Πλησιάζει το τέλος εποχής για τα γυναικεία περιοδικά παγκοσμίως;

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 17 Ιανουαρίου 2019 14:02 Πλησιάζει το τέλος εποχής για τα γυναικεία περιοδικά παγκοσμίως;

Γιατί το γυναικείο κοινό γυρίζει την πλάτη στην έντυπη ενημέρωση.

Ήταν το 1693 όταν κυκλοφόρησε το «The Ladies' Mercury» στο Λονδίνο, το πρώτο περιοδικό αποκλειστικά σχεδιασμένο για γυναίκες. Έκτοτε, η εξέλιξη του γυναικείου περιοδικού σημείωσε αρκετό ενδιαφέρον με τις τάσεις της μόδας να «χτίζονται» στις σελίδες τους, επιτυχημένες διευθύντριες να κλείνουν χρυσά συμβόλαια και παγκόσμιοι οίκοι να πληρώνουν υπέρογκα ποσά για να καταχωρηθούν στις προτάσεις τους.

Τρεις και κάτι αιώνες αργότερα, ωστόσο, ο ρόλος των γυναικείων περιοδικών –κυρίως εκείνων που απευθύνονται σε νεαρές γυναίκες– στη σημερινή σύγχρονη κοινωνία αρχίζει να φθίνει, με ανησυχητικά αποτελέσματα τόσο για τους ίδιους τους εκδότες, όσο και για την διαφημιστική αγορά –αν αναλογιστεί κανείς ότι το γυναικείο κοινό αποτελεί και το βασικό target group όσων θέλουν να πουλήσουν.

Από τα πιο τρανταχτά παραδείγματα, μάλιστα, το κλείσιμο του αμερικάνικου Glamour με το τελευταίο τεύχος του να είναι αυτό του Ιανουαρίου 2019, ενώ και το αυστραλιανό Cosmopolitan έβαλε λουκέτο τον περασμένο Δεκέμβριο μετά από 45 χρόνια κυκλοφορίας.

Η επέλαση του διαδικτύου

Οι υποτονικές πωλήσεις και τα χαμηλά έσοδα δεν αποτελούν κίνητρο για τους εκδότες, οι οποίοι προχωρούν σε σπασμωδικές κινήσεις όπως την δωρεάν κυκλοφορία τους ως ένθετα σε δημοφιλείς εφημερίδες. Τα διαφημιστικά έσοδά τους τα τελευταία χρόνια όλο και μειώνονται σε μία εποχή όπου οι γυναίκες επιλέγουν την ηλεκτρονική ενημέρωση, σχεδόν για τα πάντα.

Με τις γυναίκες, λοιπόν, να ενημερώνονται περισσότερο από ποτέ για οποιοδήποτε θέμα και την παγκόσμια κρίση να έχει κάνει την παρουσία της αισθητή, θα ήταν οικονομικά ασύμφορο κάθε φορά που θέλουν να ενημερωθούν για κάτι να αγοράζουν και το αντίστοιχο περιοδικό.

Πιο άμεσο και πιο προσιτό από ποτέ το διαδίκτυο, μπήκε στις ζωές όλων –ακόμη και των πιο ρομαντικών λάτρεων του έντυπου τύπου– προσφέροντας πληθώρα πληροφοριών εντελώς δωρεάν.

Έτσι, οι περισσότεροι από τους εκδότες, ακολουθώντας την εξέλιξη της εποχής και την ζήτηση των γυναικών, στη συγκεκριμένη περίπτωση, στράφηκαν προς το διαδίκτυο και τα οφέλη που αυτό τους προσφέρει, φιλοδοξώντας να αντισταθμίσουν τα μειούμενα κέρδη κυκλοφορίας αυξάνοντας τις διαφημίσεις, άμεσες και έμμεσες, μέσω του διαδικτύου.

Η εποχή των social media

Με τα social media, ωστόσο, να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής όλων, και πιο συγκεκριμένα της νέας γενιάς καταναλωτών, άλλη μία αλλαγή παρατηρείται στο τοπίο της γυναικείας ενημέρωσης, με τους εκδότες να δέχονται ακόμη ένα «χαστούκι».

Το «φαινόμενο» των influencers που κυριαρχούν σε όλα τα social media και δείχνει να επηρεάζει τους φανατικούς χρήστες τους, γίνεται περισσότερο δελεαστικό για τις εταιρείες με προϊόντα που αφορούν σε γυναίκες (από ρούχα και καλλυντικά, μέχρι είδη σπιτιού και τρόφιμα), οι οποίες προτιμούν να επενδύσουν σε αυτές, παρά σε μια απλή, κλασική διαφήμιση που θα περάσει, ίσως, απαρατήρητη.

Σίγουρα πάντα θα υπάρχει εκείνο το κοινό που λατρεύει την αίσθηση που του προσφέρει το ξεφύλλισμα ενός περιοδικού. Ωστόσο, δεν θα είναι, πια, αρκετό (με τον ανταγωνισμό που υπάρχει) για να φέρει στον εκάστοτε εκδότη τα επιθυμητά κέρδη, καθιστώντας το brand του βιώσιμο.

Ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην εποχή της τεχνολογίας, με τον καθένα από εμάς να είναι αρκετά εξοικειωμένος με αυτή αλλά και τις τάσεις που επιτάσσει σε κάθε τομέα. Ίσως, λοιπόν, να διανύουμε το τέλος εποχής για τα γυναικεία περιοδικά –θα μπορούσαμε να πούμε για τον έντυπο τύπο γενικότερα– όσο κι αν οι πιο παραδοσιακοί αρνούνται να το αποδεχτούν.

Πηγή: newsbeast.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση