Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στάνλεϊ Χόφμαν: Πέθανε ο κορυφαίος καθηγητής του Χάρβαρντ

Δημοσιεύτηκε: Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2015 12:28 Στάνλεϊ Χόφμαν: Πέθανε ο κορυφαίος καθηγητής του Χάρβαρντ

Ο γάλλος ιστορικός Φρανσουά Φουρέ τον είχε χαρακτηρίσει «έναν από τους σπουδαιότερους καθηγητές του εικοστού αιώνα». Πέθανε σε ηλικία 86 ετών μετά από μακρά ασθένεια

Ο γάλλος ιστορικός Φρανσουά Φουρέ τον είχε χαρακτηρίσει «έναν από τους σπουδαιότερους καθηγητές του εικοστού αιώνα». Δίδαξε στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ για περισσότερο από μισό αιώνα.  Ο κορυφαίος καθηγητής της πολιτικής επιστήμης και των διεθνών σχέσεων Στάνλεϊ Χόφμαν, πέθανε σε ηλικία 86 ετών στο Καίμπριτζ της Μασαχουσέτης, ύστερα από μακρά ασθένεια. 

  «Δεν ήταν επιλογή μου, δεν αποφάσισα εγώ να μελετήσω τη διεθνή πολιτική», έχει γράψει ο ίδιος αυτοβιογραφούμενος το 1993. Ειδικευμένος στη γαλλική πολιτική ιστορία και θαυμαστής του Σαρλ ντε Γκωλ για τις πολιτικές του ικανότητες, ο Στάνλεϊ Χόφμαν ήταν επίσης άριστος γνώστης της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, της ευρωπαϊκής ιστορίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, της κοινωνιολογίαε του πολέμου, της διεθνούς πολιτικής αλλά και της ηθικής στο σύστημα των διεθνών και διακρατικών σχέσεων.

 Γεννήθηκε στη Βιέννη το 1928 από αμερικανό πατέρα και αυστριακή, εβραϊκής καταγωγής, μητέρα. Τον Ιούνιο του 1940, λίγο πριν τα ναζιστικά στρατεύματα καταλάβουν το Παρίσι, μάνα και γιος εγκατέλειψαν την πόλη με προορισμό τη Νίκαια. 

  Ο Στάνλεϊ Χόφμαν αναγορεύτηκε κατά το παρελθόν και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών. 

   Το 2011 κυκλοφόρησε στα ελληνικά ένα από τα τελευταία του έργα (2006), ένα βιβλίο] δοκιμίων υπό τον τίτλο «Χάος και βία: Η παγκοσμιοποίηση, τα καταρρέοντα κράτη, η τρομοκρατία και η αμερικανική εξωτερική πολιτική» στον δραματικό απόηχο της 11ης Σεπτεμβρίου του 2001.  (Εκδόσεις Παπαζήση)

πηγή: thetoc.gr