Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμός: Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 24 Μαΐου 2018 19:35 Χαμός: Ο Τραμπ ακύρωσε τη συνάντησή του με τον Κιμ Γιονγκ Ουν

Σοκ και δέος μετά την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ - Κιμ Γιονγκ Ουν - Ποια ήταν η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και οδήγησε στην ακύρωση της συνάντησης – Σε πανικό η Βόρεια Κορέα μόλις άκουσε την απόφαση Τραμπ.

«Βόμβα» αποτέλεσε για όλους η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που ακύρωσε την προγραμματισμένη και πολυδιαφημιζόμενη συνάντησή του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ Ουν, που είχε προγραμματιστεί για τις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Μετά και την ακύρωση της επίσκεψης, είναι αντιληπτό ότι οι εξελίξεις στις σχέσεις των δύο χωρών είναι πλέον απρόβλεπτες, καθώς τόσο ο Ντόναλντ Τραμπ, όσο και ο Κιμ Γιονγκ Ουν, αποσκοπούσαν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη από μια τέτοια προσέγγιση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η στιγμή της ανακοίνωσης από τον Ντόναλντ Τραμπ ξάφνιασε. Κι αυτό επειδή την ίδια ώρα, η Βόρεια Κορέα παρουσία ξένων δημοσιογράφων κατέστρεφε μία πυρηνική εγκατάσταση, επιδιώκοντας να στείλει μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για το μέλλον του πυρηνικού προγράμματος της Πιονγκγιάνγκ.

Τι έγινε πριν την ανακοίνωση της ακύρωσης

Αν και η συνάντηση των δύο ανδρών είχε πολυδιαφημιστεί και οι ανταλλαγές.. κομψών χαρακτηρισμών όπως «πυραυλάνθρωπος», που είχε απευθύνει ο Ντόναλντ Τραμπ στον Κιμ είχαν εξαφανιστεί, οι δηλώσεις που γίνονταν τις τελευταίες ημέρες από τις δύο πλευρές έδειχνε ότι το κλίμα αντί να βελτιώνεται ενόψει της συνάντησης, μάλλον επιδεινωνόταν.

«Κερασάκι στην τούρτα» ήταν η δήλωση υψηλόβαθμης αξιωματούχου της Βόρειας Κορέας που χαρακτήρισε δημόσια τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς «βλάκα» και «πολιτική μαριονέτα». Σύμφωνα με αξιωματούχους του Λευκού Οίκου, επρόκειτο για τη «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι».

Ο Μάικ Πενς είχε παρομοιάσει τη Βόρεια Κορέα με τη Λιβύη, με την Πιονγιάνγκ να επικρίνει με οξύτητα τις δηλώσεις του. «Ούτε θα εκλιπαρήσουμε τις ΗΠΑ για διάλογο, ούτε θα μπούμε στον κόπο να προσπαθήσουμε να τις πείσουμε», σχολίασε η υφυπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας

Με την ακύρωση της συνάντησης ο Ντόναλντ Τραμπ ουσιαστικά επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες για την απόφασή του αποκλειστικά στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν. Ωστόσο, μάλλον για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, επαναλαμβάνει τις ευχαριστίες του για την απελευθέρωση των τριών ομήρων, που επέστρεψαν στις οικογένειές τους.

Άγνωστες παραμένουν και οι συνέπειες της ακύρωσης της συνάντησης στην κορεατική χερσόνησο, όπου οι ηγέτες της Βόρειας και Νότιας Κορέας πέτυχαν να ξεκινήσουν, μετά και τη συνάντησή τους, μία διαδικασία επαναπροσέγγισης.

Σε σοκ στη Βόρεια Κορέα

Στον αντίποδα, η απόφαση του Τραμπ προκάλεσε σοκ στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν, όπως μετέφερε και ο ανταποκριτής του CNN στη Βόρεια Κορέα, Γουίλ Ρίπλει.

«Ο Will Ripley τηλεφωνικά από την Βόρεια Κορέα τώρα. Λέει ότι ήταν ο πρώτος άνθρωπος που διάβασε την επιστολή στους βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Ήταν όλοι μαζεμένοι και παρακολουθούσαν την καταστροφή μιας πυρηνικής εγκατάστασης.

Είπε ότι ήταν όλοι σοκαρισμένοι, σηκώθηκαν όρθιοι, έφυγαν και ήταν όλοι στα τηλέφωνα» έγραψε στο twitter η συνάδελφός του Κέλλι Κοέν, αναμεταδίδοντας όσα της μετέφερε.

«Είναι ακατάλληλο να έχουμε αυτή τη συνάντηση»

Ο πρόεδρος Τραμπ, στην επιστολή του προς τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας επέκρινε τον Κιμ Γιονγκ Ουν για «απίστευτη οργή και φανερή εχθρότητα», γεγονός που τον οδήγησε στην απόφασή του.

«Ανυπομονούσα να συναντηθώ εκεί μαζί σας», τόνισε ο Αμερικανός πρόεδρος.

«Δυστυχώς, δεδομένης της απίστευτης οργής σας και της φανερής εχθρότητας που επιδείξατε στην πιο πρόσφατη δήλωσή σας, νιώθω ότι είναι ακατάλληλο, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, να έχουμε αυτή τη συνάντηση που προγραμματιζόταν εδώ και καιρό» επισημαίνει.

Μάλιστα, ανέφερε ότι η σύνοδος της Σιγκαπούρης δεν θα διεξαχθεί «για το καλό των δύο πλευρών, ενώ δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές, υπενθυμίζοντας την ανωτερότητα του αμερικανικού πυρηνικού οπλοστασίου.

«Αναφέρετε το πυρηνικό σας οπλοστάσιο, όμως το δικό μας είναι τόσο ογκώδες και ισχυρό που προσεύχομαι στον Θεό να μην χρειαστεί ποτέ να το χρησιμοποιήσουμε» έγραψε με προφανή απειλητική διάθεση.

Βουτιά στη Wall Street μετά την ακύρωση της συνόδου

Πάντως, η ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσε «σεισμό» στη Wall Street, που κατέγραψε σημαντικές απώλειες, μετά και τους γεωπολιτικούς φόβους που έχουν προκαλέσει τα θέματα εμπορίου.

Η ακύρωση της συνάντησης έριξε ακόμη περισσότερο τους δείκτες, που είχαν ξεκινήσει σε αρνητικό έδαφος, μετά την είδηση ότι ο Τραμπ εξετάζει το ενδεχόμενο να επιβάλει δασμούς στις στα εισαγόμενα αυτοκίνητα.

Γκουτέρες: Συνεχίστε το διάλογο

Από την πλευρά του, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες δεν έκρυψε τη βαθιά του απογοήτευση για την εξέλιξη και κάλεσε τις δύο πλευρές να συνεχίσουν το διάλογο για την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου.

Από τη Γενεύη, όπου και απηύθυνε ομιλία, ο Γκουτέρες σχολίασε: «Με προβληματίζει η ακύρωση της προγραμματισμένης Συνόδου στην Σιγκαπούρη ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ και τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας». Σε αυτό το πλαίσιο κάλεσε τις δύο πλευρές να «βρουν τον δρόμο προς την ειρηνική και επαληθεύσιμη αποπυρηνικοποίηση της Κορεατικής χερσονήσου».

Πομπέο: Οι συνθήκες δεν ήταν οι κατάλληλες για ένα θετικό αποτέλεσμα

Τις δικές του εξηγήσεις για την ακύρωση της συνάντησης Τραμπ – Κιμ Γιονγκ Ουν έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, ενώπιον επιτροπής του κοινοβουλίου.

Σύμφωνα με τον Πομπέο, η συνάντηση ματαθώθηκε καθώς δεν υπήρχαν οι συνθήκες που διασφάλιζαν την επίτευξη ενός «θετικού αποτελέσματος».

«Δεν πιστεύω ότι βρισκόμασταν σε θέση να πιστεύουμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ υποστήριξε ότι τις τελευταίες ημέρες, όπου διεξάγονταν προπαρασκευαστικές εργασίες η αμερικανική πλευρά δεν είχε λάβει καμία απάντηση στα αιτήματά της από τις αρχές της Βόρειας Κορέας.

Ο Κιμ δεν είναι «αδύναμος ηγέτης»

Πάντως, ο Πομπέο υποστήριξε ότι η ματαίωση της Συνόδου δεν σημαίνει ότι ο Κιμ είναι ένας «αδύναμος ηγέτης», λέγοντας μάλιστα ότι «στην πραγματικότητα έχει επιδείξει τεράστια ικανότητα στο να ηγηθεί της χώρας του και της ομάδας του».

Πηγή: protothema.gr