Υπολογιστής «διάβασε» τη σκέψη ασθενών που δεν μπορούν να μιλήσουν

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 01 Φεβρουαρίου 2017 10:37 Υπολογιστής «διάβασε» τη σκέψη ασθενών που δεν μπορούν να μιλήσουν
Ένας ασθενής «είπε» με τη μέθοδο αυτή όχι στην κόρη του, που ήθελε να παντρευτεί!
 

Ασθενείς που έχουν πλήρως χάσει τον έλεγχο του σώματός τους κατάφεραν να επικοινωνήσουν, σύμφωνα με τους επιστήμονες. Ουσιαστικά, όπως εξηγεί το BBC, χρησιμοποιήθηκε μια διεπαφή εγκεφάλου και υπολογιστή που «διαβάζει»« τις σκέψεις του ασθενή για να απαντήσει σε βασικές ερωτήσεις με «ναι» ή «όχι».

Ένας άνδρας, όπως αναφέρει το δημοσίευμα του βρετανικού δικτύου, αρνήθηκε με τον τρόπο αυτό να δώσει τη συγκατάθεσή του στον γάμο της κόρης του.

Η μελέτη σε τέσσερις ανθρώπους στην Ελβετία, που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση PLOS Biology, έδειξε επίσης πως οι υπό μελέτη ασθενείς ήταν χαρούμενοι παρότι ήταν «αποκλεισμένοι» στο σώμα τους.

Όλοι οι ασθενείς είχαν αναπτύξει κάποια μορφή μυατροφικής πλευρικής σκλήρυνσης, στην οποία ο εγκέφαλος χάνει τη δυνατότητα ελέγχου των μυών.

Τελικά οι ασθενείς «παγιδεύονται» στο ίδιος τους το σώμα. Μπορούν να σκέφτονται αλλά όχι να κινηθούν ή να μιλήσουν. Σε κάποιους υπάρχει ακόμα δίαυλος επικοινωνίας με τις κινήσεις των ματιών. Οι ασθενείς της μελέτης ωστόσο είχαν χάσει και αυτή τη δυνατότητα.

Η δραστηριότητα των εγκεφαλικών κυττάρων αλλάζει τα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα, με αποτέλεσμα να αλλάζει και το χρώμα του. Οι επιστήμονες κατάφεραν να «δουν» μέσα στον εγκέφαλο και να ανιχνεύσουν το χρώμα του αίματος, χρησιμοποιώντας ένα είδος φασματοσκοπίας.

Στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν στους ασθενείς ερωτήσεις όπως: «Ονομάζεται ο σύζυγός σας Ιωακείμ;» για να «εκπαιδεύσουν» τον υπολογιστή στην ερμηνεία των εγκεφαλικών σημάτων.

Το σύστημα αποδείχθηκε ακριβές σε ποσοστό 75%- έτσι οι ερωτήσεις έπρεπε να γίνουν αρκετές φορές για να ληφθούν υπόψη οι απαντήσεις.

«Είναι μεγάλη η διαφορά στην  ποιότητα της ζωής» δήλωσε στο BBC ο καθηγητής  Ujwal Chaudhary, από την ομάδα των ερευνητών. «Σκεφτείτε να μην είχατε κανέναν τρόπο επικοινωνίας και μετά να μπορείτε να πείτε ναι και όχι- είναι μια τεράστια αλλαγή».

Σε μία από τις υποθέσεις, μια γυναίκα ήθελε την ευλογία του ανήμπορου να επικοινωνήσει πατέρα της για να παντρευτεί. Ωστόσο οκτώ φορές στις δέκα εκείνος είπε «όχι». «Δεν ξέρουμε γιατί τους το αρνήθηκε» σχολίασε ο καθηγητής Chaudhary «αλλά παντρεύτηκαν ούτως ή άλλως, τίποτα δεν μπαίνει ανάμεσα στην αγάπη».

Αυτή η μορφή επικοινωνίας χρησιμοποιείται για πιο πρακτικά πράγματα όπως για να «πουν» οι ασθενείς αν πονούν ή αν θέλουν να τους επισκεφθεί η οικογένειά τους.

newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση