Mega-licious: Σκοπιμότητες και αφέλειες σε «ζωντανή σύνδεση»

Δημοσιεύτηκε: Σάββατο, 12 Μαρτίου 2016 11:53 Mega-licious: Σκοπιμότητες και αφέλειες σε «ζωντανή σύνδεση»

Γράφει ο Σεραφείμ Κοτρώτσος

Η υπόθεση της εμπλοκής στη διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου στο Mega Channel δεν είναι, προφανώς, μια γαργαλιστική τηλεοπτική ιστορία για κουτσομπολιό μεταξύ συνδαιτυμόνων στα καφέ του Κολωνακίου. Πλανώνται όσοι πιστεύουν κάτι τέτοιο.

Πρόκειται για μια υπόθεση οικονομική- επιχειρηματική και, αναμφίβολα, πολιτική. Πολύ πολιτική…

Μια αγορά που κλονίστηκε συθέμελα, πριν μερικά χρόνια όταν ακόμα οι αγελάδες ήταν ευτραφείς, με το «κανόνι» του Alter, θα κινδύνευε με κατάρρευση, σήμερα, εάν οι μέτοχοι του μεγάλου καναλιού κατέληγαν σε αδιέξοδο.

Στέλεχος χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, εκ των πιστωτών του καναλιού (τα δάνεια του οποίου στις τράπεζες αγγίζουν σχεδόν τα 140 εκατ. ευρώ), μου έλεγε, ενδεικτικά, πως γνωστή δισκογραφική εταιρεία είναι έτοιμη να εκκινήσει διαδικασίες διεκδίκησης από το Mega οφειλής 5 εκατ. ευρώ.

Συμπέρασμα πρώτο, λοιπόν: το ιστορικό κανάλι δεν μπορεί και δεν πρέπει να «σκάσει». Μια τέτοια εξέλιξη θα κόστιζε πολλά σε πολλούς.

Από την άλλη, θα ήταν αφελές και εξαιρετικά επικίνδυνο να θεωρούσαν κάποιοι στην κυβέρνηση ότι μια αρνητική εξέλιξη στο Mega θα αποτελούσε πολιτικό «τρόπαιο» στον πόλεμο του Μεγάρου Μαξίμου κατά της διαπλοκής. Ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες (πρέπει να) αποσκοπεί στην αποκατάσταση της νομιμότητας στον ραδιοτηλεοπτικό χώρο και δεν προσφέρεται για εκκαθάριση λογαριασμών. Αυτό θα το κάνει η ίδια η αγορά με τους αμείλικτους κανόνες της και, φυσικά, η Δικαιοσύνη- όσον αφορά τις εκκρεμότητες ορισμένων.

Βεβαίως, οι τρεις τράπεζες που συγκεντρώνουν το σύνολο του υπέρογκου δανεισμού του καναλιού είναι υποχρεωμένες να κινηθούν και να το θέσουν σε εκκαθάριση εν λειτουργία, εφόσον εντός των επομένων ημερών δεν ληφθούν αποφάσεις για την τροχοδρόμηση της εκκρεμούσης εδώ και πολύ καιρό αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Και, τότε, είναι εξαιρετικά πιθανό να βρεθούν κάποιοι που θα σπεύσουν να έρθουν σε συμφωνία μαζί τους για να αναλάβουν το μάνατζμεντ.

Πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Η απάντηση είναι σχετικά απλή: με την ανάληψη της ευθύνης αποπληρωμής μέρους του δανεισμού (με αρκετά ευνοϊκούς όρους) και τη συμμετοχή των ίδιων των τραπεζών στο μετοχικό κεφάλαιο έναντι του υπολοίπου των δανείων. Ποιος δεν θα ήθελε συνεταίρο τρεις συστημικές τράπεζες;

Όταν, μάλιστα, μόνο το library (ταινιοθήκη) του Mega που απαρτίζεται από εξαιρετικά δημοφιλείς σειρές –από τους Απαράδεκτους μέχρι το Νησί και τους Δέκα Μικρούς Μήτσους- είχε αποτιμηθεί παλαιότερα στα 200 εκατ. ευρώ και σήμερα πάνω από 80 εκατ., εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς πως ένας νέος ιδιοκτήτης θα ελάμβανε ως κληρονομιά ένα τηλεοπτικό πρόγραμμα που προσελκύει και υψηλές τηλεθεάσεις και πολλές διαφημίσεις.

Εύλογο ακούγεται, πάντως, το ερώτημα «ποιος και γιατί θα εμπλεκόταν στο μάνατζμεντ του Mega όταν εκκρεμεί η διαδικασία προκήρυξης του διαγωνισμού για τις νέες άδειες;». Αυτονόητη, ωστόσο, και η απάντηση που δίνουν οι γνωρίζοντες.

Ο σχετικός νόμος θεωρείται από πολλούς ευάλωτος ως προς τη συνταγματικότητά του. Δεν αποκλείεται, λοιπόν, μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας ή να τον ανατρέψει, ή, το πιθανότερο, να καθυστερήσει σημαντικά τη διαδικασία. Δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να έχουμε ακόμα και παράλληλη λειτουργία νέων και παλαιών καναλιών…

Υπό την έννοια αυτή το Mega είναι μια επενδυτική ευκαιρία, όταν, όπως λέγεται, ένας καινούριος τηλεοπτικός σταθμός θα απαιτήσει πάνω από 60 εκατ. ευρώ για την πρώτη χρονιά λειτουργίας του με προσδοκία είσπραξης από τη διαφημιστική αγορά όχι περισσότερα από 10-15 εκατ. ευρώ με το τέλος της πρώτης εταιρικής χρήσης.

Για όλα τα παραπάνω, η διαμάχη μεταξύ των μετόχων είναι πιθανό να υποκρύπτει ένα power game με στόχο, αφενός οι τρεις να γίνουν δύο (πολλοί θεωρούν τον κ. Σταύρο Ψυχάρη αδύναμο κρίκο) και αφετέρου να διευθετηθούν λογικές απαιτήσεις του κ. Φώτη Μπόμπολα έναντι του πρώτου και του άλλου μετόχου κ. Β. Βαρδινογιάννη (οφειλόμενα στην εταιρεία παραγωγής ιδιοκτησίας του) αλλά και να εξαντληθούν όλα τα χρονικά περιθώρια μέχρι την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις άδειες.

Επειδή, όμως, ουδείς λογικός άνθρωπος θα ήθελε να δει να βυθίζεται μια τόσο μεγάλη επιχείρηση, καλό θα ήταν η όποια διευθέτηση να γίνει εκτός κάθε προσωπικής ή πολιτικής σκοπιμότητας. Και να γίνει το συντομότερο δυνατό…

rizopoulospost.com

Προσαρμοσμένη αναζήτηση