Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πέθανε η Ντόρις Ντέι!

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 13 Μαΐου 2019 16:35 Πέθανε η Ντόρις Ντέι!

Έφυγε από την ζωή η θρυλική ηθοποιός της δεκαετίας του 60, Doris Day! Η μεγάλη Αμερικανίδα ηθοποιός πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Την είδηση του θανάτου της ανακοίνωσε το ίδρυμά της.

Η Ντόρις Ντέι η διάσημη αμερικανίδα ηθοποιός που μεσουράνησε την δεκαετία του 60 πέθανε σε ηλικία 97 ετών. Η Ντόρις Ντέι γεννήθηκε στις 3 Απριλίου του 1922 και εκτός από διάσημη ηθοποιός και τραγουδίστρια ήταν και ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των ζώων.

Η Doris Day ξεκίνησε την καριέρα της ως τραγουδίστρια το 1939 αλλά η καριέρα της απογειώθηκε με την πρώτη της επιτυχία, «Sentimental Journey» το 1945.

Συνέχισε με σόλο καριέρα και ηχογράφησε πάνω από 650 τραγούδια από το 1947 έως το 1967 και έγινε μια από τις πιο δημοφιλείς τραγουδίστριες του 20υ αιώνα.

Στον κινηματογράφο έκανε επίσης μεγάλη καριέρα ξεκινώντας με την ταινία του 1948 «Romance on the High Seas».

Πρωταγωνίστησε σε μια σειρά από μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες, όπως μιούζικαλ και κωμωδίες. Έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο στην «Calamity Jane» το 1953 και πρωταγωνίστησε στην ταινία του Χίτσκοκ «Ο άνθρωπος που ήξερε πολλά» του 1956 με τον Τζέιμς Στιούαρτ.

Είχε πρωταγωνιστήσει επίσης σε ταινίες με τον Ροκ Χάτσον, τον Τζέιμς Γκάρνερ, τον Κλαρκ Γκέιμπλ, τον Κάρι Γκραντ, τον Ντέιβιντ Νίβεν και τον Ροντ Τέιλορ.

Μετά την τελευταία της ταινία το 1968, πρωταγωνίστησε στην σειρά του CBS The Doris Day Show από το 1968 έως το 1973.

Η Doris Day ήταν συνήθως στην πρώτη δεκάδα των τραγουδιστών από το 1951 έως το 1966. Μεταξύ των βραβείων με τα οποία είχε τιμηθεί ήταν το Grammy για την συνολική προσφορά της ενώ το 1960 ήταν υποψήφια για το Όσκαρ Α Γυναικείου ρόλου. Το 1989 της απένειμαν το βραβείο Cecil B. DeMille για την συνολική προσφορά της στον κινηματογράφο. Το 2004, ο τότε Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Γ. Μπους της έδωσε το Μετάλλιο Ελευθερίας.

Τα πρώτα βήματα της Ντόρις Ντέι

Ανακάλυψε το ταλέντο της ενώ ανάρρωνε από ένα αυτοκινητιστικό ατύχημα. Όπως είπε το μόνο που έκανε καθηλωμένη στο κρεβάτι ήταν να ακούει ραδιόφωνο και να τραγουδάει τα τραγούδια που έπαιζαν. Λάτρευε την Έλα Φιτζέραλντ. Η μητέρα της ακούγοντας την κόρη της να τραγουδάει αποφάσισε να της κάνει μαθήματα φωνητικής. Μετά από τρία μαθήματα ο καθηγητής είπε στους γονείς της ότι είχε μεγάλο ταλέντο και μάλιστα της έκανε μάθημα τρεις φορές την εβδομάδα αντί για δυο χρεώνοντας μόνο το ένα!

Επί οκτώ μήνες η Ντόρις Ντέι έκανε μαθήματα φωνητικής και στην πρώτη της δουλειά έκανε τα φωνητικά στο ραδιόφωνο WLW, ενώ τραγουδούσε και σε ένα εστιατόριο.

Γρήγορα τράβηξε την προσοχή του Barney Rapp, ο οποίος έψαχνε για μια γυναικεία φωνή. Την διάλεξε μετά από οντισιόν σε 200 κορίτσια!

Εκείνος ήταν που της έδωσε και το επίθετο «Day», αφού το κανονικό της  το «Kappelhoff» ήταν πολύ μακρύ για τις μαρκίζες… Από τότε ξεκίνησε μια λαμπρή και μακρά καριέρα που την οδήγησε και στα κινηματογραφικά πλατό δίπλα στους πιο σπουδαίους πρωταγωνιστές και σκηνοθέτες.

Το σοκ της χρεοκοπίας

Όταν ο τρίτος της σύζυγος Martin Melcher πέθανε τον Απρίλιο του 1968, η Ντόρις Ντέι ανακάλυψε ότι είχε ξοδέψει όλα της τα χρήματα αφήνοντάς την καταχρεωμένη. Έμαθε επίσης, ότι χωρίς να το ξέρει η ίδια ο μακαρίτης είχε υπογράψει συμβόλαιο για να συμμετάσχει στην σειρά The Doris Day Show. Σιχαινόταν την ιδέα να βγει στην τηλεόραση αλλά δεν μπορούσε να κάνει πίσω. Έτσι με την επιτυχία της σειράς κατάφερε να αποπληρώσει τα χρέη της.

Πηγή: newsit.gr