Μπαίνει στο ΝΑΤΟ η Κολομβία – Η πρώτη χώρα από την Λατινική Αμερική

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 26 Μαΐου 2018 19:06 Μπαίνει στο ΝΑΤΟ η Κολομβία – Η πρώτη χώρα από την Λατινική Αμερική

Η Κολομβία θα ενταχθεί ως «παγκόσμιος εταίρος», δήλωσε ο Σάντος, πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα είναι απαραίτητο να συμμετέχει σε στρατιωτική δράση, ενώ θα έχει πλήρη διαπίστευση στις Βρυξέλλες.

Η 29μελής συμμαχία του ΝΑΤΟ κατέληξε τον Μάιο 2017 σε συμφωνία σύμπραξης με την Κολομβία, λίγο μετά την υπογραφή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας, η οποία είχε χαρίσει στον Σάντος ένα Νόμπελ Ειρήνης.

Μεταξύ των άλλων «παγκόσμιων εταίρων» του ΝΑΤΟ είναι το Αφγανιστάν, η Αυστραλία, το Ιράκ, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Μογγολία, η Νέα Ζηλανδία και το Πακιστάν.

Η Κολομβία θα συνεργάζεται σε τομείς της παγκόσμιας ασφαλείας, όπως η ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και η ασφάλεια της ναυτιλίας, η τρομοκρατία και οι διασυνδέσεις με το οργανωμένο έγκλημα, αναφέρεται στον ιστότοπο του ΝΑΤΟ.

Η ανακοίνωση έγινε μερικές ώρες αφότου ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ενέκρινε την Κολομβία ως νέο μέλος του. «Η συμμετοχή στον ΟΟΣΑ και το ΝΑΤΟ βελτιώνει την εικόνα της Κολμβάις και μας επιτρέπει να έχουμε πολύ μεγαλύτερο λόγο στη διεθνή σκηνή», δήλωσε ο Σάντος.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση