Κάννες 2015: Το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στον Γιώργο Λάνθιμο

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 24 Μαΐου 2015 21:40 Κάννες 2015: Το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στον Γιώργο Λάνθιμο

Σπουδαία διάκριση για τον Έλληνα σκηνοθέτη στο 68ο φεστιβάλ των Καννών. Ο "Αστακός" έλαβε το ειδικό Βραβείο της Επιτροπής.

Με το Ειδικό βραβείο της επιτροπής του 68ου κινηματογραφικού φεστιβάλ των Καννών τιμήθηκε ο "Αστακός" του δικού μας Γιώργου Λάνθιμου.

Το σενάριο του "Αστακού" συνυπογράφει ο Λάνθιμος με τον μόνιμο συνεργάτη του, Ευθύμη Φιλίππου με τον οποίο έγραψε τον "Κυνόδοντα" και τις "Αλπεις".

Ο Λάνθιμος ευχαρίστησε την επιτροπή και τον Τιερί Φρεμό, τον Ευθύμη Φιλίππου "χωρίς τον οποίο δε θα μπορούσε να κάνει την ταινία", τους συμπαραγωγούς του απ' όλον τον κόσμο, τους ηθοποιούς του που του επέτρεψαν να τους μεταφέρει στην ιστορία του και κατάλαβαν το όραμά του, όπως αναφέρει το Flix.gr που καλύπτει ζωντανά την τελετή απονομής των φετινών βραβείων.

H ταινία του, ο "Αστακός" έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Διαγωνιστικό Τμήμα του 68ου Φεστιβάλ.

Πρόκειται για μια συμπαραγωγή Ιρλανδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ελλάδας, Γαλλίας και Ολλανδίας.


Σενάριο:

Η ιστορία λαμβάνει χώρα σε ένα κοντινό μέλλον όπου οι άνθρωποι που μένουν μόνοι, είτε επειδή χωρίζουν είτε επειδή πεθαίνει ο σύντροφός τους, συλλαμβάνονται και μεταφέρονται στο Ξενοδοχείο.

Εκεί είναι υποχρεωμένοι - σε διάστημα 45 ημερών- να βρουν κάποιον με τον οποίο ταιριάζουν και να γίνουν ζευγάρι.

Αν δεν τα καταφέρουν μετατρέπονται σε κάποιο ζώο της επιλογής τους. Ένας άντρας, μεταφέρεται στο Ξενοδοχείο, και απελπισμένος κάποια στιγμή δραπετεύει στο Δάσος όπου ζουν οι Μοναχικοί. Εκεί ερωτεύεται μια γυναίκα, πράγμα το οποίο είναι ενάντια στους κανόνες των Μοναχικών.

Παίζουν οι:

Colin Farrell, Rachel Weisz, Jessica Barden, Olivia Colman, Ashley Jensen, Ariane Labed, Aγγελική Παπούλια, John C. Reilly, Léa Seydoux, Michael Smiley, Ben Whishaw

Ο Χρυσός Φοίνικας στην ταινία Dheepan του Ζακ Οντιάρ

Τον Χρυσό Φοίνικα κέρδισε η ταινία "Dheepan" του γάλλου σκηνοθέτη Ζακ Οντιάρ.

Το Μεγάλο Βραβείο του φεστιβάλ κέρδισε η ταινία "Son of Saul" (Ο γιός του Σαούλ) του Ούγγρου Λάζλο Νέμες.

Το βραβείο σκηνοθεσίας κέρδισε ο Ταϊβανέζος Χου Χσιάο-Χσιέν για την ταινία "The Assassin" (Ο δολοφόνος).

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα και Εμανουέλ Μπερκό, το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Βενσάν Λεντόν

Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας του κινηματογραφικό φεστιβάλ των Καννών 2015 μοιράσθηκαν οι Ρούνεϊ Μάρα για την ταινία "Carol" και Εμανουέλ Μπερκό για την ταινία "Mon Roi" (Ο βασιλιάς μου).

Το βραβείο ανδρικής ερμηνείας κέρδισε ο Βενσάν Λεντόν για την ταινία "La loi du marche” (Ο νόμος της αγοράς).

Τον Χρυσό Φοίνικα για μικρού μήκους ταινίες κέρδισε η ταινία "Waves ‘98" του λιβανέζου σκηνοθέτη Ελί Νταγκέρ. Πρόκειται για μια 15λεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων που αφηγείται τις περιπλανήσεις του Όμαρ σε ένα απομονωμένο προάστιο της Βηρυτού.

Το βραβείο Χρυσή Κάμερα δόθηκε στον Κολομβιανό Σεζάρ Αουγκούστο Ασεβέδο για την ταινία "La Tierra y la sombra”, που είναι αφιερωμένη στη ζωή των κολομβιανών χωρικών.

Δείτε φωτογραφίες και όλα όσα έγιναν στα φετινά βραβεία στις Κάννες εδώ

news247.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση