Τέλος και η πλαστική σακούλα; Συζητούν να καταργηθεί πλήρως

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 05 Ιουνίου 2018 12:01 Τέλος και η πλαστική σακούλα; Συζητούν να καταργηθεί πλήρως

Η πλαστική σακούλα έχει μετατραπεί σε μάστιγα. Η επιβολή φόρου για τη χρήση της, όπως έγινε πρόσφατα και στην Ελλάδα, δεν αρκεί. Τα στοιχεία, όπου υπάρχουν, δείχνουν ότι η μείωση είναι μεν σημαντική μετά την επιβολή του φόρου, ωστόσο δεν είναι αυτή που χρειάζεται. Η μόνη λύση είναι η πλήρης κατάργηση και η αντικατάστασή της από άλλο υλικό.

«Η μάστιγα του πλαστικού έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη», επισημαίνει ο Έρικ Σόλχαϊμ επικεφαλής της υπηρεσίας Περιβάλλοντος του ΟΗΕ στην έκθεση, η οποία συντάχθηκε με τη στήριξη της ινδικής κυβέρνησης και συνοδεύεται από το σύνθημα: «Αν δεν μπορείς να το ξαναχρησιμοποιήσεις, μην το δεχθείς».
«Μόνο το 9% των συνολικά 9 δισεκατομμυρίων τόνων πλαστικού που έχει παράξει ο κόσμος έχει ανακυκλωθεί», τονίζει η έκθεση. «Το περισσότερο καταλήγει στις χωματερές ή το περιβάλλον».
«Στοχευμένοι φόροι και απαγορεύσεις, όπου έχουν σχεδιαστεί και επιβληθεί σωστά, ήταν μεταξύ των πιο αποτελεσματικών στρατηγικών περιορισμού της υπερβολικής χρήσης πλαστικών προϊόντων», επισημαίνει η έκθεση.
Σύμφωνα με την Έλσα Τόντα επικεφαλής του προγράμματος του ΟΗΕ Environment’s Sustainable Lifestyle, περισσότερες από 60 χώρες παγκοσμίως έχουν επιβάλει απαγόρευση ή φόρο στις πλαστικές σακούλες μίας χρήσης και στις πλαστικές συσκευασίες.
Μεταξύ των συστάσεων της έκθεσης περιλαμβάνεται η καλύτερη διαλογή των απορριμμάτων και η ανακύκλωση, οικονομικά κίνητρα για να προωθηθούν οικολογικές εναλλακτικές στο πλαστικό, η εκπαίδευση των καταναλωτών και η προώθηση των επαναχρησιμοποιούμενων προϊόντων.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση