Επί 8 λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι το «Joker» στη Βενετία – Τι έγραψαν οι κριτικοί

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 02 Σεπτεμβρίου 2019 15:20 Επί 8 λεπτά χειροκροτούσαν όρθιοι το «Joker» στη Βενετία – Τι έγραψαν οι κριτικοί

Ο «Joker» του Χοακίν Φίνιξ ενθουσίασε κοινό και κριτικούς στην παγκόσμια πρεμιέρα του.

Το είχαμε υποψιαστεί ήδη τόσο από το πρώτο όσο και από το δεύτερο τρέιλερ, αλλά το επιβεβαιώσαμε διαβάζοντας τις αντιδράσεις από την παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας: το «Joker» είναι ταινιάρα!

Επί 8 λεπτά οι θεατές χειροκροτούσαν όρθιοι τον πρωταγωνιστή Χοακίν Φίνιξ, τον σκηνοθέτη Τοντ Φίλιπς και τους λοιπούς συντελεστές της ταινίας το βράδυ του Σαββάτου στη Sala Grande του Φεστιβάλ Βενετίας. Όπως αναφέρει το Variety, δυνατά και παρατεταμένα χειροκροτήματα υπήρξαν και στις δύο δημοσιογραφικές προβολές που προηγήθηκαν.

Όσο για τις κριτικές: ενθουσιώδεις στη συντριπτική πλειοψηφία τους, επαινώντας τόσο το ρεαλιστικό ύφος της ταινίας, όσο και την ερμηνεία του Φίνιξ ως Άρθουρ Φλεκ / Τζόκερ που τον στέλνει αναμφίβολα στις υποψηφιότητες των επόμενων Όσκαρ. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα:

«Πολλοί ρώτησαν, και δικαιολογημένα, αν χρειαζόμαστε μία ακόμη ταινία με τον Τζόκερ. Αυτό που σίγουρα χρειαζόμαστε είναι ταινίες κόμικ που έχουν το βάρος της πραγματικότητας, που εκτυλίσσονται στον αληθινό κόσμο, ώστε το διακύβευμα να είναι κάτι πιο δραματικό από το αν θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. σε σε παγκόσμιες εισπράξεις. Το “Joker” καταφέρνει να αφηγηθεί την ιστορία προέλευσης του Τζόκερ σαν να μην την έχουμε ξαναδεί. Νιώθουμε μια ανατριχίλα όταν στο πλάνο μπαίνει ο Μπρους Γουέιν· ως οιωνός γι' αυτό που θα έρθει. Και νιώθουμε μια τρελή έκσταση όταν ο Άρθουρ, βγαίνοντας στην άλλη πλευρά της οργής του, ξεπροβάλλει με μέικ απ, πράσινο μαλλί, πορτοκαλί γιλέκο και κοστούμι στο χρώμα της σκουριάς».
Όουεν Γκλάιμπερμαν, Variety

«Ως Άρθουρ / Τζόκερ ο Φίνιξ είναι εκπληκτικός. Ο Φίλιπς έχει πει ότι είχε μια φωτογραφία του ηθοποιού πάνω από την οθόνη του όταν έγραφε το σενάριο και αυτή του η πίστη είχε αποτέλεσμα. Ο Φίνιξ “κατοικεί” τον Άρθουρ: έχοντας χάσει βάρος για το ρόλο φαίνεται λεπτός, εύθραυστος, πεινασμένος. Οι κινήσεις του είναι ακριβείς: το πώς κινείται, τρέχει, κάθεται, καπνίζει, μαζεύεται. Η συνήθης έντασή του εδώ είναι στο φουλ και είναι μαγευτική, πολλές φορές δυσβάσταχτη. Το να τον συγκρίνεις με τον Χιθ Λέτζερ και τον Τζακ Νίκολσον είναι μια ανοησία: αυτός είναι ένας Τζόκερ που δεν έχουμε ξαναδεί».
Τέρι Γουάιτ, Empire

«Αν πάτε να δείτε τον “Joker” του Τοντ Φίλιπς περιμένοντας ήρωες με κοστούμια να κάνουν πλακίτσες ανάμεσα σε σκηνές δράσης, θα χρειαστεί να... αλλάξετε τις ρυθμίσεις σας. Και αυτό γιατί ο Φίλιπς έχει δημιουργήσει μια κλειστή, ανεξάρτητη μελέτη χαρακτήρα, βαθύτατα επηρεασμένη από μία άλλη εποχή του σινεμά. Από τον τρόπο που πέφτουν οι τίτλοι αρχής μέχρι τα τελευταία καρέ της ταινίας, ο Φίλιπς πήρε την πολύχρωμη ταινία κόμικ και την πήγε στους βρόμικους και επικίνδυνους δρόμους του τέλους των 70s με φανταστικά αποτελέσματα. Πιστέψτε με, δεν έχετε ξαναδεί ταινία κόμικ σαν το “Joker” και δεν είμαι σίγουρος ότι θα υπάρξει ποτέ άλλη σαν κι αυτή».
Στιβ Γουάιντραουμπ, Collider

«Αυτό που είναι τόσο συναρπαστικό στον κεντρικό ήρωα, τόσο όπως γράφτηκε όσο και όπως παίζεται από τον Φίνιξ, είναι ότι νιώθουμε συμπάθεια για εκείνον ακόμη και καθώς εξελίσσεται σε έναν μανιακό δολοφόνο. (...) Η πορεία από την αθωότητα στο κακό έχει κάτι από τραγωδία. Αλλά το να βλέπεις τον Άρθουρ να θριαμβολογεί καθώς το κύμα εγκληματικότητας κορυφώνεται είναι ένα ανατριχιαστικό θέαμα που δείχνει ποιο είναι το αντίτιμο για όλον αυτόν τον χλευασμό, την κακομεταχείριση και την περιθωριοποίηση που έχει υποστεί».
Ντέιβιντ Ρούνεϊ, Hollywood Reporter

«Ετοιμαστείτε να αναθεωρήσετε τι είναι εφικτό και τι όχι στις ταινίες κόμικ. Σε λίγο παραπάνω από ένα μήνα, η Warner Bros. θα κυκλοφορήσει το “Joker”, μια ιστορία προέλευσης του μεγάλου εχθρού του Μπάτμαν – και αν νομίζατε ότι το “The Dark Knight” και το “Logan” διεύρυναν τα όρια της ενήλικης εξιστόρησης και της οσκαρικής ποιότητας για αυτό το είδος ταινιών το “Joker” θα ανεβάσει ακόμη ψηλότερα τον πήχη. (...) Είναι ένα από τα αληθινά αριστουργήματα του υπερηρωικού κινηματογράφου και ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα του 2019».
Μαρκ Χιουζ, Forbes

«Η παρουσία του Χοακίν Φίνιξ δημιουργεί έναν αντι-ήρωα από το μηδέν, μια τραγική φιγούρα που θολώνει τη γραμμή ανάμεσα στη συμπόνια και τον τρόμο, τη θλίψη και την οργή, την τρέλα και την αφελή ειλικρίνεια. Ο Τζόκερ του είναι μια νέα εξολοκλήρου θεώρηση του χαρακτήρα, μια εντυπωσιακή ανάγνωση που τονίζει το τραύμα του, το πάθος του, τη δίψα του για ζωή αλλά και τη διαστρεβλωμένη αίσθηση δικαιοσύνης του. Η ερμηνεία του είναι σωματική αλλά και ύπουλη, επιδεικτική αλλά και απόλυτα ενδοσκοπική, παίζοντας τόσο με το προφανές όσο και με τις λεπτομέρειες, δημιουργώντας τελικά ένα πλήρες πορτρέτο που επιστρέφει στις απαρχές του κομιξικού μύθου αλλά και βρίσκει τον τρόπο για να τον κάνει και πάλι σχετικό και επίκαιρο».
Δημήτρης Δημητρακόπουλος, Flix

Το Joker είναι μια ταινία μεγάλη, τρομερά έντονη, σημαντικότατη, η οποία θα συζητηθεί πολύ αισθητικά και πολιτικά, η οποία πιθανώς θα αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε κάποια πράγματα πλέον στο μαζικό σινεμά.
Αλέξανδρος Παπαγεωργίου, Luben

«Σημειώστε από τώρα ότι ο Χοακίν Φίνιξ που πρωταγωνιστεί στον ρόλο του τίτλου θα είναι στα Όσκαρ, με μεγάλες πιθανότητες να κερδίσει το Α΄ρόλου. Ό,τι το καλύτερο έχω δει τα τελευταία χρόνια σε σχέση με ήρωα από κόμικ. Και αυτό επειδή, ο Τζόκερ αυτής της ταινίας, δεν έχει καμία σχέση με τον Τζόκερ της DC Comics.  Toυναντίον. Επί της ουσίας ο Τοντ Φίλιπς, ο πανέξυπνος σκηνοθέτης της ταινίας, έφτιαξε έναν καινούργιο ήρωα, σε μια απόπειρά του να φανταστεί το παρελθόν του Τζόκερ, άσπονδου εχθρού του Μπάτμαν. Πώς έφτασε στο σημείο όπου τον ξέρουμε μέσα από προηγούμενες ταινίες και ερμηνείες ηθοποιών όπως ο Τζακ Νίκολσον, ο Χιθ Λέτζερ και ο Τζάρεντ Λέτο; Ε, στην ταινία δίνει τη δική του, πολύ χορταστική εκδοχή παρουσιάζοντας έναν πολύ προβληματικό στον ψυχισμό του άνθρωπο, με τραυματικά παιδικά χρόνια, που δεν γνώρισε ποτέ τον πατέρα του και μεγάλωσε με μια μάνα που λατρεύει μεν, χωρίς όμως να ξέρει ότι κρύβει κάποιο τρομερό μυστικό».
Γιάννης Ζουμπουλάκης, ΤΑ ΝΕΑ

πηγή: reader.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση