«Arc Majeur», το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 29 Ιουλίου 2019 10:26 «Arc Majeur», το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Τον Οκτώβριο, η Ευρώπη θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης της: ένα κολοσσιαίο γλυπτό από τον Γάλλο καλλιτέχνη Μπερνάρ Βενέ

Τον Οκτώβριο, η Ευρώπη θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης της: ένα κολοσσιαίο γλυπτό από τον Γάλλο καλλιτέχνη Μπερνάρ Βενέ (Bernard Venet) το οποίο αποτελείται από δύο σαρωτικά τόξα. Το «Arc Majeur» υλοποιείται 35 και παραπάνω χρόνια μετά την παραγγελία του από την τότε γαλλική κυβέρνηση και την κατοπινή απόρριψή του.

Το βάρους 250 τόννων ατσάλινο γλυπτό θα εγκατασταθεί στις δύο πλευρές του αυτοκινητοδρόμου E411 στο Lavaux-Sainte-Anne στο Βέλγιο, μεταξύ Ναμύρ και Λουκεμβούργου. Αποτελείται από δύο μέρη: ένα τεράστιο τόξο από τρία τμήματα συνολικού ύψους 60 μέτρων θα εγκατασταθεί στη μία πλευρά του δρόμου ενώ στην άλλη πλευρά θα υπάρχει ένα άλλο τόξο ύψους 28 μέτρων. Οι αυτοκινητιστές θα έχουν την εντύπωση ότι θα περάσουν με το όχημά τους μέσα από την καμπύλη-γλυπτό.

«Υπάρχουν υψηλότερα μνημεία στον κόσμο, αλλά δεν υπάρχει μεγαλύτερο γλυπτό φιλοτεχνημένο από έναν καλλιτέχνη» είπε εκπρόσωπος Τύπου του Βενέ. «Το “ Άγαλμα της Ελευθερίας” χωρίς το βάθρο του είναι μικρότερο και το “ Corvocado” (το άγαλμα του Ιησού στο Ρίο) έχει το μισό μέγεθος» πρόσθεσε.

Το αξίας 2,5 εκατομμυρίων έργο τέχνης χρηματοδοτείται εν πολλοίς από το John Cockerill Foundation, τον οργανισμό για αγαθοεργίες του ομίλου μηχανολογικού εξοπλισμού ο οποίος έχει έδρα τη Seraing του Βελγίου. Τα τόξα θα κατασκευαστούν σε μονάδες του ομίλου στη Seraing.

Πηγή - Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Προσαρμοσμένη αναζήτηση