Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Δημοσιεύτηκε: Κυριακή, 27 Ιανουαρίου 2019 16:57 Έφυγε από τη ζωή ο σκηνοθέτης Γιώργος Καρυπίδης

Ο Γιώργος Καρυπίδης ανήκε στη γενιά των Ελλήνων σκηνοθετών που γνώριζαν την κινηματογραφική τέχνη εξίσου καλά στη θεωρία και στην πράξη.

Από την φιλμογραφία του ξεχώρισε η ταινία “Στη σκιά του φόβου”, η πιο αντιπροσωπευτική της κινηματογραφικής ματιάς του, που κινήθηκε ανάμεσα στη φαντασία και στην πραγματικότητα, στη μνήμη και στην ενοχή, στον παραισθητικό φόβο και τις ψυχικές “ανασκαφές”. Τελευταία ταινία του ήταν η “Ουτοπία” (2004).

Ο Γιώργος Καρυπίδης γεννήθηκε το 1946 στη Θεσσαλονίκη. Παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Ακαδημία Τεχνών στο Άμστερνταμ και κινηματογράφου στην Ακαδημία Κινηματογράφου.

Εργάστηκε ως σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ στο Βερολίνο. Σκηνοθέτησε σχεδόν 100 ντοκιμαντέρ για την ελληνική τηλεόραση.

Δημοσίευσε άρθρα και διηγήματα σε περιοδικά και εφημερίδες. Η μικρού μήκους ταινία του “Θεόφιλος, ο ζωγράφος” (1979), πήρε το Α΄ βραβείο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του “Επικίνδυνο παιχνίδι” (1982) πήρε το βραβείο της Ένωσης Κριτικών και η δεύτερη “Στη σκιά του φόβου” (1988) τιμήθηκε με έξι βραβεία στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ενώ ένα χρόνο μετά, το 1989, μοιράστηκε τα Κρατικά Βραβεία Καλύτερης Ταινίας και Σκηνοθεσίας με το “Τοπίο στην ομίχλη” του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Το 1991 απέσπασε, για την ίδια ταινία, το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Τεχεράνης.

Γύρισε επίσης την “Αναμέτρηση” (1980, κυκλοφόρησε στις αίθουσες και ως “Επικίνδυνο παιχνίδι”), με πρωταγωνιστές τη Ζωή Λάσκαρη και τον Άρη Ρέτσο, το “Πεθαμένο λικέρ” (1992), τους “Μαγεμένους” (1995).  Εξέδωσε δύο συλλογές διηγημάτων: “Πρωταθλητής καταδύσεων” (1992) και “Η διάλεκτος του σκορπιού” (1998).

πηγή: newsit.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση