Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος για τις Eυρωεκλογές στη Γερμανία

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 25 Νοεμβρίου 2018 23:47 Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποψήφιος για τις Eυρωεκλογές στη Γερμανία

Ο πρώην υπ. Οικονομικών εξελέγη την Κυριακή στο Βερολίνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου «Δημοκρατία στην Ευρώπη»

Η υποψηφιότητα του στρέφεται ενάντια στην πολιτική λιτότητας στην ΕΕ, δηλώνει στην DW.

Το όνομα Γιάνης Βαρουφάκης εξακολουθεί να είναι γνωστό στη Γερμανία. Ο ρόλος που διαδραμάτισε το 2015 ως έλληνας υπουργός Οικονομικών εξακολουθεί να μνημονεύεται όταν γίνεται συζήτηση για την ελληνική οικονομική κρίση. Η φήμη που απέκτησε εκείνη την εποχή είναι περισσότερο αρνητική παρά θετική. Σε κάθε περίπτωση όμως η αναγνωρισιμότητα του στην κοινή γνώμη της Γερμανίας είναι τουλάχιστον εξίσου υψηλή με την αναγνωρισιμότητα εκείνων που τέθηκαν επικεφαλής στις ευρωλίστες των γερμανικών κόμματων. Αυτός είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο εξελέγη την Κυριακή στο Βερολίνο επικεφαλής του ψηφοδελτίου του μικρού κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη». Πρόκειται για το αδελφό κόμμα του ελληνικού ΜεΡΑ25 που ηγείται ο Γιάνης Βαρουφάκης. Τα δύο κόμματα είναι μέλη του πανευρωπαϊκού κινήματος Δημοκρατία στην Ευρώπη (DiEM25).

Μιλώντας στην Deutsche Welle στο Βερολίνο ο κ. Βαρουφάκης ανακοίνωσε ότι στις ευρωεκλογές εκτός από επικεφαλής του γερμανικού κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» θα είναι και επικεφαλής της «Ευρωπαϊκής Άνοιξης», του εκλογικού σχήματος του DiEM25 που θα συμμετάσχει στις Ευρωεκλογές. Αναφορικά με το σκεπτικό της επιλογής του δήλωσε: «Έχω ένα πολιτικό κεφάλαιο λόγω ενός καθαρά πολιτικού ατυχήματος που το θέτω στην υπηρεσία του κινήματος μας.»

Απόφαση με συμβολισμό

Η απόφαση του να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γερμανία έχει οπωσδήποτε και συμβολική σημασία. Σηματοδοτεί, σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, «ότι δεν υπάρχει σύγκρουση μεταξύ Νότου και Βορρά, μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας αλλά μεταξύ προοδευτικών και συντηρητικών δυνάμεων.» Όπως διαβεβαιώνει, το γεγονός ότι ο ίδιος δέχτηκε το 2015 σφοδρότατες επιθέσεις από τη Γερμανία και ειδικά από τον τότε υπουργό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αποτέλεσε κριτήριο για την απόφαση του. «Τη σφοδρότερη επίθεση τη δέχτηκε ο ελληνικός λαός από την ελληνική κυβέρνηση και από τις ελληνικές κυβερνήσεις», υποστηρίζει ο κ. Βαρουφάκης. «Ο κ.Σόιμπλε ήταν αρωγός της ολιγαρχίας στην Ελλάδα όπως και η ολιγαρχία στην Ελλάδα ήταν αρωγός της ολιγαρχίας στη Γερμανία. Θύματα της πολιτικής λιτότητας του κ. Σόιμπλε δεν ήταν μόνο οι Έλληνες και οι Πορτογάλοι αλλά και οι Γερμανοί.» Συνέπεια αυτής της πολιτικής στη Γερμανία ήταν «ο διπλασιασμός των εργαζόμενων φτωχών τα τελευταία 20 χρόνια.»

Η λιτότητα έχει οδηγήσει την Ελλάδα σε «κατάσταση ερημοποίησης» και στη Γερμανία «το πολιτικό κέντρο καταρρέει, η κ. Μέρκελ βρίσκεται με το ένα πόδι εκτός, ενώ διαπιστώνεται η άνοδος της ξενοφοβίας, του ρατσισμού αλλά και έλλειψη ελπίδας», τονίζει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Δεδομένου ότι η λιτότητα αφορά όλους στην ΕΕ, θα πρέπει ο  αγώνας ενάντια σε αυτή την πολιτική «να είναι κοινός, να είναι πανευρωπαϊκός.» Για αυτό το λόγο θα είναι τόσο υποψήφιος ευρωβουλευτής στη Γερμανία όσο και υποψήφιος βουλευτής για τις εθνικές εκλογές στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά την εκλογή του στο Βερολίνο, τους επόμενους μήνες θα κάνει προεκλογικό αγώνα παντού στην ΕΕ προκειμένου να παρουσιάσει την πρόταση ενός Νέου Πράσινου Συμβολαίου (New Green Deal) για την Ευρώπη. Πρόκειται για μια «ρεαλιστική» πολιτική ατζέντα που θα συμβάλει στην αύξηση της ευημερίας των λαών και που δεν θα απαιτεί από τη Γερμανία «να πληρώσει για την υπόλοιπη Ευρώπη.» Αρμόδια για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος θα είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Πιθανότητα να εκλεγεί

Περίπου 50 εκπρόσωποι απ' όλη τη Γερμανία συμμετείχαν στο συνέδριο του κόμματος «Δημοκρατία στην Ευρώπη» στο Βερολίνο. Σε αντίθεση με την ιδρυτική εκδήλωση του κινήματος DiEM25  το 2016, επίσης στη γερμανική πρωτεύουσα, απουσίαζαν τα μεγάλα ονόματα. Η αντιπρόεδρος του κόμματος Η Αριστερά Κάτια Κίπινγκ συμμετείχε για παράδειγμα σε εκδήλωση που πραγματοποιούνταν την ίδια ώρα στο Βερολίνο με θέμα «Ποια Αριστερά έχουμε ανάγκη». Η Κ.Κίπινγκ όπως και άλλοι αριστεροί πολιτικοί αλλά και Σοσιαλδημοκράτες στην αρχή συμμετείχαν ενεργά στην προσπάθεια σύστασης ενός ευρωπαϊκού κινήματος ενάντια στην πολιτική της λιτότητας και υπέρ της διαφάνειας στη λείψη των αποφάσεων στην ΕΕ. Από τη στιγμή όμως που ο Γιάνης Βαρουφάκης αποφάσισε να μετατρέψει το DiEM25 σε «ομπρέλα» εθνικών κομμάτων αυτού του κινήματος, η διάθεση για συνεργασία ατόνησε.

Παρ' όλα αυτά, οι πιθανότητες του Γιάνη Βαρουφάκη να εκλεγεί ευρωβουλευτής δεν είναι καθόλου άσχημες. Σε αντίθεση με τις εθνικές εκλογές στη Γερμανία, στις Ευρωεκλογές δεν ισχύει ρήτρα εισόδου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στις Ευρωεκλογές του 2014 με 0,6% των ψήφων μπορούσε κάποιος να εκλεγεί ευρωβουλευτής. Αυτό το ποσοστό είχαν συγκεντρώσει δύο μικρά κόμματα που εκπροσωπούνται σήμερα στην Ευρωβουλή: το συντηρητικό οικολογικό ÖDP και το Die Partei που ιδρύθηκε από συντάκτες ενός σατυρικού περιοδικού. Γιατί λοιπόν να μην εκλεγεί και ο κ. Βαρουφάκης;

ΠΗΓΗ Deutsche Welle/ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση