Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί ξεχνάμε τι μέρα είναι;

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 31 Αυγούστου 2015 10:50 Γιατί ξεχνάμε τι μέρα είναι;

Ανακαλύφθηκε η αιτία!

Παραδεχτείτε ότι έστω και μία φορά δεν έχετε απαντήσει αμέσως στην ερώτηση «Τι μέρα είναι;». Οι επιστήμονες εξηγούν γιατί συμβαίνει τελικά.

Η συχνή σύγχυση που μας πιάνει ως προς το τι μέρα είναι μπορεί να είναι ένα σύνηθες φαινόμενο στην καθημερινή ζωή, ιδιαίτερα κατά στην μέση της εβδομάδας εργασίας, όπου οι ημέρες συχνά φαίνεται να «ενώνονται σε μία». Τώρα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μπορούν να εξηγήσουν γιατί συμβαίνει αυτό.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει ότι διαφορετικές ημέρες της εβδομάδας μπορεί να έχουν διαφορετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά. Για παράδειγμα, τα ιατρικά ραντεβού της Δευτέρας είναι πιο πιθανό να μην τηρηθούν σε σύγκριση με εκείνα της Παρασκευής, με το ποσοστό των χαμένων συναντήσεων να μειώνεται σταδιακά όλη την υπόλοιπη εβδομάδα.
 
Ο στόχος της νέας μελέτης ήταν να ρίξει φως στις ενδεχόμενες διασυνδέσεις μεταξύ του εβδομαδιαίου κύκλου των 7 ημερών και της βασικές γνωστικής λειτουργίας του εγκεφάλου. Οι επιστήμονες, προκειμένου να το πετύχουν αυτό, αντιστοίχισαν την κάθε ημέρα με συγκεκριμένες νοητικές αναπαραστάσεις.
 
Ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να απαντήσουν ποιες ήταν εκείνες οι λέξεις που συνδέονταν στενότερα με συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Η Δευτέρα και η Παρασκευή βρέθηκε ότι είχαν τις πιο έντονες νοητικές αναπαραστάσεις, με τις Δευτέρες να συνδέονται με πιο αρνητικές λέξεις όπως "βαρετό" και "κουρασμένος" και τις Παρασκευές να σχετίζονται με πιο θετικές λέξεις, όπως "ελευθερία" και "πάρτι".
 
Τις λιγότερες νοητικές αναπαραστάσεις είχαν οι υπόλοιπες “καθημερινές” ημέρες εργασίας, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη, με τους συμμετέχοντες να λένε ότι βρίσκουν λιγότερο νόημα σε αυτές, με αποτέλεσμα να τις συγχέουν πιο εύκολα.
 
Όταν οι ερευνητές έκαναν ένα πείραμα για να δουν πόσο γρήγορα θα μπορούσαν οι συμμετέχοντες να πουν ποια είναι η σωστή ημέρα (δλδ “τι μέρα είναι σήμερα;”), οι συμμετέχοντες πετύχαιναν σχεδόν πάντα την Δευτέρα και την Παρασκευή, και το έκαναν δύο φορές πιο γρήγορα από την ημέρα Τετάρτη.
 
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν οι συμμετέχοντες μπέρδευαν την τρέχουσα ημέρα με μια άλλη, αυτό συνήθως γινόταν τις μεσαίες ημέρες της εργασιακής εβδομάδας.
 
Μάλιστα, περισσότερο από το ένα τρίτο των συμμετεχόντων ανέφερε ότι ένιωθε πως η “σημερινή μέρα” (σ.σ. δλδ η μέρα που έκαναν το πείραμα) ήταν μια διαφορετική ημέρα, και στις περισσότερες περιπτώσεις έλεγαν ότι ήταν Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη.
 
Iatropedia