Ισόβια στον Πέτερ Μάντσεν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Απριλίου 2018 15:08 Ισόβια στον Πέτερ Μάντσεν για τη δολοφονία της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ

Η δολοφονία της Κιμ Βαλ είχε σοκάρει τη Δανία κι όχι μόνο. Ο Πέτερ Μάντσεν καταδικάστηκε για το θάνατο της δημοσιογράφου Κιμ Βαλ. Κατηγορήθηκε αλλά δεν παραδέχτηκε ποτέ πως την βασάνισε, την κακοποίησε σεξουαλικά, μαχαίρωσε επανειλημένα και τεμάχισε το πτώμα της. Η άτυχη 30χρονη δημοσιογράφος είχε πάει στο υποβρύχιο του Μάντσεν για να του πάρει συνέντευξη.

Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να επιβληθεί στον 47χρονο εφευρέτη η ανώτατη δυνατή ποινή, η ισόβια κάθειρξη, μια ποινή σπάνια στη Δανία ακόμη και σε υποθέσεις δολοφονίας. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης, ο 47χρονος υποστήριξε ότι ο θάνατος της Βαλ ήταν… ατύχημα. Και πως μετά, την τεμάχισε, αλλά δεν τη σκότωσε εκείνος. Βέβαια συνεχώς έπεφτε σε αντιφάσεις. Αρχικά είχε υποστηρίξει πως έπεσε από τη σκάλα και χτύπησε το κεφάλι της. Μετά ότι πέθανε από τα τοξικά αέρια. Σε κανένα σημείο, όμως, οι δικαστές δεν έκαναν δεκτούς τους ισχυρισμούς του.

Ο Πέτερ Μάντσεν – Φωτογραφία αρχείου EPA
Η τελευταία συνέντευξη της Κιμ Βαλ

Ήταν 10 Αυγούστου όταν η άτυχη Κιμ Βαλ επιβιβάστηκε στο αυτοσχέδιο υποβρύχιο «Ναυτίλος» του Πέτερ Μάντσεν. Ένα υποβρύχιο που είχε φτιάξει ο ίδιος. Ήταν η τελευταία φορά που την είδαν ζωντανή. Όταν δεν επέστρεψε στο σπίτι της, ο σύντροφός της ειδοποίησε την αστυνομία και άρχισαν οι έρευνες για την εξαφάνισή της.

Μερικές μέρες αργότερα, η αστυνομία ταυτοποίησε τον ακέφαλο κορμό της Βαλ, ο οποίος ξεβράστηκε στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Στη συνέχεια και μετά από έρευνες ημερών, δύτες εντόπισαν τα χέρια, τα πόδια και το κεφάλι του θύματος. Στη θάλασσα είχε βρεθεί και ο ίδιος ο Μάντσεν. Μετά τη δολοφονία της 30χρονης δημοσιογράφου είχε βυθίσει το υποβρύχιό του. Οι αρχές πιστεύουν πως το έκανε για να εξαφανίσει τα στοιχεία…

Η Κιμ Βαλ – Φωτογραφία αρχείου EPA

Ο Μάντσεν συνελήφθη στις 11 Αυγούστου. Ο 46χρονος Δανός διασώθηκε από το Πολεμικό Ναυτικό της χώρας την επόμενη ημέρα, όταν το υποβρύχιό του βυθίστηκε υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες στο λιμάνι της Κοπεγχάγης. Άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή του. Παραδέχθηκε ενώπιον του δικαστηρίου ότι αποκεφάλισε, τεμάχισε και πέταξε στη θάλασσα τη σορό της δημοσιογράφου. Αλλά ποτέ δεν παραδέχτηκε ότι τη σκότωσε.

Η κατάθεση για τη δολοφονία που δεν… έπεισε κανέναν

Εις βάρος του Μάντσεν είχε ασκηθεί δίωξη για ανθρωποκτονία. Ο εφευρέτης και μηχανικός κατηγορήθηκε εξ αρχής ότι δολοφόνησε την Βαλ και ασέλγησε στο πτώμα της. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι ο θάνατος της Βαλ οφείλεται σε ατύχημα που σημειώθηκε πάνω στο υποβρύχιό του.

Άλλαξε πολλές φορές την κατάθεσή του. Είχε ισχυριστεί ότι η δημοσιογράφος πέθανε από δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα ενώ βρισκόταν μέσα στο υποβρύχιο την ώρα που ο ίδιος ήταν στο κατάστρωμα του σκάφους. Ωστόσο, έχει παραδεχτεί ότι διαμέλισε το πτώμα της και ότι πέταξε τα μέλη της στη θάλασσα.

Με πληροφορίες από nytimes.com και ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση