Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ντεπαρντιέ - Στρος Καν: «Καλώς ήρθες στη Νέα Υόρκη»

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Οκτωβρίου 2014 09:29 Ντεπαρντιέ - Στρος Καν: «Καλώς ήρθες στη Νέα Υόρκη»


Εξουσία, σεξ, πτώση, όλα σε 125 λεπτά. Ντεπαρντιέ, Ζακλίν Μπισέ, σκάνδαλο Στρος Καν και «Καλώς ήρθες στη Νέα Υόρκη». Η ταινία του Φεράρα 2 Οκτωβρίου στις αίθουσες.

Ενα πάρτι υποδοχής με πόρνες και σαμπάνια σε ξενοδοχείο της Νέας Υόρκης. Με άλλα λόγια, ένα πάρτι για το «Καλώς ήρθες στη Νέα Υόρκη», οργανωμένο για τον πανίσχυρο και έμπλεο παθών κύριο Ντέβερο. Κάπως έτσι αρχίζουν όλα.
Φεράρα: Δεν είναι ο Στρος Καν

Οχι, ο ήρωας δεν είναι ο Στρος Καν, διατείνεται ο σκηνοθέτης της πολυσυζητημένης ταινίας, Εϊμπελ Φεράρα, με πρωταγωνιστές τον Ζεράρ Ντεπαρντιέ και τη Ζακλίν Μπισέ, που βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου.

Οk, ο Φεράρα αρνείται ότι το σενάριο του είναι copy του «σκανδάλου Στρος Καν», «καταγραφή» της μοιραίας νύχτας στις 14 Μαΐου 2011, όταν ο πανίσχυρος πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο JFK και, απολύτως ταπεινωμένος, δεμένος με χειροπέδες, ακούει να του απαγγέλλονται κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση, απόπειρα βιασμού και ομηρίας της 32χρονης καμαριέρας του ξενοδοχείου στο οποίο διέμενε (κατηγορίες που μπορούσαν να επιφέρουν ποινή φυλάκισης έως και 25 χρόνια).

Η Γαλλία είπε «Νο»


Οk, ο Φεράρα διαθέτει ως καλλιτέχνης μεγάλη φαντασία και όλα τα άλλα είναι απλές συμπτώσεις.

Ομως, αυτό το λέμε εμείς, εδώ. Γιατί στη Γαλλία είπαν άλλα. Η ταινία δεν βρήκε διανομή στις γαλλικές κινηματογραφικές αίθουσες και προς υπενθύμιση, δεν έγινε δεκτή στο διαγωνιστικό του πρόσφατου Φεστιβάλ Καννών.

Βεβαίως προβλήθηκε στις Κάννες -άλλη τρέλα εκείνη, πού και πώς και prive- η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου «έπαιξε πολύ ψηλά» στις ειδήσεις, αλλά η πίκρα, πίκρα.
Σεξ -πολύ σεξ- και βία

Ερώτηση: «Γιατί τόσο πήδημα;». Απάντηση: «Προτιμάς το γκολφ;»… Ο Φεράρα δίνει έναν Ντεπαρντιέ / Ντέβερο / Στρος Καν «τυφλό» μπροστά στην ικανοποίηση των ορέξεων του, δίνει σεξ (πολύ σεξ), βία όταν ο ήρωας του αδυνατεί να συγκρατηθεί, μία σύζυγο -Ζακλίν Μπισέ- που κάνει τα πάντα για τη σωτηρία του συζύγου, έναν ψυχίατρο που θέτει ερωτήματα και μία κόρη που προσπαθεί να καταλάβει.

Επίσης, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό, ο Ντεπαρντιέ εμφανίζεται γυμνός δις και τρις, τουλάχιστον.



Το (επίσημο) στόρι


Ο κ. Ντέβερο είναι ένας ισχυρός άνδρας. Ενας άνθρωπος που χειρίζεται καθημερινά δισεκατομμύρια δολάρια. Ενας άνθρωπος που ελέγχει την οικονομική μοίρα των εθνών. Ενας άνδρας με μια τρελή και αχαλίνωτη σεξουαλική πείνα. Ενας άνθρωπος που ονειρευόταν να σώσει τον κόσμο και ο οποίος δεν μπορεί να σώσει τον εαυτό του. Ενας τρομοκρατημένος άντρας. Ενας χαμένος άνθρωπος.

Η (επίσημη) εκδοχή


«Η ταινία εμπνεύστηκε από μια δικαστική υπόθεση, τα δημόσια στάδια της οποίας έχουν μαγνητοσκοπηθεί, προβληθεί σε εκπομπές, έχουν αναφερθεί και σχολιαστεί σε ρεπορτάζ των ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο. Παρ' όλα αυτά, οι χαρακτήρες που απεικονίζονται στην ταινία και όλες οι σειρές που απεικονίζουν την ιδιωτική ζωή τους παραμένουν εντελώς πλασματικές, κανείς δεν είναι σε θέση να διεκδικήσει την ικανότητα να αναδημιουργήσει την πολύπλοκη αλήθεια της ζωής των πρωταγωνιστών και των μαρτύρων σε αυτή την υπόθεση, για την οποία ο καθένας έχει τη δική του ή της οπτική γωνία…»

thetoc.gr