Η επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διαμόρφωση νέας διαλέκτου και η λέξη της χρονιάς, στο λεξικό Οξφόρδης

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2014 09:50 Η επιρροή του ηλεκτρονικού τσιγάρου στη διαμόρφωση νέας διαλέκτου και η λέξη της χρονιάς, στο λεξικό Οξφόρδης
Κάθε χρόνο μία ομάδα λεξικογράφων που εργάζονται για μία από της παλαιότερες και πλέον αναγνωρισμένες εταιρείες έκδοσης λεξικών την Oxford Dictionaries, εργάζονται από κοινού, προκειμένου να αποφανθούν ποια ήταν η σημαντικότερη λέξη τη χρονιά που πέρασε.
 
Για την ιστορία το έτος 2013 ως «Λέξη της Χρονιάς» ανακηρύχθηκε η λέξη “selfie”, που μπορεί να αποδοθεί στη γλώσσα μας ως «αυτοφωτογράφιση» και περιγράφει ουσιαστικά τη διαδικασία φωτογράφισης του εαυτού μας και την ανάρτηση της φωτογραφίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
Καθώς το 2014 φθάνει προς το τέλος του, η εν λόγω επιτροπή συνήλθε εκ νέου και μεταξύ αρκετών συνυποψήφιων επέλεξε τη λέξη “vape”. Η λέξη “vape” ξεκίνησε ως σύντμηση των λέξεων “vapour” και “vaporize” που σημαίνουν κατά λέξη «ατμός»  και εξάτμιση, αντίστοιχα. Τον Αύγουστο του τρέχοντος έτος προστέθηκε ο εξής ορισμός της λέξης στα λεξικά της εταιρείας: «η εισπνοή και εκπνοή του ατμού που παράγεται από το ηλεκτρονικό τσιγάρο ή αντίστοιχη συσκευή», ενώ προστέθηκε και το ουσιαστικό “vaping”, ως το κάπνισμα ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 
Στο Σόχο της Νέας Υόρκης εγκαινιάστηκε πρόσφατα ένα καφέ για όσους επιθυμούν να συγκεντρώνονται και να καπνίζουν ηλεκτρονικό τσιγάρο, το οποίο μάλιστα διαθέτει και εξειδικευμένο κατάστημα αξεσουάρ ηλεκτρονικού τσιγάρου.
 
Η λέξη “vape” ιδιαίτερα σε άτομα μεγαλύτερης σχετικά ηλικίας είναι παντελώς άγνωστη. Πλην όμως η αύξηση της χρήσης του ηλεκτρονικού τσιγάρου, έφερε ως αποτέλεσμα και αύξηση στη χρήσης του όρου.
 
Σύμφωνα με την λεξικογράφο που συμμετείχε στην επιτροπή επιλογής της λέξης της χρονιάς κα Katherine Martin «Η αυξανόμενη δημοτικότητα που παρουσίασε το ηλεκτρονικο τσιγαρο  συνδυασμένη με τη νόμιμη βιομηχανία κάνναβης, δημιούργησε την απόλυτη καταιγίδα».
 
Παρά ταύτα η χρήση της νέας φρασεολογίας για το ηλεκτρονικό τσιγάρο, είναι γλωσσολογικά μόνο η κορυφή του παγόβουνου, σε σχέση τουλάχιστον με τη μαριχουάνα, όπου η γλώσσα που χρησιμοποιείται έχει αλλάξει δραματικά σε σχέση με το παρελθόν. Στο Κολοράντο των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου το λιανικό εμπόριο χασίς έχει νομιμοποιηθεί από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους, κάποιος που δεν έχει εντρυφήσει στη χρησιμοποιούμενη ορολογία σίγουρα θα εντυπωσιαστεί.
 
Για παράδειγμα η λέξη «χόρτο» που χρησιμοποιούνταν κατά κόρον στο παρελθόν έχει αντικατασταθεί με τον πιο εξευγενισμένο όρο «κάνναβη», ενώ το ρήμα «καπνίζω» με το ρήμα «καταναλώνω» ή εάν μιλάμε για κάπνισμα με τη χρήση ατομικής εισπνευστικής συσκευής «κάνω vaping». Το «χασίς» αναφέρεται πλέον ως «προϊόν» και για την ονομασία ολόκληρης της βιομηχανίας κάνναβης έχει επινοηθεί ο όρος «cannabusiness», που προκύπτει από σύντμηση των λέξεων κάνναβη και βιομηχανία.
 
Μάλιστα για να εκφράσει τις διαστάσεις που έχει πάρει το φαινόμενο ο κωμικός Andy Juett, από το Ντένβερ των Ηνωμένων Πολιτειών, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός σόου που ασχολείται μεταξύ άλλων με το χασίς με τίτλο «Sexpot Comedy», δήλωσε ότι: «Με την χαραυγή της κάνναβης, εμφανίστηκε και μία νέα διάλεκτος… Να, δύο  χρόνια πριν δεν θα είχα χρησιμοποιήσει τη λέξη κάνναβη».
Οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν ότι έχουμε να κάνουμε με μία διάλεκτο αργκό σχετιζόμενη με την κάνναβη, η εξέλιξη της οποίας δεν προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη. Άλλωστε, οι ναρκωτικές ουσίες είναι από παλιά γνωστό ότι είχαν την τάση να δημιουργούν ειδική ορολογία στην καθομιλουμένη. Όπως επίσης για παράδειγμα υπάρχουν πάνω από 200 συνώνυμα της λέξης «μεθυσμένος» στα αγγλικά, που χρονολογούνται από το 1737 στο βιβλίο με τίτλο «Το λεξικό των αλκοολικών».
 
Μία ολόκληρη φρασεολογία έχει αναπτυχθεί γύρω από τη μαριχουάνα, τόσο σε επίπεδο ορολογίας σχετιζόμενης με τη βιομηχανία της μαριχουάνας, όσο και σε επίπεδο ορολογίας που αφορά το ρατσισμό εις βάρος χρηστών κάνναβης.
 
Κάποιες από τις εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στην αργκό είναι ανόητες, κάποιες όμως από αυτές ενέχουν στρατηγική. Αποτελούν ένα κομψό τρόπο για να προσδώσουν αξία στην κάνναβη. Προς επίρρωση αυτού ο κος Ντέιβιντ Κόχμαν, πληρεξούσιος δικηγόρος εταιρείας που κατασκευάζει ατομικές συσκευές εισπνοής έχει δηλώσει ότι γίνεται σοβαρή προσπάθεια από την πλευρά της εταιρείας για να ωριμάσει σε επίπεδο επικοινωνίας και γλώσσας η βιομηχανία κάνναβης.
 
Μάλιστα είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό το γεγονός ότι η λέξη «vaping» φαίνεται ως καταγεγραμμένη ήδη από το 1983, δηλαδή σε χρόνο προγενέστερο από την εμφάνιση του ίδιου του φαινομένου, αφού το ηλεκτρονικό τσιγάρο άρχισε να αποτελεί αντικείμενο εμπορικής συναλλαγής μόλις από τις αρχές του 21 αιώνα. Στο άρθρο του Rob Stepney με τίτλο «Γιατί καπνίζουν οι άνθρωποι» που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «New Society» περιγράφεται η διαδικασία εισπνοής ενός άκαυστου τσιγάρου, που μοιάζει με το συμβατικό, αλλά παρέχει νικοτίνη μέσω ατμού.
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση