Μέτωπο κατά Ερντογάν στο Κογκρέσο-όροι για την πώληση F-35

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 08:59 Μέτωπο κατά Ερντογάν στο Κογκρέσο-όροι για την πώληση F-35

Συναίνεση Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων κατά της Τουρκίας - Βάζουν όρο για την πώληση των F-35 να μην αγοράσει η Τουρκία τους S-400 από τη Ρωσία

Η ανάγκη να υπάρξει αντίδραση απέναντι στη Τουρκία αποτελεί παράδειγμα διακομματικής συναίνεσης στο αμερικανικό Κογκρέσο υποστήριξε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Βαν Χόλεν κατά τη διάρκεια ομιλίας που πραγματοποίησε στη δεξαμενή σκέψης Woodrow Wilson International Center στη Ουάσινγκτον.

Ο γερουσιαστής του Μέριλαντ χαρακτήρισε εξωφρενική τη στάση που τηρεί η Άγκυρα στο θέμα της Ρωσίας και της αγοράς του αμυντικού συστήματος S-400, τονίζοντας πως κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις ζωές Αμερικανών πιλότων αλλά και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ γενικότερα.

«Η Τουρκία θέλει να αγοράσει τα προηγμένης τεχνολογίας μαχητικά αεροσκάφη F-35, την ίδια ώρα που ο πρόεδρος Ερντογάν φλερτάρει με τον πρόεδρο Πούτιν και θέλει να αγοράσει το ρωσικό αντιαεροπορικό και αντιβαλλιστικό αμυντικό σύστημα S-400...Αυτό θα μπορούσε να δώσει στους Ρώσους την ευκαιρία να εντοπίσουν τα τρωτά σημεία των F-35 και στη συνέχεια να εκμεταλλευτούν αυτές τις αδυναμίες βάζοντας σε κίνδυνο τους πιλότους μας και την ασφάλεια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ...Είναι εξωφρενικό που έχουμε έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ που προσπαθεί να κρατήσει και τις δύο πόρτες ανοιχτές».

Η συγκεκριμένη ανησυχία ήταν ένας από τους βασικούς λόγους που οδήγησε τον κ. Βαν Χόλεν να συνεργαστεί με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ για τη κατάθεση τροπολογίας σε δύο νομοσχέδια προϋπολογισμού που πλέον συνδέουν το θέμα της παράδοσης των F-35 στη Τουρκία με το ζήτημα της αγοράς του συστήματος S-400.

«Για αυτόν ακριβώς τον λόγο συνεργάστηκα με τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ καταθέτοντας τροπολογίες τόσο στο νομοσχέδιο για τον αμυντικό προϋπολογισμό όσο και στο νομοσχέδιο για το τμήμα του προϋπολογισμού για τις επιχειρήσεις στο εξωτερικό...(Η τροπολογία) ήταν πολύ ξεκάθαρη. Λέει ότι η Τουρκία μπορεί να πάρει τα F-35, αλλά μόνο στη περίπτωση που η κυβέρνηση θα πιστοποιήσει ότι η Τουρκία δεν θα αγοράσει το S-400».

Τέλος, ο γερουσιαστής ξεκαθάρισε πως από την πλευρά του το Κογκρέσο θα συνεχίσει να ασκεί πίεση για το εν λόγω ζήτημα και εξέφρασε την προσδοκία πως όλα τα εμπλεκόμενα μέρη θα συνεργαστούν για να παραμείνει ζωντανή η τροπολογία που έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του προϋπολογισμού της Γερουσίας.

thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση