Η διαχρονική επικαιρότητα της Μάγια Αγγέλου και τα λόγια της

Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 28 Μαΐου 2019 10:54 Η διαχρονική επικαιρότητα της Μάγια Αγγέλου και τα λόγια της

Η Μάγια Αγγέλου είναι μια από τις σημαντικότερες μεγαλύτερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

“Οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν”.  

Η πιο γνωστή φράση της Μάγια Αγγέλου, της αφροαμερικανής ποιήτριας και πεζογράφου εξακολουθεί να είναι και σήμερα πιο δημοφιλής από ποτέ. Το όνομά της ήταν Μάργκεριτ Αν Τζόνσον, αλλά η Αγγέλου υιοθέτησε το επώνυμό της το 1951 μετά τον γάμο της με τον με τον 'Ελληνα Anastasios (Tosh) Angelos, πρώην ναυτικό με καλλιτεχνικές ανησυχίες. Έκαναν μαζί εμφανίσεις ως το χορευτικό ντουέτο "Al and Rita". Χώρισαν το 1954 και η Αγγέλου συνέχισε τις εμφανίσεις της στα κλαμπ τραγουδώντας και χορεύοντας  μουσική Calypso.   Αυτή ήταν μια παρένθεση της πλούσιας δραστηριότητας που ανέπτυξε εν ζωή. Η Μάγια Ανγκέλου είναι μια από τις σημαντικότερες  μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Το πιο γνωστό έργο της είναι η επτάτομη αυτοβιογραφία της και ειδικά το πρώτο μέρος του «Ξέρω γιατί Κελαηδάει  το Πουλί στο Κλουβί».

Η Αγγέλου γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1928 στο Σεντ Λούις του Μιζούρι και μεγάλωσε στη γενέτειρά της και το Στάμπς του Άρκανσο σε μια εποχή μεγάλων φυλετικών διακρίσεων. Σε ηλικία μόλις επτά ετών βιάστηκε από τον σύντροφο της μητέρας της και αυτή ήταν η αρχή μιας παιδικής ηλικίας  που σημαδεύτηκε από τραυματικές εμπειρίες. Η υπόθεση του βιασμού της έφτασε στα δικαστήρια και ο βιαστής της ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από το οργισμένο πλήθος. Η Μάγια Αγγέλου έχασε για έξι χρόνια τη φωνή της και έπαψε να μιλά.

 Η δυνατή λογοτεχνική φωνή της όμως,  την κατατάσσει στην πρώτη σειρά των γυναικών συγγραφέων που αγωνίστηκαν κατά των φυλετικών διακρίσεων.  Πρόκειται για μια από τις πιο σπουδαίες πολιτικές ακτιβίστριες, φίλη και συνοδοιπόρος στους αγώνες των μαύρων με τον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ.   Συνολικά έχει γράψει περισσότερα από 30 βιβλία – μεταξύ αυτών δοκίμια, ποιήματα, αλλά και μια σειρά από θεατρικά έργα, σενάρια και τηλεοπτικές σειρές σε διάστημα περισσότερων από 50 ετών. Το 2000 τιμήθηκε με το Εθνικό Μετάλλιο Τεχνών του αμερικανικού National Endowment for the Arts και τo 2011 ο πρόεδρος Ομπάμα της απένειμε το Presidential Medal of Freedom. 

Με τον Μπαράκ Ομπάμα
Με τον Μπαράκ Ομπάμα

Πριν από πέντε χρόνια στις 28 Μαΐου 2014, η Μάγια Αγγέλου έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 86 ετών. Το 1990, σε συνέντευξη της στο περιοδικό The Paris Review, η Μάγια Ανγκέλου ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όταν γράφω, προσπαθώ να ανακαλύψω ποια είμαι, ποιοι είμαστε, τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, πως αισθανόμαστε, πως πέφτουμε και πως ξανασηκωνόμαστε, και πως προχωράμε από σκοτάδι σε σκοτάδι.» Η αφρο-αμερικανή συγγραφέας φαίνεται να έθεσε αρκετές φορές τα ερωτήματα αυτά στον εαυτό της. Ερωτήματα, που την ενέπνευσαν να ζήσει μια ζωή γεμάτη εμπειρίες. Μια ζωή, η οποία θα λειτουργούσε ως μέσο για να βρει τις απαντήσεις που η ίδια αποζητούσε. Και για έναν αναγνώστη της Ανγκέλου, είναι σχεδόν απίθανο να μην ταυτιστεί μαζί της. Άλλωστε, σε αυτό συμβάλλει και ο αυτοβιογραφικός χαρακτήρας του έργου της.  Η αρχή έγινε το 1969 με το βιβλίο «Ξέρω γιατί κελαηδάει το πουλί στο κλουβί». Ήταν η πρώτη αυτοβιογραφία της Μάγια Αγγέλου από τις συνολικά επτά που θα γράψει στη ζωή της. Ο ρατσισμός, η ταυτότητα, η οικογένεια και τα ταξίδια αποτελούν τα βασικότερα θέματα του έργου της, το οποίο διδάσκεται σε πολλά σχολεία και πανεπιστήμια ανά τον κόσμο. Προς το τέλος της ζωής της και παρά την άσχημη κατάσταση της υγείας της, εργαζόταν πάνω σε ένα καινούργιο βιβλίο που δεν κατάφερε να ολοκληρώσει. 

Το έργο της έχει εμπνεύσει πλήθος ανθρώπων σε όλο τον κόσμο. Από τα διάσημα αποφθέγματά της ξεχωρίζουν:

1. «Οι ανάγκες της κοινωνίας προσδιορίζουν την ηθική της.» 

2. «Μπορεί να μην ελέγχεις όλα τα γεγονότα που σου συμβαίνουν, αλλά μπορείς να αποφασίσεις να μην αναλώνεσαι σε αυτά.»

 3. «Απολαμβάνουμε την ομορφιά της πεταλούδας, αλλά σπάνια παραδεχόμαστε τις αλλαγές από τις οποίες έχει περάσει, για να επιτύχει εκείνη την ομορφιά.» 

4. «Χωρίς θάρρος, δεν μπορούμε να ασκήσουμε καμία άλλη αρετή με συνέπεια. Δεν μπορούμε να είμαστε ευγενικοί, αληθινοί, συμπονετικοί, γενναιόδωροι ή ειλικρινείς.» 

5. «Κάνε ό,τι καλύτερο μπορείς, μέχρι να μάθεις. Μετά, όταν μάθεις, κάνε το καλύτερα.» 

6. «Αναζήτησε την υπομονή και το πάθος σε ίσες ποσότητες. Η υπομονή από μόνη της δεν θα χτίσει το ναό. Το πάθος από μόνο του θα καταστρέψει τους τοίχους του.» 

7. «Επιτυχία είναι να σ’ αρέσει ο εαυτός σου, να σ’ αρέσει αυτό που κάνεις και να σ’ αρέσει ο τρόπος που το κάνεις.» 

8. «Έμαθα ότι δεν πρέπει να πορεύεσαι στη ζωή με τα γάντια του μπέιζμπολ και στα δύο χέρια· χρειάζεται να μπορείς να πετάς κάτι πίσω.» 

9. «H προκατάληψη είναι ένα βαρύ φορτίο που θολώνει το παρελθόν, απειλεί το μέλλον και κάνει το παρόν απρόσιτο.» 

10. «Η μόρφωση βοηθάει κάποιον να πάψει να φοβάται παράξενες καταστάσεις.» 

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση