Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που "πέθανε" τον Κώστα Γαβρά;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 30 Αυγούστου 2018 19:11 Ποιος είναι ο δημοσιογράφος που "πέθανε" τον Κώστα Γαβρά;

Γνωστός για τις ψευδείς ειδήσεις που μεταδίδει ο Ιταλός δημοσιογράφος και συγγραφέας έχει ως στόχο να εκθέτει τα media στην εποχή των social media.

Η είδηση ότι ο Κώστας Γαβράς πέθανε, έκανε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα το γύρο του διαδικτύου καθώς φαινόταν πως το είχε γράψει στο twitter η νέα Υπουργός Πολιτισμού, Μυρσίνη Ζορμπά.

Τελικά όπως αποδείχτηκε πρόκειται -ευτυχώς- για fake news πίσω από το οποίο δεν κρύβεται άλλος παρά ο μετρ του είδους Tomaso Debenedetti.

Πρόκειται για Ιταλό δημοσιογράφο, συγγραφέα και δάσκαλο που ζει στη Ρώμη και κατά το παρελθόν έχει προβεί σε ουκ ολίγα ανάλογα "χτυπήματα" προκαλώντας πανικό και κάνοντας ΜΜΕ διεθνούς φήμης όπως το Associaded Press, η Washington Post, οι New York Times και ο Guardian να πέσουν στην παγίδα του αναπαράγοντας ψευδείς ειδήσεις. Άλλωστε, σύμφωνα με τον ίδιο αυτός είναι και ο στόχος του. Να εκθέτει τα ΜΜΕ και να αποδεικνύει πόσο εύκολο είναι να εξαπατηθούν στην εποχή των social media.

Ο Ιταλός λοιπόν δημιουργεί ψεύτικα προφίλ στο Twitter και στη συνέχεια βγάζει fake news ενώ στη συνέχεια τα σβήνει. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του δήθεν θανάτου της Αμερικανίδας ακαδημαϊκού, Camille Paglia, ενώ το 2012 είχε διαδώσει ψευδή είδηση θανάτου του Προέδρου της Συρίας Μπασάρ Αλ Άσαντ, προκαλώντας μάλιστα διεθνώς αύξηση της τιμής του πετρελαίου!

Προσαρμοσμένη αναζήτηση