Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας του MEGA που επεξεργάζονται οι τράπεζες - Ποιοί θα παραμείνουν

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 08 Μαρτίου 2016 18:53 Τι προβλέπει το σχέδιο σωτηρίας του MEGA που επεξεργάζονται οι τράπεζες - Ποιοί θα παραμείνουν
- Τραπεζικά στελέχη χαρακτηρίζουν το Mega ισχυρό asset για να αφεθεί να πάει χαμένο
- Η λύση βρίσκεται στο νομικό πλαίσιο για την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες
- Δεν αποκλείεται στο πλαίσιο της λύσης να γίνει μετοχοποίηση των δανείων του Mega
- Σε μία τέτοια λύση φαίνεται πως στο τιμόνι μένουν μόνο Βαρδινογιάννης και Μπόμπολας

Σχέδιο σωτηρίας του MEGA, διατήρησης σε λειτουργία ακόμα και ενίσχυσής του βρίσκεται στο στάδιο της επεξεργασίας, σύμφωνα με πληροφορίας από τραπεζικούς κύκλους.

Οπως ανέφεραν στο newsit.gr τραπεζικά στελέχη με ακριβή γνώση του θέματος, το MEGA είναι ένα πολύ μεγάλο και ισχυρό asset για να το αφήσει κανένας να πάει χαμένο. Τα ίδια προσέθεταν ότι από την άλλη το βάρος είναι πολύ μεγάλο για να μπορέσει να το σηκώσει ένας μόνο και κατέληγαν ότι η λύση βρίσκεται στο νομικό πλαίσιο που θα δημιουργηθεί για την εξυγίανση υπερχρεωμένων επιχειρήσεων που κρίνονται βιώσιμες.

Ως γνωστόν οι τράπεζες για τη σωτηρία βιώσιμων υπερχρεωμένων επιχειρήσεων θα καλούν αρχικά τους παλιούς μετόχους να βάλουν χρήματα στην επιχείρηση. Αν αυτοί ανταποκρίνονται θα γίνεται ρύθμιση των δανείων στην οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων ¨κούρεμα¨ ενός μέρους ή μετοχοποίηση τμήματος των δανείων ή εφαρμογή και των δύο τεχνικών ανάλογα με την περίπτωση.

Επίσης, το νέο σχήμα που θα προκύπτει και το οποίο θα είναι βιώσιμο συνήθως θα προικίζεται και με νέα δανειοδότηση ώστε να λειτουργήσει απρόσκοπτα.

Τα ίδια στελέχη που περιγράφουν τη μέθοδο σωτηρίας των επιχειρήσεων, άρα και του MEGA, υπογραμμίζουν ότι βασικός παράγοντας για την υλοποίηση των προαναφερθέντων ρυθμίσεων είναι η νομική προστασία των στελεχών των τραπεζών που χειρίζονται τα θέματα, πράγμα που όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, επεξεργάζεται επιτροπή που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή του υπουργείου Οικονομίας, της Τράπεζας της Ελλάδος και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ίδιων στελεχών που λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο τα οικονομικά, αλλά και τα πολιτικά δεδομένα, αν τελικά το σχέδιο σωτηρίας έχει αίσια έκβαση στο μετοχικό κεφάλαιο του καναλιού μετά την αναδιάρθρωση, θα βρίσκονται τράπεζες που θα μετοχοποιήσουν τα δάνεια και οι οικογένειες Μπόμπολα και Βαρδινογιάννη.

newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση