Ένας παλαιστής του Μπασκιά σε δημοπρασία για 15εκ. δολάρια

Δημοσιεύτηκε: Πέμπτη, 31 Οκτωβρίου 2019 09:41 Ένας παλαιστής του Μπασκιά σε δημοπρασία για 15εκ. δολάρια

Το έργο έγινε το 1981 όταν ο ίδιος ήταν σε πρωτοφανή επίπεδα επιτυχίας και αποδοχής.

Ένα μαχητής του Μπασκιά σε ένα ρινγκ είναι το έργο του πρόωρα χαμένου καλλιτέχνη και σταρ της δεκαετίας του 80 αναμένεται να κάνει ρεκόρ και να αποφέρει στον οίκο δημοπρασιών περισσότερα από 15 εκ. δολάρια. 

Το έργο The Ring (1981) θεωρείται ένα blu-chip της τέχνης. Αφενός ότι αφορά τον Μπασκιά σκαρφαλώνει σε απίστευτες τιμές και αφετέρου το έργο αυτό είναι του 1981 όταν ο νεαρός Μπασκιά βρισκόταν στο υψηλότερο σημείο αναγνωρισιμότητας και επιτυχίας. Πολλοί θεωρούν ότι ο Μπασκιά σε αυτό το έργο απεικόνισε τον εαυτό του.

Ο Μπασκιά μεγάλωσε βλέποντας πυγμάχους όπως τον Joe Lewis, τον Muhammad Ali και άλλους μποξέρ στην τηλεόραση με τον πατέρα του. Αυτές οι ευχάριστες αναμνήσεις με την οικογένειά του συον Μπασκιά το αίσθημα του σεβασμού απέναντι στους αθλητές τους οποίους έδειχνε να αγαπά απεριόριστα.  Είναι επίσης ένα έργο που μιλά και για τις μάχες εκτός ρινγκ, όπως είναι η κοινωνική ανισότητα για την οποία ο Μπασκιά μιλούσε πάντα στα έργα του.

Σε αυτή τη σύνθεση υπάρχει σαφώς ένα αυτοβιογραφικό στοιχείο καθώς καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής του, ο Μπασκιά ταυτίζεται στενά με μπόξερ, αθλητές και πολεμιστές. Η αγορά έργων τέχνης του Μπασκιά είναι διαρκώς ανερχόμενη τα τελευταία χρόνια και αυτό το έργο αποτελεί τρανό παράδειγμα. Πουλήθηκε το 1999, ο 442.500 δολάρια  (εκτίμηση: 180.000-250.000) στο Christie's Los Angeles. Το 2012, πουλήθηκε και πάλι, αυτή τη φορά στη Νέα Υόρκη από τους Sotheby's για 7,6 εκατομμύρια δολάρια, έναντι μιας εκτίμησης ύψους 4 έως 6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Πριν από δύο χρόνια, ο Μπασκιά εντάχθηκε στις τάξεις των καλλιτεχνών που έσπασαν το ρεκόρ των 100 εκατομμυρίων δολαρίων σε πλειστηριασμό, όταν ένα άτιτλο έργο του 1982 πωλήθηκε για την τιμή ρεκόρ των 110,5 εκατομμυρίων δολαρίων στον Ιάπωνα δισεκατομμυριούχο Yusaku Maezawa.

πηγή: thetoc.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση