Το παρασκήνιο πίσω από την αιφνίδια συνάντηση Κιμ-Μουν Τζε-Ιν

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 17:33 Το παρασκήνιο πίσω από την αιφνίδια συνάντηση Κιμ-Μουν Τζε-Ιν

Η αιφνιδιαστική συνάντηση του νοτιοκορεάτη προέδρου με τον Κιμ Γιονγκ Ουν έχει πλούσιο παρασκήνιο, καθώς πραγματοποιήθηκε με το βλέμμα στις ΗΠΑ και τον Λευκό Οίκο. 

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νοτιοκορεάτες αξιωματούχους, η συνάντηση έγινε για να εξασφαλιστεί η επιτυχής πραγματοποίηση μιας συνόδου κορυφής ανάμεσα στον Κιμ και τον αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Πρόκειται για τη σαφέστερη μέχρι στιγμής ένδειξη ότι η σύνοδος κορυφής του Τραμπ με τον Κιμ είναι πιθανό να πραγματοποιηθεί όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί, στις 12 Ιουνίου στη Σιγκαπούρη.

Η συνάντηση ανάμεσα στον Μουν και τον Κιμ στο μεθοριακό χωριό Πανμουντζόμ δεν είχε ανακοινωθεί προηγουμένως και έγινε έναν μήνα αφότου στο ίδιο σημείο είχε λάβει χώρα η πρώτη μετά από χρόνια διακορεατική σύνοδο κορυφής.

«Οι δύο ηγέτες αντάλλαξαν με ειλικρίνεια απόψεις για την επιτυχία της συνόδου κορυφής Βόρειας Κορέας - ΗΠΑ και για την εφαρμογή της Διακήρυξης του Πανμουντζόμ», ανέφερε σε δήλωση που εξέδωσε ο προεδρικός εκπρόσωπος της Νότιας Κορέας.

Ο Μουν, ο οποίος είχε επιστρέψει στη Σεούλ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έπειτα από μια συνάντηση με τον Τραμπ, θα ανακοινώσει λεπτομέρειες της συνάντησής του με τον Κιμ αύριο Κυριακή το πρωί.

Ο Τραμπ δήλωσε χθες Παρασκευή πως η Ουάσινγκτον έχει «παραγωγικές συνομιλίες» με την Πιονγκγιάνγκ για να προγραμματισθεί και πάλι η συνάντηση της 12ης Ιουνίου -- μόλις μια ημέρα αφότου ο αμερικανός πρόεδρος την είχε ακυρώσει.

Το περιοδικό Politico ανέφερε πως μια εμπροσθοφυλακή 30 αξιωματούχων του Λευκού Οίκου και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ετοιμάζεται να αναχωρήσει αργότερα μέσα στο σαββατοκύριακο για τη Σιγκαπούρη.

Το πρακτορείο Ρόιτερ είχε μεταδώσει νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πως η ομάδα αυτή πρόκειται να συζητήσει με βορειοκορεάτες αξιωματούχους την ατζέντα και ζητήματα επιμελητείας της συνόδου κορυφής. Στην αντιπροσωπεία πρόκειται να συμμετάσχουν ο αναπληρωτής προσωπάρχης του Λευκού Οίκου Τζόζεφ Χέιγκιν και η αναπληρώτρια σύμβουλος εθνικής ασφαλείας Μίρα Ρίκαρντελ, δήλωσαν αμερικανοί αξιωματούχοι που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Ο Τραμπ έγραψε αργά χθες το βράδυ στο Twitter:

«Έχουμε πολύ παραγωγικές συνομιλίες για τον επαναπρογραμματισμό της συνόδου κορυφής η οποία, αν πραγματοποιηθεί, το πιθανότερο είναι πως θα παραμείνει στη Σιγκαπούρη την ίδια ημερομηνία, 12 Ιουνίου, και, αν είναι απαραίτητο, θα παραταθεί πέραν της ημερομηνίας αυτής».

Ο Τραμπ είχε υποδείξει νωρίτερα πως η σύνοδος κορυφής μπορεί να διασωθεί αφού καλωσόρισε μια συμφιλιωτική δήλωση από τη Βόρεια Κορέα λέγοντας πως παραμένει ανοικτή για συνομιλίες.

«Έκαναν μια πολύ ωραία δήλωση», είπε ο Τραμπ σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο. «Θα δούμε τι θα συμβεί -- μπορεί να γίνει ακόμη και στις 12 Ιουνίου».

«Μιλάμε μαζί τους τώρα. Θέλουν πολύ να το κάνουν. Θα θέλαμε να το κάνουμε», δήλωσε.

Ο Τραμπ έκανε τα σχόλια αυτά μόλις μια ημέρα αφότου ακύρωσε τη συνάντηση, επικαλούμενος την «ανοιχτή εχθρότητα» της Πιονγκγιάνγκ.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση