Τα μνημόνια «γονάτισαν» τους Έλληνες! Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους – Οι στερήσεις αγαθών και οι ανέσεις

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 23 Σεπτεμβρίου 2018 22:42 Τα μνημόνια «γονάτισαν» τους Έλληνες! Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους – Οι στερήσεις αγαθών και οι ανέσεις

Η «ακτινογραφία» της ελληνικής κοινωνίας αποτυπώνεται σε μελέτη της ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με το «Έθνος της Κυριακής».

Αναφορικά με «πού δαπανάμε τα χρήματά μας», αναφέρεται ότι σε ποσό μεγέθους 100 ευρώ, ξοδεύουμε:
-το 20,7% σε διατροφή
-το 13,8% σε έξοδα στέγασης
-το 12,9% σε μεταφορές (περιλαμβάνονται και τα καύσιμα του αυτοκινήτου)
-το 9,9% σε εξόδους – διακοπές
-το 7,4% σε υγεία
-το 5,8% σε ένδυση – υπόδηση

Ποια αγαθά στερούνται

Ένας από τους σημαντικούς δείκτες στις μετρήσεις της ΕΛΣΤΑΤ, είναι αυτός που εκτιμά το επίπεδο διαβίωσης των Ελλήνων, μετρώντας το ποσοστό του πληθυσμού που δεν μπορεί να ανταποκριθεί οικονομικά ή στερείται, τουλάχιστον τρία από τα εννέα παρακάτω αγαθά και υπηρεσίες:
-πληρωμή πάγιων λογαριασμών (ενοίκιο ή δόση δανείου), πάγιων λογαριασμών ρεύματος, τηλεφώνου, νερού ή δόσεων σε πιστωτικές κάρτες
-διακοπών για μία εβδομάδα
-διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κοτόπουλο, κρέας, ψάρι ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας
-κάλυψη έκτακτων αλλά αναγκαίων δαπανών αξίας περίπου 540 ευρώ τον χρόνο
– κατοχή τηλεφώνου (σταθερού ή κινητού)
-κατοχή έγχρωμης τηλεόρασης
-κατοχή πλυντηρίου ρούχων
-κατοχή ΙΧ επιβατηγού αυτοκινήτου
-ικανοποιητική θέρμανση

Το 2006, το 23,5% του πληθυσμού στερούνταν τουλάχιστον τρία από τα εννέα παραπάνω αγαθά. Το 2014 αυτό το ποσοστό έφτασε στο 39,5% και τώρα κινείται στο 36%. Όσον αφορά στις ηλικίες, οι στερήσεις το 2017 ήταν ισομερείς. Πριν από μία δεκαετία, αυτοί που πλήττονταν περισσότερο ήταν οι ηλικιωμένοι.

Υγεία

Χρονική περίοδος – σταθμός για την Υγεία, θεωρείται το 2012, αφού από εκείνη τη χρονιά και μετά πάνω από τους μισούς Έλληνες δήλωναν ότι δεν είναι καλά η υγεία τους.
Το 2017, μόλις το 45,2% χαρακτήριζε πολύ καλή την κατάσταση της υγείας του, καλή το 29%, μέτρια το 15,5%, κακή το 8% και πολύ κακή το 2,3%.

Ίντερνετ και ανέσεις

Στις μέρες μας, το 71% του πληθυσμού διαθέτει πρόσβαση στο ίντερνετ από το σπίτι του. Παράλληλα, από το 2008 μέχρι και το 2016, σε αρκετές περιπτώσεις αυξήθηκαν οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές και οι έγχρωμες τηλεοράσεις που διαθέτει ο Έλληνας στο σπίτι του. Μείωση παρατηρείται μονάχα σε συσκευές όπως το DVD Player, αλλά αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ένα dvd παίζει πλέον και σε άλλα μηχανήματα, όπως το playstation ή έχει αντικατασταθεί από το memory stick.

Όσον αφορά στην κατοχή αυτοκινήτου, παρέμεινε στα ίδια περίπου ποσοστά όλα αυτά τα χρόνια (περίπου στο 65% του γενικού πληθυσμού). Αμετάβλητο είναι και το ποσοστό των Ελλήνων που διαθέτουν δεύτερη κατοικία (μεσοσταθμικά κοντά στο 16,5%).

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ, newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση