«Βόμβα» Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες – Αντίποινα για τους «8»

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 07 Ιουνίου 2018 17:25 «Βόμβα» Τσαβούσογλου: Η Τουρκία «παγώνει» τη συμφωνία για τους πρόσφυγες – Αντίποινα για τους «8»

Μια ερώτηση δημοσιογράφου ήταν η καλύτερη αφορμή για να σκάσει η… βόμβα του Μεβλούτ Τσαβούσογλου! Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως «παγώνει» τη συμφωνία με την Ελλάδα για το προσφυγικό, μετά την απόφαση για την απελευθέρωση των οκτώ Τούρκων αξιωματικών.

Ερωτηθείς ο Τσαβούσογλου για τους «8» απάντησε πως «αυτό που έκανε η Ελλάδα (σ.σ. να τους αφήσει ελεύθερους) είναι απαράδεκτο. Έχουμε μια συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ και μια με την Ελλάδα. Παγώνουμε αυτή με την Ελλάδα».

Τα βασικά σημεία της συμφωνίας

Η επαναπροώθηση παράτυπων μεταναστών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία, άρχισε επίσημα στις 20 Μαρτίου 2016.

Σύμφωνα με τη συμφωνία, όλοι οι παράτυποι μετανάστες που φθάνουν από την Τουρκία στα ελληνικά νησιά θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

Για όσους νομιμοποιούνται να υποβάλουν αίτηση ασύλου προβλέπεται ότι η αίτησή τους θα εξετάζεται από τις ελληνικές αρχές εξατομικευμένα, με βάση τη διεθνή νομοθεσία και σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ.

Όσοι μετανάστες δεν υποβάλουν αίτηση ασύλου, ή η αίτησή τους απορρίπτεται θα επιστρέφουν στην Τουρκία.

Για κάθε Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από τα ελληνικά νησιά, ένας άλλος Σύρος θα μετεγκαθίσταται απ’ ευθείας από την Τουρκία στην ΕΕ.

Προτεραιότητα θα δίνεται σε όσους δεν έχουν μπει στο παρελθόν, ή έχουν επιχειρήσει να μπουν, παράτυπα στην ΕΕ.

Πηγές: Milliyet, Hurriyet, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση