Τσαβούσογλου και Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ για το «μπλόκο» στα F-35

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 19 Ιουνίου 2018 14:21 Τσαβούσογλου και Γιλντιρίμ κατά ΗΠΑ για το «μπλόκο» στα F-35

Η πιο έντονη αντίδραση ανήκει στον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Που όχι μόνο κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι προκαλούν τεχνητή κρίση αλλά τις κάλεσε να… σταματήσουν να ασχολούνται με την αγορά των (ρωσικών) S-400 από την Τουρκία!

Και έστειλε μήνυμα πως παρά το αμερικανικό «μπλόκο» για την παράδοση των F-35, η Τουρκία δεν πρόκειται να εγκαταλείψει την αγορά του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.

Τσαβούσογλου: Τους πήραμε τους S-400, τελείωσε

«Το να προκαλεί τεχνητές κρίσεις είναι το στυλ της Δύσης… Τι νόμους θα εφαρμόσετε (οι Ηνωμένες Πολιτείες) προκειμένου να επιβάλετε κυρώσεις για την αγορά των S-400; Είναι μια λανθασμένη προσέγγιση, θα οδηγήσει σε κρίση. Έχουμε αγοράσει τους S-400 και ας σταματήσουμε να μιλάμε γι’ αυτό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου στο NTV.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ αντέδρασε πιο… ήπια στην απόφαση της Γερουσίας να εγκρίνει νομοσχέδιο στο οποίο περιλαμβάνεται ρήτρα που απαγορεύει την πώληση μαχητικών F-35 της Lockheed Martin στην Τουρκία.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός μίλησε χαρακτήρισε την απόφαση ατυχή και αντίθετη με το πνεύμα στρατηγικής σύμπραξης. Ο Γιλντιρίμ δήλωσε επίσης, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Haberturk, πως η Τουρκία διαθέτει εναλλακτικές και πως το νομοσχέδιο δεν θα καταστήσει ευάλωτη την Τουρκία.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερουσία των ΗΠΑ ενέκρινε έναν αμυντικό προϋπολογισμό ύψους 716 δισεκ. δολαρίων, υποστηρίζοντας την έκκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για έναν μεγαλύτερο, ισχυρότερο στρατό. Στον προϋπολογισμό αυτόν περιλαμβάνεται μια τροπολογία που απαγορεύει την πώληση των μαχητικών στην Τουρκία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση