Αυτή είναι η λίστα με τους 10 «χρυσούς« συγγραφείς του 2019

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 25 Δεκεμβρίου 2019 11:36 Αυτή είναι η λίστα με τους 10 «χρυσούς« συγγραφείς του 2019

Επέστρεψε στην κορυφή η J.K. Rowling με 92 εκατομμύρια δολάρια, στη λίστα τρίτη η Μισέλ Ομπάμα.

"Ο Χάρι Πότερ και το Καταραμένο Παιδί” είναι μία από τις πολλές οικονομικές επιτυχίες της συγγραφέα J.K. Rowling: το θεατρικό έργο, που έχει λάβει έξι βραβεία Tony, "έκοψε” εισιτήρια αξίας 2,3 εκατ. δολαρίων μόλις σε μια εβδομάδα, σημειώνοντας τις υψηλότερες πωλήσεις από οποιοδήποτε άλλη μη μουσική παράσταση στην ιστορία του Broadway. Η Rowling πραγματοποίησε επίσης 2,8 εκατ. πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ -αν και το 2019 αποτέλεσε μια πτωτική χρονιά για τη συγγραφέα-, ενώ παράλληλα είχε οκταψήφια έσοδα από τα θεματικά πάρκα και τη νέα ταινία "Το Αγόρι που έζησε”, επιστρέφοντας έτσι δυναμικά στην κορυφή της λίστας με τους πιο ακριβοπληρωμένους συγγραφείς, με εκτιμώμενα έσοδα προ φόρων ύψους 92 εκατ. δολαρίων.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο James Patterson, που πέρυσι κρατούσε τα "σκήπτρα”, με 70 εκατ. δολάρια, σημειώνοντας 5,5 εκατ. πωλήσεις βιβλίων στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του έτους, σύμφωνα με το NPD BookScan. Το βιβλίο του "Ο Πρόεδρος Αγνοείται”, το οποίο ο Patterson έγραψε από κοινού με τον Bill Clinton, ήταν το βιβλίο μυθοπλασίας ενηλίκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2018. Ο Patterson, πάντως, παραμένει ο πλουσιότερος συγγραφέας της Αμερικής, με την καθαρή περιουσία του πέρυσι να ανέρχεται στο εκτιμώμενο ποσό των 800 εκατ. δολαρίων.

Συνολικά, οι πέντε πιο ακριβοπληρωμένοι συγγραφείς στον κόσμο πώλησαν περισσότερα από 18,6 εκατ. βιβλία στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, συνολικού ύψους 235 εκατ. δολαρίων, ποσό αυξημένο κατά 10 εκατ. δολάρια σε σύγκριση με πέρυσι.

Την πρώτη τριάδα της λίστας συμπληρώνει η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ, Michelle Obama, με έσοδα περιπου 36 εκατ. δολαρίων. Η ίδια και ο σύζυγός της, ο πρώην πρόεδρος Barack Obama, έλαβαν προκαταβολή συνολικού ύψους 65 εκατ δολαρίων για δύο βιβλία (σ.μ. ένα έκαστος) το 2017, ποσό πρωτοφανές για τα απομνημονεύματά τους από την προεδρική θητεία. Αν και το βιβλίο του Barack Obama δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμη -οι φήμες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να κυκλοφορήσει κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας του 2020-  η επιτυχία του βιβλίου της Michelle καταδεικνύει ότι η ιδιαίτερα υψηλή προκαταβολή που κατέβαλε ο εκδοτικός οίκος Penguin Random House άξιζε τον κόπο. Τα απομνημονεύματα της πρώην πρώτης κυρίας, με τον τίτλο "Becoming, πούλησαν περισσότερα από 10 εκατ. αντίτυπα κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου και ήταν το βιβλίο με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2018, παρότι κυκλοφόρησε κάτι λιγότερο από δύο μήνες πριν το τέλος του έτους. Η Michelle ενίσχυσε ακόμη περισσότερο τα έσοδά με τα εισιτήρια που "έκοψε” κατά την εκστρατεία προώθησης του βιβλίου της σε 10 πόλεις, που θύμιζαν περισσότερο περιοδεία κάποιου ροκ σταρ παρά συγγραφέα.

Ο Jeff Kinney, συγγραφέας της δημοφιλούς σειράς παιδικών βιβλίων "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα" ("Diary of a Wimpy Kid"), καταλαμβάνει την τέταρτη θέση με έσοδα 20 εκατ. δολαρίων, σημειώνοντας πωλήσεις 3,6 εκατ. βιβλίων στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 μηνών. Το 14ο βιβλίο της σειράς "Wimpy Kid” κυκλοφόρησε τον περασμένο Νοέμβριο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Kinney τιμήθηκε πρόσφατα με τον τίτλο του Ιππότη του Γαλλικού Τάγματος Τεχνών και Γραμμάτων, μία από τις υψηλότερες λογοτεχνικές τιμητικές διακρίσεις.

"Έρχεται κάποια ηλικία που συνειδητοποιείς ότι έχεις την ευκαιρία να φτιάξεις τον κόσμο που ζεις", είχε δηλώσει ο Kinney στο Forbes το 2016. "Σας συμβουλεύω να ενστερνιστείτε την ιδέα αυτή και να χαράξετε τον δικό σας δρόμο”.

Την πεντάδα συμπληρώνει ο Stephen King, με έσοδα 17 εκατ. δολαρίων, ποσό κατά 10 εκατ. δολάρια μικροτερο σε σύγκριση με πέρυσι, γεγονός που του στοίχισε τη διολίσθηση από την τρίτη θέση όπου βρισκόταν το 2018, όταν τα έσοδά του ανήλθαν σε οκταψήφιο ποσό για τη διασκευή του βιβλίου του "Αυτό” ("It”) για τον κινηματογράφο. Ωστόσο, η τελευταία του ταινία "Δόκτωρ Ύπνος” ("Doctor Sleep”) πραγματοποίησε απογοητευτικές πωλήσεις εισιτηρίων, ύψους 71 εκατ. δολαρίων, παγκοσμίως. Κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου, ο "βασιλιάς του τρόμου” πούλησε 2,1 εκατ. βιβλία στις ΗΠΑ.

Κλείνοντας -για τώρα τουλάχιστον- αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός της φετινής πεντάδας βρέθηκαν ο Dan Brown και ο John Grisham. Ο Brown, συγγραφέας του "Κώδικα Ντα Βίντσι”, πέρυσι είχε μοιραστεί με τον Kinney την πέμπτη θέση με έσοδα 18,5 εκατ. δολαρίων, ενώ ο Grisham, συγγραφέας νομικών θρίλερ, είχε καταλάβει την τέταρτη θέση με 21 εκατ. δολάρια.

Όσο για τη Rowling, φαίνεται ότι η "βασιλεία” της θα συνεχιστεί. Ανέλαβε τη συγγραφή του σεναρίου για τη δέκατη ταινία του κόσμου των μάγων, "Φανταστικά Ζώα: Τα Εγκλήματα του Γκρίντελβαλντ”, η οποία σημείωσε πωλήσεις 650 εκατ. δολάρια στο παγκόσμιο box office. Και έπεται και συνέχεια -μια ακόμη ταινία των "Φανταστικών Ζώων” σχεδιάζεται για το 2021- και, φυσικά, ένας πακτωλός χρημάτων.

Η μεθοδολογία

Η κατάταξη των συγγραφέων έγινε με βάση τα εκτιμώμενα έσοδά τους κατά την περίοδο από 1η Ιουνίου 2018 έως και την 1η Ιουνίου 2019. Τα ποσά είναι προ φόρων, ενώ δεν έχουν αφαιρεθεί οι αμοιβές ατζέντηδων, μάνατζερς και δικηγόρων. Οι εκτιμήσεις για τα έσοδά τους βασίζονται σε στοιχεία από τα NPD BookScan, Box Office Mojo και Pollstar Pro καθώς και συνεντεύξεις με παράγοντες της βιομηχανίας βιβλίου και ορισμένους από τους δημιουργούς.

Η λίστα

No.1 J.K. Rowling (92 εκατ. δολάρια)

Οι πωλήσεις βιβλίων δεν συνεισφέρουν πλέον τη μερίδα του λέοντος στα έσοδα της συγγραφέως από τον "Χάρι Πότερ”. Η Rowling είχε απολαβές οκταψήφιου ποσού από τα θεματικά πάρκα, τις θεατρικές παραγωγές και τη νέα ταινία της "Το Αγόρι που Έζησε”.

No.2 James Patterson (70 εκατ. δολάρια)

Ο πλουσιότερος συγγραφέας στην Αμερική πούλησε περισσότερα από 5,5 εκατ. βιβλία το εξεταζόμενο διάστημα. Το βιβλίο του "Ο Πρόεδρος Αγνοείται”, το οποίο έγραψε μαζί με τον Bill Clinton, ήταν το βιβλίο μυθοπλασίας ενηλίκων με τις υψηλότερες πωλήσεις το 2018.

No.3 Michelle Obama (36 εκατ. δολάρια)

Η πρώην πρώτη κυρία των ΗΠΑ είναι η μόνη νεοεισερχόμενη στη φετινή λίστα. Τα απομνημονεύματά της, με τον τίτλο "Becoming”, πούλησε περισσότερα από 10 εκατ. αντίτυπα κατά τη διάρκεια της εξεταζόμενης περιόδου.

Νο.4 Jeff Kinney (20 εκατ. δολάρια)

Ο συγγραφέας της αγαπημένης σειράς παιδικών βιβλίων "Το ημερολόγιο ενός σπασίκλα” πούλησε συνολικά 3,6 εκατ. βιβλία στις ΗΠΑ σε διάστημα 12 μηνών.

No.5 Stephen King (17 εκατ. δολάρια)

Τα κέρδη του "βασιλιά του τρόμου” υποχώρησαν κατά 10 εκατ. δολάρια σε σχέση με πέρυσι, όταν έλαβε οκταψήφια αμοιβή για τη διασκευή του βιβλίου του "Αυτό” για τη μεταφορά του στη μεγάλη οθόνη.

πηγή: Capital.gr

Προσαρμοσμένη αναζήτηση