Ρόδι: Ένα εξαιρετικό τρόφιμο (της Νέλης Μυλωνά)

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 29 Νοεμβρίου 2014 09:06 Ρόδι: Ένα εξαιρετικό τρόφιμο (της Νέλης Μυλωνά)

Φρούτο,  φάρμακο ή ο «κόκκινος χρυσός» της διατροφής σας!!!

Το ρόδι από τους αρχαίους χρόνους είναι σύμβολο καλοτυχίας, γονιμότητας,  αφθονίας και  ευημερίας. Για το λόγο αυτό συνηθίζουμε να σπάμε ένα ρόδι την ημέρα της Πρωτοχρονιάς. Ιδιαίτερη θέση έχει το ρόδι και στη μυθολογία. Οι σπόροι ροδιού συνδέονται με την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Άδη, το δέντρο της ροδιάς είναι αφιερωμένο στην θεά Ήρα, προστάτιδα του γάμου και της ευγονίας και είναι επίσης το δέντρο που φύτεψε η Αφροδίτη στον ιερό κήπο της στην Πάφο της Κύπρου.

Το ρόδι είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης C,  ένα ρόδι μπορεί να καλύψει περίπου τις μισές ημερήσιες ανάγκες μας. Η βιταμίνη C  έχει ισχυρή αντοξειδωτική δράση και αποτελεί ασπίδα κατά του κοινού κρυολογήματος αλλά και κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου ενώ δρα ευεργετικά και  στο δέρμα μας!! Το ρόδι περιέχει επίσης βιταμίνης Κ, η οποία έχει αντιπηκτικές ιδιότητες,  φυλλικό οξύ, που είναι απαραίτητο για τις έγκυες και καλίο, που αποτελεί βασικό ρυθμιστή της αρτηριακής πίεσης. Οι μοναδικές όμως ιδιότητες το ροδιού φαίνεται να οφείλονται κυρίως στη μεγάλη συγκέντρωση φαινολικών ουσιών που περιέχει, μεγαλύτερη κι από αυτή στο κόκκινο κρασί,  οι οποίες έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Η ανωτερότητα όμως αυτού του καρπού βρίσκεται στην «συνέργεια» των συστατικών του. 

Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί και δημοσιευτεί πάρα πολλές επιστημονικές μελέτες που συσχετίζουν το ρόδι με διάφορα οφέλη υγείας, με πραγματικά θεαματικά αποτελέσματα. Πιο συγκεκριμένα, η κατανάλωση ροδιού ή του χυμού του ή ακόμη και του συμπληρώματος υπό μορφή κάψουλας, μπορεί να ωφελήσει σημαντικά την υγεία της καρδίας και των αγγείων, να βοηθήσει στη μείωση αθηρωσκλήρωσης και να βοηθήσει στον έλεγχο της παχυσαρκίας, του διαβήτη τύπου 2, της υπέρταση και των υπερλιπιδαιμιών. Αποτελεί εξαιρετικό φυσικό βοήθημα για τους άνδρες  με στυτική δυσλειτουργία ενώ μπορεί να βοηθήσει σε περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας. Παράλληλα, δρα ενάντια σε βακτηριακές λοιμώξεις. Το ρόδι χαρακτηρίζεται και ως αντικαρκινικό τρόφιμο αφού έχει αποδειχτεί ότι  μειώνει τον κίνδυνο και την εξέλιξη για διαφόρες μορφές καρκίνου, όπως του προστάτη. Παράλληλα βοηθά στην υγεία του δέρματος, προσφέροντας ενδάτωση, λάμψη και αντιγήρανση καθώς και στην στοματική υγιεινή.

Μπορείτε να τα καθαρίσετε και να φάτε ή να τα στύψετε ή ακόμη μπορείτε να τα προσθέσετε σε πράσινες σαλάτες ή να το προσθέσετε στο γιαούρτι σας με μέλι και ξηρούς καρπούς!!!

Το σίγουρο είναι ένα… ότι θα αναβαθμίσετε θρεπτικά τη διατροφή σας και θα προάγετε την ομορφιά και την υγεία σας!!

Μυλωνά Νέλη, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, MSc
Email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Ροζάκη Αγγελή 32, 1ος όροφος - Λαμία.
22310- 30400 (δέχεται με ραντεβού)

Προσαρμοσμένη αναζήτηση