Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Jeremy Clarkson από τo Top Gear

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2015 18:01 Το παρασκήνιο της απομάκρυνσης του Jeremy Clarkson από τo Top Gear
Σάλος έχει ξεσπάσει στη Βρετανία (και όχι μόνο) για την απόφαση του BBC να θέσει εκτός Top Gear (τουλάχιστον προσωρινά) τον βασικό παρουσιαστή της εκπομπής, τον Jeremy Clarkson.
 
H χθεσινή ανακοίνωση του καναλιού μιλούσε αόριστα για ένα επεισόδιο και διευκρίνιζε πως η εκπομπή της Κυριακής δεν θα βγει στον αέρα, ενώ αναφορές κάνουν λόγο για ακύρωση και των υπολοίπων επεισοδίων της 22ης σεζόν.
 
Ωστόσο, σημερινά δημοσιεύματα αποκαλύπτουν τους λόγους της απομάκρυνσης του Clarkson και περιγράφουν ποιο ακριβώς ήταν το επεισόδιο που οδήγησε σε αυτήν. Το περιοδικό Radio Times, αποκαλύπτει πως η όλη «διένεξη» στην οποία αναφέρθηκε το BBC, ήταν μια ωραιότατη μπουνιά με την οποία ο Clarkson “φιλοδώρησε” τον βοηθό παραγωγής όταν στο τέλος των γυρισμάτων της εκπομπής αποδείχθηκε ότι αυτός δεν είχε φροντίσει να υπάρχει φαγητό για τον παρουσιαστή. Το περιοδικό γράφει πως το περιστατικό έγινε την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναφέρθηκε στους ιθύνοντες του καναλιού μόλις τη Δευτέρα, όταν και ετέθη σε διαθεσιμότητα από το BBC ο Clarkson.
 
Oι αποκαλύψεις προχώρησαν ακόμη περισσότερο τόσο από την αγγλική Metro όσο και από την ιρλανδική Daily Mirror, οι οποίες αναφέρουν πως το θύμα της επιθετικότητας του παρουσιαστή ήταν ένας 36χρονος Ιρλανδός βοηθός του παραγωγού του Top Gear
 
 
O Jeremy Clarkson φημίζεται για το δύστροπο χαρακτήρα του αλλά και για τον τρόπο -όπως πολλοί τον κατηγορούν- που μειώνει τους συνεργάτες του με “άλλοθι” το περίφημο βρετανικό χιούμορ.
 
Ωστόσο, κατά καιρούς οι αναφορές του έχουν δημιουργήσει μπόλικα παράπονα την ώρα που έχουν απειληθεί μέχρι και διπλωματικά επεισόδια. Σε ό,τι αφορά στα τελευταία είναι χαρακτηριστικό ότι σε εκπομπή που γυρίστηκε στην Αργεντινή, ο Clarkson είχε εμφανιστεί με αυτοκίνητο του οποίου οι πινακίδες κυκλοφορίες παρέπεμπαν απευθείας στην ιστορία των Φώκλαντ (H982 FKL) με αποτέλεσμα το συνεργείο να υποστεί επίθεση από Αργεντίνους και να αναγκαστεί να καταφύγει στη Χιλή για να διασωθεί από το μένος του κόσμου. 
 
Σε κάποια άλλη εκπομπή είχε αναφερθεί υποτιμητικά στους Ελληνες αναφερόμενος στις σεξουαλικές τους προτιμήσεις, ενώ χαρακτήρισε τις Ελληνίδες κακάσχημες και με μουστάκι. Τότε είχε ξεσηκωθεί θύελλα αντιδράσεων στο διαδίκτυο, κοινός τόπος των οποίων ήταν οι σεξουαλικές προτιμήσεις του παρουσιαστή (σσ: το DRIVE δεν υιοθετεί ανάλογες αντιδράσεις και γι’ αυτό δεν δημοσιεύουμε τα ανάλογα αποσπάσματα…).
 
Το “περίεργο” χιούμορ του παρουσιαστεί είχε εξοργίσει όμως και τους Ινδούς όταν κάποτε προσάρμοσε μια τουαλέτα στο πορτ μπαγκάζ ενός αυτοκινήτου στην Ινδία, λέγοντας πως το “αξεσουάρ” αυτό είναι απαραίτητο στη συγκεκριμένη χώρα διότι κινδυνεύεις ανά πάσα στιγμή από δηλητηριάσεις, ενώ κάποια άλλη στιγμή είχε κατηγορήσει τους οδηγούς φορτηγών ότι είναι υπεύθυνοι για τις περισσότερες δολοφονίες ιερόδουλων. 
 
Για το τελευταίο το BBC είχε δεχτεί σωρεία μηνυμάτων διαμαρτυρίας και αναγκάστηκε να ζητήσει συγνώμη. 
 
Tο 2009, ο Clarkson είχε ξεπεράσει κάθε όριο όταν επιτέθηκε στον τότε πρωθυπουργό της Βρετανίας, Gordon Brown τον οποίο αποκάλεσε «μονόφθαλμο ηλίθιο Σκωτσέζο», για να αναγκαστεί στη συνέχεια να ζητήσει συγγνώμη, αλλά μόνο για το μονόφθαλμος και το Σκωτσέζος!!!
 
 
Συγνώμη είχε αναγκαστεί να ζητήσει το 2010 το BBC και από τον πρέσβη του Μεξικό στην Αγγλία, εξαιτίας του γεγονότος ότι ο Clarkson στη διάρκεια εκπομπής στο Μεξικό είχε κατηγορήσει τους κατοίκους της χώρας σαν τεμπέληδες, περιπλανώμενους άνευ σκοπού και πλαδαρούς. 
 
Διαμαρτυρίες τέλος έχει δεχτεί το BBC και από εταιρείες αυτοκινήτων, οι οποίες πιστεύουν πως τα συμπεράσματα των δοκιμών του Top Gear δεν είναι αντικειμένικά αλλά υπακούν στην προσωπική “ατζέντα” του Clarkson, αφήνοντας να εννοηθεί πως η αντικειμενικότητα του παρουσιαστή έχει να κάνει με το συμφέρον της εταιρείας παραγωγής της οποία ο ίδιος είναι μέτοχος. 
 
Παρόλα αυτά, το Top Gear είναι η κορυφαία εκπομπή αυτοκινήτων στον κόσμο με φανατικούς φίλους και το γεγονός αυτό έχει αποφέρει στο Βρετανό παρουσιαστή τουλάχιστον 40 εκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια που προβάλλεται, ενώ ο μισθός του πλέον ξεπερνά τα 1,85 εκατομμύρια το χρόνο.
 
Ηδη στη Βρετανία έχει αναπτυχθεί κίνημα στο διαδίκτυο που ζητά από το BBC την επιστροφή του Clarkson στα πλατό, το οποίο μέχρι στιγμής έχει συγκεντρώσει δεκάδες χιλιάδες “like”. 
 
To σίγουρο πάντως είναι ένα: Με όλη αυτήν τη φασαρία η επόμενη εκπομπή του Top Gear όποτε και αν προβληθεί θα “σπάσει τα κοντέρ” στην τηλεθέαση, ενώ το “κασέ” του Clarkson έχει εκτοξευτεί στα ύψη. 
 
Μήπως τελικά πρόκειται για ένα έξυπνα οργανωμένο διαφημιστικό τρικ;
 
Προσαρμοσμένη αναζήτηση