Κίνα: Κανένα πρόβλημα με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 17 Ιουλίου 2018 12:51 Κίνα: Κανένα πρόβλημα με τον ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης

Η Κίνα έχει τη δυνατότητα να πετύχει τον ετήσιο στόχο για την ανάπτυξή της και είναι βέβαιη πως θα τα καταφέρει, ενώ έχει άφθονα εργαλεία πολιτικής στη διάθεσή της για να αντιμετωπίσει τους τριγμούς από εξωτερικούς παράγοντες, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος της Εθνικής Επιτροπής Ανάπτυξης και Μεταρρυθμίσεων.

«Έχουμε τη βεβαιότητα, τη δύναμη και τις προϋποθέσεις και έχουμε επαρκή ικανότητα να αντισταθμίσουμε τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία με τη σιγουριά της οικονομικής ανθεκτικότητας και βιωσιμότητας της Κίνας», δήλωσε ο Γιαν Πενγκτσένγκ, εκπρόσωπος της Επιτροπής, σχολιάζοντας τις επιδόσεις της κινεζικής οικονομίας το πρώτο εξάμηνο.

Η Κίνα στοχεύει φέτος σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 6,5%.

Τους πρώτους έξι μήνες, το κινεζικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,8% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Το 2017, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 6,9%.

Σύμφωνα με τον Γιαν, οι βασικοί μακροοικονομικοί δείκτες της Κίνας παρέμειναν σταθεροί το πρώτο εξάμηνο του έτους, με συνεχή βελτίωση της οικονομικής δομής, της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας.

Ο μετασχηματισμός της οικονομίας τα τελευταία χρόνια έχει μετατρέψει την Κίνα σε μία οικονομία, της οποίας κινητήριος μοχλός είναι η κατανάλωση, οι υπηρεσίες και η εγχώρια ζήτηση αντί οι επενδύσεις και οι εξαγωγές, που θα προσφέρουν στήριξη στη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, δήλωσε ο Γιαν.

Η Κίνα έχει εμπειρία στη διαχείριση των κινδύνων και των προκλήσεων από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, καθώς και επαρκές περιθώριο για χειρισμούς σε επίπεδο πολιτικής προκειμένου να αντιμετωπίσει τους τριγμούς από τις αβεβαιότητες στην παγκόσμια οικονομία, δήλωσε.

Το δεύτερο εξάμηνο του έτους, η Κίνα θα καταστήσει τις μακροπολιτικές πιο ευέλικτες και συντονισμένες προκειμένου να διατηρήσει τα οικονομικά θεμελιώδη σταθερά, δήλωσε ο Γιαν, προσθέτοντας ότι η χώρα θα ενισχύσει περαιτέρω την εγχώρια ζήτηση, θα προωθήσει τις μεταρρυθμίσεις σε βασικούς τομείς, θα βελτιώσει το επιχειρηματικό περιβάλλον και θα συνεχίσει το άνοιγμα της οικονομίας.

Πηγή: zougla.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση