Η Φενέρμπαχτσε «ζωντάνεψε» τον Κεμάλ Ατατούρκ για την 19η Μαΐου! Η εθνική γιορτή που ο Ερντογάν θέλει να… σβήσει

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 18 Μαΐου 2018 17:55 Η Φενέρμπαχτσε «ζωντάνεψε» τον Κεμάλ Ατατούρκ για την 19η Μαΐου! Η εθνική γιορτή που ο Ερντογάν θέλει να… σβήσει

60.000 πολύχρωμα ποτήρια, σε μία επιφάνεια 420 τ.μ. (28Χ15)! Εκεί, «ζωντάνεψε» ο Κεμάλ Ατατούρκ με αφορμή την εθνική γιορτή των Τούρκων στις 19 Μαΐου, ανήμερα της μαύρης επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων.

Η εντυπωσιακή κατασκευή με το πρόσωπο του Κεμάλ Ατατούρκ στήθηκε στο παρκέ της Ulker Arena, την έδρα της Φενέρμπαχτσε. Μέλη των ακαδημιών της, αλλά και εθελοντές συμμετείχαν στον πρότζεκτ, που ολοκληρώθηκε με τον πρόεδρο της ομάδας, Αζίζ Γιλντιρίμ, να τοποθετεί το τελευταίο ποτήρι.

 

Ο… απελευθερωτικός αγώνας των Τούρκων, ανήμερα της γενοκτονίας των Ποντίων

Ανήμερα της μαύρης επετείου της γενοκτονίας των Ποντίων, στην Τουρκία γιορτάζουν την εθνική τους γιορτή, καθώς υποστηρίζουν πως τη συγκεκριμένη ημέρα ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας των Τούρκων με την άφιξη του Κεμάλ στη Σαμψούντα, χωρίς να αναφέρουν τίποτα για γενοκτονία.

Η 19η Μαΐου τιμάται ως Ημέρα Μνήμης του Ατατούρκ και Γιορτή Νεολαίας και Αθλητισμού. Γιορτάστηκε για πρώτη φορά στις 24 Μαΐου του 1935, επί των ημερών του Κεμάλ.

Περασμένα μεγαλεία…

Κατά παράδοση, τη 19η Μαΐου γέμιζαν τα στάδια όλης της Τουρκίας, όπου μαθητές και φοιτητές έκαναν εντυπωσιακές γυμναστικές επιδείξεις. Μάλιστα, συμμετείχαν και σπουδαστές άλλων χωρών που πήγαιναν στην Τουρκία αποκλειστικά για τους εορτασμούς.

Στις κερκίδες των σταδίων, νεαροί θεατές σχημάτιζαν με τα χρώματα των ρούχων τους, γιγαντιαίες μορφές και συνθήματα, όπως «Ατατούρκ, βαδίζουμε στα χνάρια σου».

Όλα άλλαξαν

Όλα άρχισαν να αλλάζουν το 2012. Ήταν η χρονιά που ο -τότε πρόεδρος της Τουρκίας- Αμπντουλάχ Γκιούλ, κατάργησε με νομοσχέδιο αυτή την παράδοση και αποφασίστηκε να γίνουν οι εορτασμοί πιο… ουσιώδεις, όπως υποστήριζαν η προεδρία και το κυβερνών κόμμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Τα στάδια… άδειασαν και οι τελετές γίνονταν στους δρόμους και τις πλατείες. Με τα χρόνια, και αυτές οι τελετές μειώθηκαν, από τη στιγμή που έγινε ο πρόεδρος ο Ερντογάν.

Πλέον, οι εντυπωσιακές γυμναστικές επιδείξεις της 19ης Μαΐου έχουν μετατραπεί σε σχολικές γιορτές, καθώς το… φάντασμα του Κεμάλ Ατατούρκ συνεχίζει να καταδιώκει τον «σουλτάνο».

πηγή: newsit.gr

 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση