Απόψε... θα έχουμε "υπερπανσέληνο" - Πώς θα γίνει η έκλειψη της σούπερ-σελήνης!

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Σεπτεμβρίου 2015 12:19 Απόψε... θα έχουμε "υπερπανσέληνο" - Πώς θα γίνει η έκλειψη της σούπερ-σελήνης!

Το φαινόμενο της «υπερπανσελήνου» μιας μορφής ολικής έκλειψης, θα συμβεί απόψε 27 Σεπτεμβρίου. Ένα κοσμικό θέαμα που θα μαγέψει την υφήλιο!

Απόψε θα γίνουμε θεατές ενός υπέροχου φαινομένου. Πρόκειται για την ολική έκλειψη της υπερ-σελήνης στις 27 Σεπτεμβρίου, φαινόμενο το οποίο συνέβη τελευταία φορά το 1982 και αναμένεται να εμφανιστεί πάλι το 2033.

Η NASA κυκλοφόρησε ένα βίντεο που μας συστήνει το σπάνιο αυτό φαινόμενο. Σύμφωνα με τη ΝΑSA, αναμένεται η Σελήνη να φαίνεται έντονα κόκκινη και 14% μεγαλύτερη σε μέγεθος από το σύνηθες στην παρατήρησή της από τη Γη.  

Η «υπερπανσέληνος» συμβαίνει διότι η τροχιά της Σελήνης γύρω από τη Γη δεν είναι κυκλική αλλά ελλειπτική. Η «υπερπανσέληνος» εκτός από  μεγαλύτερη σε διάμετρο θα παρουσιάζεται και 30% λαμπρότερη απ'ότι συνήθως.

Το φαινόμενο της 27ης Σεπτεμβρίου έρχεται να ολοκληρώσει την «τετράδα» των εκλείψεων που παρατηρήθηκαν φέτος. Μόνο που αυτή τη φορά πρωταγωνιστεί η πανσέληνος.

Στη χώρα μας η κορύφωση του φαινομένου θα γίνει στις έξι παρά δέκα το πρωί.

Ωστόσο εκτός από την ολική έκλειψη σελήνης που είναι από μόνη της εντυπωσιακή, το ακόμα πιο αξιοσημείωτο είναι ότι θα συμβεί κατά τη διάρκεια της λεγόμενης «υπερπανσελήνου» όταν δηλαδή η Σελήνη θα βρίσκεται στο περίγειο, στο κοντινότερο σημείο της από τη Γη.

Οι ακριβείς χρόνοι του φαινομένου στη χώρα μας, σύμφωνα με τους αστρονόμους, θα έχουν ως εξής:

Εναρξη έκλειψης παρασκιάς: 3:11 πμ
Εναρξη μερικής έκλειψης: 4:07 πμ
Εναρξη ολικότητας: 5:11 πμ
Μέγιστο έκλειψης: 5:47 πμ
Τέλος ολικότητας: 6:23 πμ
Τέλος μερικής έκλειψης 7:27 πμ
Τέλος έκλειψης παρασκιάς 8:22 πμ (η Σελήνη θα έχει ήδη δύσει).


 

Προσαρμοσμένη αναζήτηση
Διαβάστε ακόμα
X

Developed in conjunction with Ext-Joom.com