογάν, ακροδεξιούς, μέλη του κόμματος των γκρίζων λύκων που είναι και η μεγαλύτερη δεξαμενή της, ακόμα και αριστερούς.

Θεωρείται, όχι άδικα, μεγάλη πολιτική απειλή για τον Ερντογάν και ο ίδιος το ξέρει πολύ καλά.

Αποτελεί πόλο έλξης για τους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους και έτσι μπορεί να κλέψει πολλούς ψηφοφόρους από το κόμμα του προέδρου της Τουρκίας.

Το κορίτσι από τη Νικομήδεια που θέλει να κυβερνήσει την Τουρκία – Οι «ελληνικές» ρίζες

Γεννήθηκε το 1956 σε μια μικρή κωμόπολη, έξω από την Κωνσταντινουπολη. Όμως, οι γονείς της ήταν μουσουλμάνοι που ζούσαν στην Θεσσαλονίκη και το 1923 με την ανταλλαγή των πληθυσμών πήγαν στην Τουρκία.

Πηγή φωτογραφίας: internethaber

Άρχισε να ασχολείται με την πολιτική από μικρή, όταν είδε στην πόλη της να εκλέγεται η πρώτη γυναίκα δήμαρχος, η Λεϊλά Ατακάν.

Σπούδασε Ιστορία στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1994, ενώ δίδασκε εκεί, κέρδισε μια θέση στο κοινοβούλιο με το κόμμα του Ορθού Δρόμου της Τανσού Τσιλέρ.

Μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, η Ακσενέρ έγινε από τους βασικούς παίκτες της πολιτικής ζωής του τόπου. Διορίστηκε υπουργός εσωτερικών στην κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ισλαμιστή πρωθυπουργό, Νετζμετίν Ερμπακάν.

Χρόνια πολιτικής βίας στην Τουρκία με το τουρκικό κράτος να εξαπολύει βρώμικο πόλεμο εναντίον των Κουρδων.

Οι ταραχές κορυφώθηκαν τον χειμώνα και την άνοιξη του 1997 με το τελεσίγραφο του στρατού στην κυβέρνηση που ονομάστηκε «μεταμοντέρνο πραξικόπημα».

Και μπορεί να συγκρούστηκε η ίδια με τους στρατηγούς, αλλά αυτό που την διαχωρίζει από τον Ερντογάν είναι ότι δεν ήταν ποτε εκδικητική. Ακόμα και όταν είχε την εξουσία, δεν παρέπεμψε κανέναν από τους στρατηγούς που την είχαν απειλήσει ακόμα και με σούβλισμα.

Αυτό που λέει σε κάθε της εμφάνιση είναι ότι πιστεύει στην εφαρμογή του νόμου. Πιστεύει στους θεσμούς και δεν έχει καμία σχέση με την στάση που κρατάει ο Ερντογάν απέναντι στα γεγονότα. Του επιτίθεται με κάθε ευκαιρία και τον αποκαλεί μισογύνη. «Μας προτιμάει στη κουζίνα», λέει χαρακτηριστικά.

Επέστρεψε με τους γκρίζους λύκους

Η Ακσενέρ, μετά την εκδίωξη της το 1997, επέστρεψε στην πολιτική 10 χρόνια αργότερα. Μπήκε στο κοινοβούλιο με το κόμμα των γκρίζων λύκων, το οποίο προσπάθησε να εξαγνίσει από το βίαιο παρελθόν του ο σημερινός εταίρος του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί.

Ακόμα και σήμερα, η Ακσενέρ, όπως και οι νεολαίοι του κόμματος της, χαιρετούν κάνοντας την χειρονομία των γκρίζων λύκων.

Το 2016, η Ακσενέρ συγκρούστηκε με τον Μπαχτσελί, όταν εκείνος αποφάσισε να στηρίξει τον Ερντογάν. Όταν μάλιστα με άλλους ανταρτες του κόμματος συγκεντρώθηκαν σε ένα ξενοδοχείο στην Άγκυρα, η αστυνομία το περικύκλωσε.

Κόσμος συγκεντρώθηκε απ’ έξω να συμπαρασταθεί και τότε η Ακσενέρ ανέβηκε στην οροφή ενός λεωφορείου και μίλησε στο πλήθος.

Στις 3 Ιουλίου έφυγε από το κόμμα. Και από εκείνη την στιγμή θεωρήθηκε ότι ο Ερντογάν δεν θα ξεμπέρδευε εύκολα με την «λύκαινα». Πολιτικοί αναλυτές αναφέρουν ότι στις εκλογές, αν καταφέρει να κατέβει θα είναι ό,τι η Χίλαρι Κλίντον.

Επιθέσεις για την προσωπική της ζωή

Τα ΜΜΕ της Τουρκίας της επιτέθηκαν με… λύσσα. Άλλωστε ελέγχονται από το Ερντογάν. Δέχθηκε ακόμα και απειλές για την ζωή της. Όμως εκείνη δείχνει ατρόμητη. Τίποτα δεν μπορεί να χαλάσει την καθημερινότητα της. Της αρέσει να μαγειρεύει και να πηγαίνει μεγάλους περιπάτους με τον σύζυγο της.

Το μόνο που δεν θα κάνει, όπως λέει η ίδια, είναι να τρέξει. Δεν έχει διαβατήριο και αν εμφανιστούν να την συλλάβουν, εκείνη δεν θα κρυφτεί. «Ελάτε! Εδώ είμαι!» Λέει σε όσους προσπαθούν να την τρομάξουν.

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση