Ο ομογενής που καταπολεμά την παχυσαρκία

Δημοσιεύτηκε: Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2015 11:25 Ο ομογενής που καταπολεμά την παχυσαρκία

Ο ομογενής επιστήμονας και ερευνητής Αντώνης Τηγάνης κρατά το κλειδί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είναι καθηγητής και Αναπληρωτής Προϊστάμενος Έρευνας του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash. 

Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου «Τηγάνης», το οποίο είναι ένα εργαστήριο Μοριακής σηματοδότησης και ανθρωπίνων νοσημάτων. 

Ο Τηγάνης και η ομάδα του ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ δύο ορμονών, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δώσει στους επιστήμονες νέες ιδέες για το πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το σωματικό λίπος.

Η διαδικασία που αναπτύχθηκε από τον ομογενή επιστήμονα σχετίζεται με τη λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το λίπος που ενεργεί για να καταστείλει την πείνα και την ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας σε συνάρτηση με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Και οι δύο ορμόνες μεταφέρουν στον εγκέφαλο το ποσό της ενέργειας που αποθηκεύεται στο σώμα και πόσο περισσότερο είναι πιθανό να αποθηκευθεί ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης. Μόλις τα επίπεδα ενέργειας ληφθούν από τον εγκέφαλο, το σώμα μετατρέπει το λευκό αποθηκευμένο λίπος σε καφέ λίπος (ενεργειακές καύσεις). Ο Τηγάνης έχει δει αποτελέσματα σε μελέτες πάνω σε ποντίκια, που υποδεικνύουν πως αυτή η διαδικασία είναι η αιτία αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας. «Πιστεύουμε πως ένας πιθανός λόγος του γιατί παχαίνουμε είναι αυτός ο μηχανισμός της ενεργειακής ισορροπίας μεταβάλλεται επειδή ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη και δεν προωθεί αποτελεσματικά την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Στα ποντίκια αποδείξαμε πως μόλις δώσουμε εντολή στον εγκέφαλο να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ, τα ποντίκια δεν παχαίνουν ακόμα και όταν τα ταΐζουμε με διατροφή υψηλή σε λίπη» δήλωσε ο Αν. Τηγάνης στην εφημερίδα Νέος Κόσμος. Τα τελικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας απέχουν χρόνια, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά για μία θεραπεία της νόσου, που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ανά τον κόσμο. Ο καθηγητής Αντώνης Τηγάνης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ίδρυσε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο με το όνομα του στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash το 2000. Είναι επίσης Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και κύριος ερευνητής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η κατανόηση των δικτύων μοριακής σηματοδότησης στις ανθρώπινες ασθένειες και επικεντρώνεται στους ρόλους των προτείνων στον μεταβολισμό, στον καρκίνο και στην προσαρμοστική ανοσία.
 

ellines.com

Ο Ελληνοαυστραλός επιστήμονας και ερευνητής Αντώνης Τηγάνης κρατά το κλειδί στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας. Είναι καθηγητής και Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash. Είναι υπεύθυνος του Εργαστηρίου Τηγάνης, το οποίο είναι ένα εργαστήριο Μοριακής σηματοδότησης και ανθρωπίνων νοσημάτων. Ο Τηγάνης και η ομάδα του ερευνούν τη σύνδεση μεταξύ δύο ορμονών, που σύμφωνα με τον ίδιο έχουν δώσει στους επιστήμονες νέες ιδέες για το πώς ο εγκέφαλος ρυθμίζει το σωματικό λίπος. Η διαδικασία που αναπτύχθηκε από τον ομογενή επιστήμονα σχετίζεται με τη λεπτίνη, μια ορμόνη που παράγεται από το λίπος που ενεργεί για να καταστείλει την πείνα και την ινσουλίνη, η οποία παράγεται από το πάγκρεας σε συνάρτηση με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα μετά από ένα γεύμα. Και οι δύο ορμόνες μεταφέρουν στον εγκέφαλο το ποσό της ενέργειας που αποθηκεύεται στο σώμα και πόσο περισσότερο είναι πιθανό να αποθηκευθεί ως αποτέλεσμα της κατανάλωσης. Μόλις τα επίπεδα ενέργειας ληφθούν από τον εγκέφαλο, το σώμα μετατρέπει το λευκό αποθηκευμένο λίπος σε καφέ λίπος (ενεργειακές καύσεις). Ο Τηγάνης έχει δει αποτελέσματα σε μελέτες πάνω σε ποντίκια, που υποδεικνύουν πως αυτή η διαδικασία είναι η αιτία αύξησης του βάρους και της παχυσαρκίας. «Πιστεύουμε πως ένας πιθανός λόγος του γιατί παχαίνουμε είναι αυτός ο μηχανισμός της ενεργειακής ισορροπίας μεταβάλλεται επειδή ο εγκέφαλος δεν ανταποκρίνεται στην ινσουλίνη και τη λεπτίνη και δεν προωθεί αποτελεσματικά την μετατροπή του λευκού λίπους σε καφέ λίπος. Στα ποντίκια αποδείξαμε πως μόλις δώσουμε εντολή στον εγκέφαλο να μετατρέψει το λευκό λίπος σε καφέ, τα ποντίκια δεν παχαίνουν ακόμα και όταν τα ταΐζουμε με διατροφή υψηλή σε λίπη» δήλωσε ο Αν. Τηγάνης στην εφημερίδα Νέος Κόσμος. Τα τελικά συμπεράσματα αυτής της έρευνας απέχουν χρόνια, αλλά τα πρώτα δείγματα είναι θετικά για μία θεραπεία της νόσου, που αυξάνεται με γοργούς ρυθμούς ανά τον κόσμο. Ο καθηγητής Αντώνης Τηγάνης σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης. Ίδρυσε ένα ανεξάρτητο εργαστήριο με το όνομα του στο Τμήμα Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Monash το 2000. Είναι επίσης Αναπληρωτής Προϊστάμενος (Έρευνας) του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και κύριος ερευνητής του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας Υγείας και Ιατρικής της Αυστραλίας. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι η κατανόηση των δικτύων μοριακής σηματοδότησης στις ανθρώπινες ασθένειες και επικεντρώνεται στους ρόλους των προτείνων στον μεταβολισμό, στον καρκίνο και στην προσαρμοστική ανοσία. - See more at: http://www.ellines.com/good-news/18249-o-ellinoaustralos-epistimonas-pou-katapolema-tin-pachusarkia/#sthash.C8nhrZ1n.dpuf

Διαβάστε περισσότερα: http://www.ellines.com/good-news/18249-o-ellinoaustralos-epistimonas-pou-katapolema-tin-pachusarkia/
Copyright © Ellines.com
Προσαρμοσμένη αναζήτηση